Vegetarisk Janssons frestelse med soltorkade tomater

Vegetarisk Janssons frestelse

Potatis, salt, fett – där har vi ingredienserna till ett långt och lyckligt liv. Janssons frestelse innehåller alla dessa tre, så det kan ju ej bli dåligt! Nu till julen har jag gjort en veganiserad variant.

Uppdatering! Se också: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar & tips

Eller egentligen har jag testlagat tre varianter för att välja ut de bästa ingredienserna. Jag körde på:

❄ Mjölig potatis, sojagrädde, rödlök, soltorkade tomater och ströbröd
❄ Fast potatis, havregrädde, gul lök, soltorkade tomater och ströbröd
❄ Fast potatis, kogrädde (som referens), purjolök, kalamataoliver och panko

MER VEGANSK JULMAT: Seitanskinka steg-för-steg i bilder

Vegetarisk Janssons frestelse

Vilka grejer var godast då?

Potatis
Fast. Janssons med den mjölig potatis blev bara mosig i mitten samtidigt som den inte blev nämnvärt mer krämig.

Grädde
Kände 100% ärligt ingen skillnad alls i slutändan – potatissmaken tog över helt. Därför så vinner havre – som har lägst co2-avtryck (och lägst nivå av djurförtryck).

Lök
Den gula löken var mest neutral. Rödlöken och purjon tog över ganska mycket, och det var inte min grej. Men kör på om du är en lök-lover!

Fyllning
Kalamataoliver är det bästa jag vet, men för den här rätten blev sältan något för skarp för min smak. De soltorkade tomaterna var också intensiva, men de ”spred ut” sin umami mer. Kan inte beskriva det bätte än så? Tomaterna tycker jag blev bäst när de finhackades riktigt smått. Min kille gillade att blanda oliver och tomater för att få det bästa av båda.

Topping 
Jag trodde att pankon skulle bli mycket mer krispig, men icke. Det spelar därför ingen roll vad du tar.

Det låter förresten också spännande att krydda grädden med kanel och nejlika som Emmas Vintage gör i sin vego-Janssons. Vissa gillar att ha i kapris, men det känner jag mig skeptisk till.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: Vegansk påskmat, inklusive vegansk skagenröra

Vegetarisk Janssons frestelse

Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook. De närmaste veckorna kommer jag att bomba med vegetarisk julinspiration!

Vegansk Janssons frestelse

runt 6 bufféportioner

800 g/8 st medelstora fasta potatisar
4 dl grädde, exempelvis av havre eller soja
0,5 burk soltorkade tomater eller 15 st oliver – eller hälften av varje
1 gul lök eller 7 cm purjolök
1,5-2 tärningar grönsaksbuljong/1-1,5 tsk salt
1 msk misopasta (går att utesluta)
1 krm liquid smoke
3 msk ströbröd eller panko
2 msk (minst) ICA:s eller Carlshamns mjölkfria flytande margarin
0,5 msk olja att steka i

Halvera en lök och hacka den i tunna skivor. Fräs lök i olja i några minuter på medelhög värme tills den får lite färg. Om du kör med purjo behöver du inte steka löken.

Finhacka soltorkade tomater eller/och oliver.

Häll grädde i en liten kastrull, smula över tärningar med grönsaksbuljong, klicka i misopasta och ha i en liten droppe liquid smoke. Koka upp försiktigt, rör runt och se till att misopastan och grönsaksbuljongen löser upp sig. Ställ åt sidan.

Finstrimla potatis. Gör några i taget så att de inte blir bruna. En mandolin gör livet lättare, men jag körde för hand – så det funkar också.

Smöra in botten av en ugnsfast form och täck botten med strimlad potatis. Strö över lite lök och soltorkade tomater/oliver. Häll på en dl av gräddblandningen. Fortsätt av varva ingredienserna och se till att avsluta med potatis på toppen. Runt 3 cm potatis ska sticka upp ur gräddblandningen.

Ringla över massa smör och strö över ströbröd och kör in i ugnen. 225 grader i runt 45-50 minuter eller tills toppen har fått färg.

Vegetarisk Janssons frestelse

-Annie

LÄNK TILL ALLA JULRECEPT

Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook 

13 reaktioner på ”Vegetarisk Janssons frestelse med soltorkade tomater

  1. Wowm vilken hängivelse att testlaga tre variationer! Jag som läsare tackar och bockar, och blev faktiskt lite sugen på att testa att göra det själv (något som aldrig händer med Janssons frestelse annars).

    Gilla

  2. veganssons! så himlarns nice påfund, och informativt inlägg gällande hur du tänkt med ingredienserna också – diggade det i detta samt saffranssalladsinlägget! håller med föregående talare, kanske skulle en till att laga janssons detta år ändå trots att en knappt nånsin tänker tanken! mvh behöver tagga ner på användandet av utropstecken i slutet på varenda jäkla mening (!!!)

    Gilla

  3. Så bra recept och kul att du går in i varje del/ingrediens sådär så en kan se själv vad som passar en. Oliver har jag så svårt för men soltorkade tomater är ju supergott så det kan jag tänka mig att jag tycker om.

    Gilla

  4. Hej! Lite sent ute nu (eller kanske tidig). Den absolut godaste janssonen jag vet har vi gjort sen urminnes tider (typ mitten av åttiotalet) och fyllningen till den är gul lök, Smörgåsgurka (och lite spad), kapris och kanel. Fantastisk god smak på. Proportionerna kan jag inte säga utan den har alltid lagats med känsla, men ingredienserna står i mängdordning. Nu är den även ett stående inslag på svärisarnas julbord.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s