Vegetarisk midsommarmat – världens godaste västerbottenpaj

Västerbottenpaj

Nu kommer den: min bästa och mest älskade paj. Favoriten som åker fram på midsommar, kräftskivor, jul och påsk. Den charmar nästan alla! Det som bland annat gör pajen speciell är att den innehåller sjukt mycket ost – mycket mer än i andra recept. Det mesas inte heller med fettet och äggstanningen görs på riktig grädde. Pajen är därför sprängfylld med smak.

Uppdatering! Se också: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar & tips

Glöm inte att följa mig på bloglovin’ om du vill spara mina recept.

MIDSOMMARINSPIRATION:
Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk
Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav
Vegetarisk midsommarmat – gubbröra (lakto-ovo)

Västerbottenpaj

Egentligen delar den nästan mer likheter med en dekadent, ostig potatisgratäng med kantareller – än en paj. Alltså, vi tar det igen: västerbottenost, färskpotatis och kantareller i en och samma rätt. Det kan inte bli äckligt – om du inte råkar glömma den i ugnen så att den förkolnar (av erfarenhet kan jag säga att det även händer den bästa 🙂 ).

Västerbottenpaj

Kantareller är inte så lätt att få tag i så här års, men jag brukar spara ett gäng i frysen. Om du inte har några guldklimpar på lager går det att köpa torkade/frysta/konserverade eller att utesluta helt. I det fallet kan det vara trevligt att gå loss med hackad dill mellan lagren av ost och potatis – som ett tröstpris för den uteblivna svampen.

Västerbottenpaj

En annan speciell grej med min paj är att jag gör den utan pajskal. Det är av tre skäl:

Västerbottenpaj

1. Fyllningen är så förbannat god att allt annat blir överflödigt.
2. Pajdeg är ju för jävla tradigt att baka.
3. Perfekt om man bjuder någon LCHF:are (ve och fasa!), glutenintolerant eller veteproteinallergiker.

Västerbottenpaj

Men älskar du din pajdeg är det bara att lägga till det momentet, det blir absolut toppen det med!

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj med kantareller och färskpotatis

Receptet går utmärkt att skala upp, och jag brukar då använda ugnsplåtar med kanter istället för pajformar. Pajen är dessutom som gjord för att förbereda eftersom den nästan är godare dagen efter när alla smakerna har satt sig.

12-16 bufféportioner

ca 700 g västerbottenost
8-12 st medelstora färskpotatisar
3-4 st ägg
2-3 dl helfet grädde
så mycket kantareller som du kan få tag i
en rejäl klick smör
salt

1.Koka färskpotatis i salt vatten. Minst 2 tsk/l. Riv under tiden ost. Känn med en provsticka hur potatisen ligger till efter ca 15 min. Häll av vattnet när den är klar och låt den stå och svalna utan lock.
2. Vispa ihop ägg och grädde i en skål och blanda i två nävar ost. Smörstek kantarellerna och sätt ugnen på 200 C. Ställ åt sidan. Smöra en liten ugnsplåt med kanter eller två vanliga pajformar.
3. Skär potatisen i centimetertjocka skivor (life hack: använd en äggskivare).Varva sen potatis, ost, äggstanning och kantareller. Se till att du sparar ost till toppen. Gör vid behov mer äggstanning, men se hela tiden till att det är osten och potatisen som spelar huvudrollen.
4. Grädda pajen i nedre delen av ugnen. Beroende på val av ugnsform och ugn, så tar det allt mellan 30-60 min. Om pajen börjar få fin färg, men fortfarande har lös äggstanning i mitten när du testar med en gaffel kan du lägga på ett lock av folie. Pajen är klar när den ser ut som på bilden och äggstanningen har stelnat.
5. Ät tills du sprängs!

Västerbottenpaj

Vad käkar du på midsommar?

-Annie

Följ mig på bloglovin, instagram och facebook

10 reaktioner på ”Vegetarisk midsommarmat – världens godaste västerbottenpaj

  1. Jag tänkte bjuda på din vegetariska gubbröra bland annat! Annars står det färskpotatis, sill, lax, köttbullar, prinskorv, sallad, vattenmelon/fetaost på menyn! Och massa smarr till fikat sen också! Slurp!

    Pajen låter god också!

    /Anna

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s