2016 skrev jag en serie inlägg om veganska påskrecept som blev den här bloggens hittills största succé. I år (2017) har jag inte hunnit satsa lika ambitiöst, men då passar det ju extra bra att samla alla mina bästa rätter från mitt arkiv som passar till påsk.
NYTT 2024: 12 favoritrecept till påskbuffén
Jag har separerat veganska och lakto-ovo-vegetariska recept under två olika rubriker. Längst ner tipsar jag om vegetariska råvaror och om några allmänna saker och tänka på kring påsk.
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: medelhavssnittar
Följ mig för daglig inspiration på Instagram.
Veganska påskrecept
Rispappersrullar
Fyll rullarna med tunna risnudlar i sötsyrlig sås, färdigmarinerad tofu, gurka, krispsallad, mango/syrligt äpple och massvis med mynta. Gör såsen till nudlarna av 0,5 dl sweet chili, 2 pressade limefrukter, 2 msk vatten och 2 msk japansk soja.
Blanda också en dippsås av 0,5 dl vardera av crunchy jordnötssmör, sweet chili och hett vatten. Smaksätt med 2 msk japansk soja och 0,5 tsk sesamolja.
Avokadohalvor med skagenröra
Sallad med citronmarinerade kronärtskockor och belugalinser
Smördegspajer med svampfyllning
Filodegspajer med sötpotatisfyllning
Svamp- och nötpuckar
Morotsbröd
Gratinerade potatishalvor med ostsmak
Janssons frestelse
Den allra snabbaste auberginesillen
Edamame- och myntaröra, örtmajonnäs och sötpotatisröra
Lakto-ovo-vegetariska påskrecept
Halloumi- och morotsbiffar
Smaksätt gärna med färsk rosmarin och rivet citronskal
Tortillalangos
Sillfri gubbröra
Den bästa västerbottenpajen
Vegetariska råvaror till påsken
Påskmat kan ju egentligen vara precis vad som helst, men jag tycker att det är påskigt att få vårkänslor av mitt käk.
Det får man genom att använda massvis med färska örter, syrliga smaker och genom att blanda upp tunga paltkoma-rätter med salladsaktiga grejer. Några förslag på råvaror att använda:
Färska örter: dill, mynta, rosmarin, gräslök, timjan och persilja.
Smaksättare: CITRON, smoked paprika, chili flakes, saffran (nej, det är inte reserverat till julen!), och dijon.
Rotfrukter: morötter, sötpotatis, palsternacka, betor och förstås vanlig potatis.
Lök: vårlök, rödlök, vitlök och gul lök. Det är skitgott att pickla och karamellisera!
Kål: rödkål, grönkål, salladskål och vitkål.
Proteinkällor: tångrom, belugalinser, edamamebönor, ugnsrostade kikärtor, friterad tofu, gröna ärtor, marinerad oumph och smakrik ost för den som är lakto-ovo-vegetarian.
Sist av allt: några allmänna råd för vegopåsk
Laga lite extra vegokäk så att nyfikna/avundsjuka släktingar kan få smaka. Prinskorven känns säkert ganska tråkig bredvid din mat.
Det kan vara riktigt gött att vegofiera klassiskt svenska högtidsrätter, men begränsa dig inte till det! Plocka in några schyssta röror och smårätter – tänk tapas och meze.
Förbered maten dagen innan och håll antalet rätter nere. Du vill absolut inte häcka i köket hela dagen.
– Annie
NYTT 2024: 12 favoritrecept till påskbuffén
12 kommentarer
[…] För dig som letar efter recept till högtider och festliga tillställningar: Mina 17 bästa vegetariska och veganska påskrecept Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar och tips Vegetarisk och vegansk studentbuffé […]
[…] För dig som letar efter recept till högtider och festliga tillställningar: Mina 17 bästa vegetariska och veganska påskrecept Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar och tips Vegetarisk och vegansk studentbuffé – […]
sååååå hungrig just nu, jag vill laga RUBBET!
Härligt!! Haha samma här faktiskt 😉
[…] Uppdatering! Se också: Mina 17 bästa vegetariska och veganska påskrecept […]
Åh du gör så bra recept! Ska testa din Jansson i år tror jag 😀
Tack bästa du <3 <3 Jaaa gör det! <3
många roliga ideer tack
Tack!
[…] på att fixa ett göttigt påskbord som ska räcka till många, kika gärna på mina kära vän Vegokäks påskspecial där hon bjuder på hela 17 härliga påskrecept att äta på […]
[…] är det typ omöjligt för mig att fira en högtid för mig utan att äta vegansk skagenröra. Till årets midsommar blir det i form av en cheesecake. Sjukt maffig blev […]
Gjorde påskmat nästan helt enligt ditt inlägg från förra året och jösses så gott. Älskade allt utom mynta och edamameröran men i övrigt säger jag bara wow! Tack för det kära du!