Vegansk påskmat, Vegokäks lättlagade buffé del 1 av 3

Påskbuffé

Uppdatering! För dig som letar recept till midsommar kan jag även rekommendera:
Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk
Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav
(Lakto-ovo) Vegetarisk midsommarmat – gubbröra 

Den här buffén har upptagit en läskigt stor del av min lediga tid de senaste veckorna. Jag har funderat, planerat, handlat, fixat, lagat mat, skrivit och fotat i åtskilliga timmar. SÅ värt det tack och lov! Resultatet blev ju bland det fetaste jag har åstadkommit. Och vad gör man inte för sin älskade blogg och sina läsare?

Alltså spana in den här menyn va:

  • Avokadohalvor med vegansk skagenröra
  • Sallad med citronmarinerade kronärtskockor och belugalinser
  • Smördegspajer med svampfyllning
  • Gratinerade potatishalvor
  • Svamp- och nötpuckar
  • Morotsbröd
  • Superenkel och snabb auberginesill
  • Röra på sötpotatis och röda linser
  • Basilika- och citronaioli
  • Edamame- och myntaröra

Jag kör det här i tre delar så att ni orkar hänga med! Vi börjar med de tre översta recepten.

Länk till del 2
Länk till del 3 

Om du inte vill missa det jag gör och om du vill spara mina recept kan du följa mig på bloglovin

Avokadohalvor med vegansk skagenröra

vegetarisk och vegansk påskmat

När Gustav från jävligt gott-bloggen släppte sitt recept på veganskagen slog det ner som en bomb i veganvärlden. Den lovprisades överallt. Jag själv var djupt skeptisk och tänkte att det omöjligt kunde vara gott med en wannabe-rätt av det här slaget. Särskilt eftersom den innehåller havre fraiche, som jag inte alls är förtjust i. Jag kunde inte ha mer fel. Nu är det en av mina absoluta favoriter!

Jag har tweakat den lite och ökat mängden majonnäs och sen adderat liquid smoke (det brukar finnas bland såser/marinader), för att få en djupare smak. Mina gäster älskade röran – alternativ ljög jävligt bra. Skålen var dock helt rensopad efteråt🙂  Den fick till och med ett mycket gott omdöme från en västkustare!

Ingredienser

1/2 avokado/person
2 dl vegansk majonnäs
1 dl havre fraiche
1-2 burkar tångrom, ex svart och röd
100 g fast tofu
1/2 rödlök
2 minimala droppar liquid smoke
sjukt mycket dill (ett stort knippe/1 kruka minst)
1/2 citron, saft + skal
örtsalt/vanligt salt
ev salta kex/crostinis

Smula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål. Salta och ha försiktigt i liquid smoke – jag brukar ha i pyttelite i locket för att inte råka överdosera. Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt. I det här läget är blandningen inte särskilt smarrig, men smaka ändå av och kontrollera att det är salt och en subtil röksmak. Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen.

Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen. Blanda majonnäs och havre fraiche (jag använda matberedaren för att undvika klumpar, men det går säkert att köra för hand om man inte är så kinkig) och häll även i det i skålen tillsammans med tångromen.

Smaka av och justera salt/rök/dill/citronmängd. Hit kan du förbereda. Röran håller sig nog 2-3 dagar i kylen. Dela avokadorna och klicka ut och dekorera med en dillvippa om du känner dig på det humöret. Antagligen blir det en del röra över och det kan du gärna käka upp med saltiga crostinis.

Du kanske också gillar:
Mina samlade recept i februari

vegetarisk och vegansk påskmat

Sallad med citronmarinerade kronärtskockor och belugalinser

vegansk påskbuffé

Belugalinser + citron + kronärtsskocka + timjan är min nya favoritsmakkombo. Den här salladen känns väldigt lyxig, samtidigt som den är enkel att göra. Den fick högt betyg av mina gäster!

Ingredienser

1 dl belugalinser + 2 dl vatten
1 burk kronärtskocka i olja
250 g babyplommontomater
1/2-1 påse sallad (jag tog maché)
1 citron, saft + skal
2 tsk torkad timjan
1/2 tärning grönsaksbuljong

Läs igenom hela receptet först
Koka upp belugalinser med timjan och buljongtärningen, det tar ungefär 20 minuter. Halvera under tiden tomater och lägg i en salladsskål tillsammans med salladsbladen. Hacka upp kronärtskockorna i mindre bitar och ställ åt sidan, spara lite av oljan från burken. Riv av det gula på skalet av en citron.

När linserna är klara, blanda i hacket från kronärtskockorna, det rivna citronskalet och saften från citronen. Låt svalna av något och blanda allt i salladsskålen och servera rätten ljummen. Om du vill förbereda dagen innan: gör endast steget med linserna och kronärtskockorna, låt svalna av och ställ in i kylen. Hacka tomater och blanda i salladsbladen högst någon timme innan den ska ätas.

Du kanske också gillar:
3 löjligt snabba pastasallader

Smördegspajer med svamp- och tofufyllning

vegetarisk och vegansk påskmat

Dom här små pajerna blev en av påskbufféns stora vinnare! Det var en favorit för många med den mustiga fyllningen och frasiga utsidan. Det funkar också att köra med mer svamp om du inte känner för tofu. Jag vill dock framhålla att tofun mest är där för att tillföra stadga och protein, svampsmaken tar helt över ändå.  Fyllningen går skitbra att förbereda och borde klara sig några dagar i kylen. Jag serverade pajerna med en dijonmajonnäs som inte fastnade på bild. Blanda helt enkelt dijonsenap och majonnäs!

Förtydligande: nästan all smördeg som du hittar i butik är vegansk, eftersom vegetabiliskt fett är billigare än animaliskt. Dubbelkolla dock på baksidan!

Ingredienser

1 pkt smördeg
300 g skogschampinjoner
100 g tofu
2 tsk torkad timjan
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
örtsalt/vanligt salt + svartpeppar
rapsolja till stekning/pensling
eventuellt svarta sesamfrön

Tina smördeg på en plåt med bakplåtspapper, det tar runt 10 min. Sätt på ugnen på 220 grader. Hacka svampen så fint som du pallar. Fräs lök och vitlök i olja i en stor stekpanna och kör sen i svamphacket. Stek bort all vätska, så att svampen krymper rejält.

Smula ned tofun i pannan så litet som möjligt och krydda med timjan och häll på soja. Stek på hög värme, så att tofusmulorna får stekyta. Smaka av blandningen och justera kryddningen. Ta av plattan och låt det svalna något. Hit kan du förbereda (men skippa då att tina plattorna).

Skeda upp en tjock remsa av svampblandningen på mitten av dom tinade smördegsplattorna, vik över smördegen och försegla med en gaffel (kolla bilden så blir det kanske mer tydligt). Skär i mindre bitar. Pensla med rapsolja och strö på lite sesamfrön. Kör in i ugnen i 12-15 minuter eller tills pajbitarna har fått fin färg.

Du kanske också gillar:
Frasiga halloumi- eller tofutacos med ananassalsa och jalapeñomajonnäs

Det var alla recept för den här gången! I nästa inlägg blir det:

  • Gratinerade potatishalvor
  • Svamp- och nötpuckar
  • Morotsbröd

Vegokäks våruppror!

-Annie

Följ mig på bloglovin’instagram, facebook och pinterest

 

 

33 thoughts on “Vegansk påskmat, Vegokäks lättlagade buffé del 1 av 3

  1. Åh vilket superinlägg Annie! Och vilken söt påskkärring som stod för kalaset!
    Jag som inte ens är särskilt förtjust i påsk(/jul/midsommar)mat vart mycket impad av att läsa igenom denna meny – tänker lätt pröva på några av recepten när det beger sig!🙂

    Gilla

  2. Alltså, den här bloggen❤
    Jag kommenterar bloggar väldigt sällan, mycket för att jag inte har några ambitioner med min egen och då blir det lätt att man bara läser i tysthet för man "behöver" inte synas.Men varje gång jag är inne här känner jag att jag måste kommentera så att du vet hur uppskattat det du gör är! det är så himla tydligt att du satsar, lägger ned tid och kärlek på bloggen liksom. professionellt och bara allmänt asbra. tack!

    Liked by 1 person

    • Hej! Nästan all smördeg är vegansk, då den innehåller vegetabiliskt fett istället för äkta smör. Margarin är nämligen mycket billigare. Producenterna ”luras” alltså till veganers fördel! Dubbelkolla gärna en extra gång på baksidan av paketet, men jag har hittills själv endast stött på vegansk smördeg.

      Gilla

  3. Stort tack för allt jobb med att ta fram denna meny!
    Körde hela rasket rakt av, enda tillägget var varsin dillkokt potatis till ”sillen” och allt blev mycket uppskattat. (”Min” skagenröra tog jag dock från SVT’s julprogram med Lasse Kroner http://www.svt.se/recept/vegansk-skagenrora som jag tycker är förträfflig. )

    Det är inte så lätt att som nybliven växtätare (gått över till växtkost successivt under några år) med rykte att vara en bra hemmakock få till lika eller smarrigare grejer än vad man övat på under många år med mejeri och köttprodukter som bas. Men det gick denna gång tack vare dig!

    De unga vuxna som var med sa att det var det första helgbordet (Jul- påsk- och midsommarbord) som de över huvud taget varit intresserade av på riktigt.

    Gilla

    • Men vilken underbart fin kommentar! Det gjorde mig själaglad😀 Visst kan det vara en utmaning att käka vego, särskilt när man inte har hunnit öva upp sig. Det tar tid att lära sig nya recept och nya vanor🙂
      Hoppas att jag kan hjälpa dig med mer inspiration i framtiden!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s