Uppdatering! För dig som letar efter recept till högtider och festliga tillställningar:
Mina 17 bästa vegetariska och veganska påskrecept
Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar och tips
Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk
Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav
(Lakto-ovo) Vegetarisk midsommarmat – gubbröra
Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.
Den här buffén har upptagit en läskigt stor del av min lediga tid de senaste veckorna. Jag har funderat, planerat, handlat, fixat, lagat mat, skrivit och fotat i åtskilliga timmar. SÅ värt det tack och lov! Resultatet blev ju bland det fetaste jag har åstadkommit.
Alltså spana in den här menyn va:
- Avokadohalvor med vegansk skagenröra
- Sallad med citronmarinerade kronärtskockor och belugalinser
- Smördegspajer med svampfyllning
- Gratinerade potatishalvor
- Svamp- och nötpuckar
- Morotsbröd
- Superenkel och snabb auberginesill
- Röra på sötpotatis och röda linser
- Basilika- och citronaioli
- Edamame- och myntaröra
Jag kör det här i tre delar så att ni orkar hänga med! Vi börjar med de tre översta recepten.
Länk till påskbuffén del 2
Länk till påskbuffén del 3
Avokadohalvor med vegansk skagenröra
När Gustav från Jävligt gott släppte sitt recept på veganskagen slog det ner som en bomb i veganvärlden. Den lovprisades överallt.
Jag själv var djupt skeptisk och tänkte att det omöjligt kunde vara gott med en wannabe-rätt av det här slaget. Särskilt eftersom den innehåller havre fraiche, som jag inte alls är förtjust i. Jag kunde inte ha mer fel. Nu är det en av mina absoluta favoriter!
I min variant har jag ökat på mängden creme fraiche och tångrom och jag har adderat
liquid smoke (det brukar finnas bland såser/marinader), för ett större smakdjup.
Ingredienser
0,5 avokado/person
2 dl vegansk majonnäs, exempelvis Coop xtras lättmajonnäs
1 dl havre fraiche
1-2 burkar tångrom, ex svart och röd
100 g fast tofu
0,5 rödlök
3 krm liquid smoke
sjukt mycket dill (ett stort knippe/1 kruka minst)
0,5 citron, saft + skal
örtsalt eller vanligt salt
ev salta kex eller crostini
Smula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål. Salta och ha försiktigt i liquid smoke – jag brukar ha i pyttelite i locket för att inte råka överdosera. Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt.
(I det här läget är blandningen inte särskilt smarrig, men smaka ändå av och kontrollera att det är salt och en subtil röksmak. Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen.)
Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen. Blanda majonnäs och havre fraiche och häll även i det i skålen tillsammans med tångromen.
Smaka av och justera salt/rök/dill/citronmängd. Hit kan du förbereda. Röran håller sig nog 2-3 dagar i kylen.
Dela avokadorna och klicka ut och dekorera med en dillvippa om du känner dig på det humöret. Antagligen blir det en del röra över och det kan du gärna käka upp med saltiga crostinis.
Sallad med citronmarinerade kronärtskockor och belugalinser
Belugalinser + citron + kronärtsskocka + timjan är min nya favoritsmakkombo. Den här salladen känns väldigt lyxig, samtidigt som den är enkel att göra. Den fick högt betyg av mina gäster!
Ingredienser
1 dl belugalinser + 2 dl vatten
1 burk kronärtskocka i olja
250 g babyplommontomater
1/2-1 påse sallad (jag tog maché)
1 citron, saft + skal
2 tsk torkad timjan
1/2 tärning grönsaksbuljong
Läs igenom hela receptet först
Koka upp belugalinser med timjan och buljongtärningen, det tar ungefär 20 minuter. Halvera under tiden tomater och lägg i en salladsskål tillsammans med salladsbladen.
Hacka upp kronärtskockorna i mindre bitar och ställ åt sidan, spara lite av oljan från burken. Riv av det gula på skalet av en citron.
När linserna är klara, blanda i hacket från kronärtskockorna, det rivna citronskalet och saften från citronen. Låt svalna av något och blanda allt i salladsskålen och servera rätten ljummen.
Om du vill förbereda dagen innan: gör endast steget med linserna och kronärtskockorna, låt svalna av och ställ in i kylen. Hacka tomater och blanda i salladsbladen högst någon timme innan den ska ätas.
Smördegspajer med svamp- och tofufyllning
Dom här små pajerna blev en av påskbufféns stora vinnare! Det var en favorit för många med den mustiga fyllningen och frasiga utsidan.
Det funkar också att köra med mer svamp om du inte känner för tofu. Jag vill dock framhålla att tofun mest är där för att tillföra stadga och protein, svampsmaken tar helt över ändå.
Fyllningen går utmärkt att förbereda och borde klara sig några dagar i kylen. Jag serverade pajerna med en dijonmajonnäs som inte fastnade på bild. Blanda helt enkelt dijonsenap och majonnäs!
Förtydligande: nästan all smördeg som du hittar i butik är vegansk, eftersom vegetabiliskt fett är billigare än animaliskt. Dubbelkolla dock på baksidan!
Ingredienser
1 pkt smördeg
300 g skogschampinjoner
100 g tofu
2 tsk torkad timjan
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
örtsalt/vanligt salt + svartpeppar
rapsolja till stekning/pensling
eventuellt svarta sesamfrön
Tina smördeg på en plåt med bakplåtspapper, det tar runt 10 min. Sätt på ugnen på 220 grader. Hacka svampen så fint som du pallar. Fräs lök och vitlök i olja i en stor stekpanna och kör sen i svamphacket. Stek bort all vätska, så att svampen krymper rejält.
Smula ned tofun i pannan så litet som möjligt och krydda med timjan och häll på soja. Stek på hög värme, så att tofusmulorna får stekyta. Smaka av blandningen och justera kryddningen. Ta av plattan och låt det svalna något. Hit kan du förbereda (men skippa då att tina plattorna).
Skeda upp en tjock remsa av svampblandningen på mitten av dom tinade smördegsplattorna, vik över smördegen och försegla med en gaffel (kolla bilden så blir det kanske mer tydligt). Skär i mindre bitar.
Pensla med rapsolja och strö på lite sesamfrön. Kör in i ugnen i 12-15 minuter eller tills pajbitarna har fått fin färg.
Det var alla recept för den här gången!
– Annie
Länk till påskbuffén del 2
Länk till påskbuffén del 3
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook.
47 kommentarer
Tänk på att den röda tångkaviaren innehåller E120.
Åneeej! Hade ingen aning! Trodde det liksom var hela meningen att tångkaviar skulle vara vegansk. Fan, jag tar och ändrar det.
Det verkar förresten som att det inte stämmer! På min burk står det betakaroten och paprika som färgämne 🙂
En fantastisk blog! Du har så fina bilder. Jag blir riktigt frestad att ge mig till att laga mat.
Vad härligt att höra 😀
Det är ett gott betyg! Nästan allt är superlätt att göra också 🙂
Vilken tiptop idé med veganskt påskbord och så himla bra genomfört! Vilka otroligt fina och smarriga recept – ska se om jag kan pitcha in lite hos familjen till påsk.
Åhh tack, vad glad jag blir för din kommentar 😀
Jaa, gör verkligen det! Några rätter kan man ju smyga in 😉
Haha! Hade ingen aning om att det där receptet “slog ner som en bomb i veganvärlden”. Kul:P
Jättebra meny!
Haha, det gjorde det ju verkligen! Vet inte hur många gånger jag har sett folk som tipsar om det! 😀
Åh vilket superinlägg Annie! Och vilken söt påskkärring som stod för kalaset!
Jag som inte ens är särskilt förtjust i påsk(/jul/midsommar)mat vart mycket impad av att läsa igenom denna meny – tänker lätt pröva på några av recepten när det beger sig! 🙂
Jaa, men vad kul att höra! Är väldigt nöjd själv och tycker att jag fick till en lagom påskkänsla 😀 Låt mig veta om du testar något som du tycker om!
Detta är ca det BÄSTA jag läst! Tack för alla tipset, ska definitivt prova någon/några av dessa nu i påsk!
Men oj, tack fina du! Hoppas att det smakar 😀 Jag ska försöka pytsa ut del 2 imorgon!
Alltså, den här bloggen <3
Jag kommenterar bloggar väldigt sällan, mycket för att jag inte har några ambitioner med min egen och då blir det lätt att man bara läser i tysthet för man "behöver" inte synas.Men varje gång jag är inne här känner jag att jag måste kommentera så att du vet hur uppskattat det du gör är! det är så himla tydligt att du satsar, lägger ned tid och kärlek på bloggen liksom. professionellt och bara allmänt asbra. tack!
<3 <3 <3
Ulrika, du ANAR inte hur glad jag blir för den här kommentaren <3 <3 <3! För varje uppskattande kommentar blir jag ännu mer sugen på att lägga ner tid och kärlek på bloggen. Tack för att du tar dig tiden att lämna beröm! Du som dessutom har extremt mycket på din tallrik som det är <3
Vilken fantastisk buffé!! Så imponerad. Ska absolut spara detta och nästa två till framtiden. Så mycket goda grejer.
Jaa, vad kul, vad glad jag blir! 😀
[…] I del 1 hittar du: – Avokadohalvor med veganskagen – Sallad med citronmarinerade kronärtsskockor och belugalinser – Smördegspajer med rökig svamp- och tofufyllning […]
[…] vidare för alla recept 🙂 Resten av påskbuffén hittar du här: -Vegansk påskmat del 1 -Vegansk påskmat del […]
[…] med vegansk skagenröra är oändliga! Självklart finns det på ditt påskbord, men gör dig själv en tjänst och ät […]
[…] Hennes recept hittar du här: http://vegokak.se/2016/03/13/vegokaks-lattlagade-veganska-paskbuffe-del-1-av-3/ […]
Undrar hur smördeg kan vara vegansk – mig veterligen är smör en mjölkprodukt och alltså ej vegansk?
Hej! Nästan all smördeg är vegansk, då den innehåller vegetabiliskt fett istället för äkta smör. Margarin är nämligen mycket billigare. Producenterna “luras” alltså till veganers fördel! Dubbelkolla gärna en extra gång på baksidan av paketet, men jag har hittills själv endast stött på vegansk smördeg.
[…] har jag nästan firat påsk i en månad, vilket har inneburit att jag har käkat veganskagen så att det har sprutat ur öronen. Inte mig emot! En ny favorit till årets högtider och riktigt […]
Stort tack för allt jobb med att ta fram denna meny!
Körde hela rasket rakt av, enda tillägget var varsin dillkokt potatis till “sillen” och allt blev mycket uppskattat. (“Min” skagenröra tog jag dock från SVT’s julprogram med Lasse Kroner http://www.svt.se/recept/vegansk-skagenrora som jag tycker är förträfflig. )
Det är inte så lätt att som nybliven växtätare (gått över till växtkost successivt under några år) med rykte att vara en bra hemmakock få till lika eller smarrigare grejer än vad man övat på under många år med mejeri och köttprodukter som bas. Men det gick denna gång tack vare dig!
De unga vuxna som var med sa att det var det första helgbordet (Jul- påsk- och midsommarbord) som de över huvud taget varit intresserade av på riktigt.
Men vilken underbart fin kommentar! Det gjorde mig själaglad 😀 Visst kan det vara en utmaning att käka vego, särskilt när man inte har hunnit öva upp sig. Det tar tid att lära sig nya recept och nya vanor 🙂
Hoppas att jag kan hjälpa dig med mer inspiration i framtiden!
[…] Vegansk skagenröra Det finns goda skäl till att det här är ett av mina populäraste recept. […]
Skagenröran var sjuukt god! Den bästa veganska jag har provat.
Men åhh tack! Vad kul att höra <3
[…] du det fortfarande inte? Testa att smula ner tofun i en smördegspaj eller skagenröra, köp i någon spexig variant (favvisar: rökt mandeltofu samt puffade kuber […]
[…] rätten med skagenröra enligt mitt gamla vanliga recept eller remouladsås, kokta gröna ärtor, citronklyftor och eventuellt maltvinäger. Receptet […]
[…] några riktigt bra jul-recept som får mycket spridning. Jag ska försöka ge min påskbords-succé en match. Nu har jag ändå lärt mig ett och annat som jag inte kunde […]
[…] matskedar spad från en tetra kikärtor) och sen gjorde jag fyllningen med inspiration från mina smördegspajer. Ett fullständigt recept kommer, men i princip: kantareller, stekt gul lök, timjan, smulad tofu […]
[…] Han är kanske mest känd för att vara mästare på att vegofiera svenska husmansklassiker. Svårt att inte älska det alltså. Gustav är en stor inspirationskälla för mig med sina kolhydratrika och fettdrypande rätter! Jag utgick bland annat från hans recept när jag skapade min superpopulära skagenröra. […]
[…] problem skapar jag lojala följare. Exempel i praktiken: två veckor innan påsken publicerade jag veganska påskrecept, till våffeldagen gjorde jag fyra matiga våfflor och nu till studenten skapade jag två […]
[…] SPANA OCKSÅ IN: Vegansk påskbuffé del 1 […]
[…] sen steka på. Spana också in min julkategori (som kommer att fyllas på under december) och mina påskrecept för […]
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: Vegansk påskmat, inklusive vegansk skagenröra […]
[…] Ägghalvor Mitt populäraste recept: avokadohalvor med veganskagen. […]
[…] värdig vegansk ersättare och en röra som jag brukar variera med till högtider är min skagenröra – testa gärna den […]
[…] Toast skagen […]
[…] Röd-, sallads-, grön- eller vitkål istället för salladsblad (+ för klimatsmart) 🍀 Vegansk skagenröra, örtmajonnäs, vitlökssås istället för dressing 🍀 Morötter, rädisor, vårlök istället […]
[…] Avokadohalvor med skagenröra […]
[…] Vegansk påskmat, Vegokäks lättlagade buffé del 1 av 3 […]
Jättebra och underbara recept! Speciellt att du är så detaljerad kring HUR man kan förbereda rätterna. Vissa av recepten blir otydliga när det tex står “ett paket”. Skriv hellre exakt mängd som menas. Då finns ingen risk för missförstånd!
Hej! Vad glad jag blir för din kommentar! Stort tack ❤️ Jag ska gå in och korra recepten en extra vända. Som du säger är exakta mängder alltid bättre!