Vegetarisk midsommarmat – gubbröra (en paradrätt!)

Vegetarisk gubbröra

Vegetarisk* gubbröra är nog ett av mina mest lagade och omtyckta recept. Röran är knappast bildskön, men det kompenserar den för genom att vara jävligt god. Den består av smakrik Västerbottenost, örtig dill och gräslök, mättande ägg, fettig majonnäs, syrlig gräddfil och lite uppiggande dijonsenap. Gubbröran är sjukt maffig, och en favorit till midsommar, kräftskivor, jul och påsk.

En värdig vegansk ersättare och en röra som jag brukar variera med till högtider är min skagenröra – testa gärna den också!

Uppdatering! Se också: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar & tips

Glöm inte att följa mig på bloglovin’ om du vill spara mina recept och inte missa några inlägg. 

Vegetarisk gubbröra

Röran är som är allra bäst efter en dag i kylen.

250 g Västerbottenost
1 dl finhackad färsk dill
1 dl finhackad färsk gräslök
5 ägg
1/2 dl majonnäs
2-3 dl gräddfil
2 tsk dijonsenap
salt och peppar

Servera på knäckemackor. 

Hårdkoka ägg i en liten kastrull  – i runt 6-7 minuter. Fyll sen kastrullen med kallt vatten, så att äggen svalnar av fort. Riv ost, finhacka dill och gräslök – och blanda det sen i en skål. Addera majonnäs och dijon och rör runt. Finhacka sen äggen så litet som möjligt och häll även i hacket i skålen. Fyll gradvis på med gräddfil – börja med två dl och smaka av. Osten har mycket sälta, så du behöver eventuellt inte salta mer. Dra ett varv med pepparkvarnen. Röran ska inte vara rinnig, men inte heller svår att bre ut på en macka. Den håller i kylen upp till fyra dagar.

Vegetarisk gubbröra

-Annie

*Med vegetarisk här menar jag lakto-ovo-vegetarisk. Tyvärr innehåller osten löpe, vilket i strikt mening gör att den egentligen inte kan betraktas som vegetarisk. Jag väljer dock att bortse från det då och då. Ett mer korrekt namn vore sillfri gubbröra, men jag tror att det skulle göra det svårare att hitta hit från Google. 

32 reaktioner på ”Vegetarisk midsommarmat – gubbröra (en paradrätt!)

 1. Som vegetarian sedan typ … ja, nästan hela mitt liv så har jag alltid fått stå utanför sådana här traditionella rätter. Gubbröra har jag alltid tyckt verkar så spännande, men den har inte varit tillgänglig för mig. Så nu måste jag testa detta, så att jag också kan få vara en ”i gänget” som äter traditionell mat. Tack för tipset. 🙂

  Och du, jag klickade på din FB-ikon i högerspalten för att börja följa dig men den var felaktig. Nu hittade jag dig ändå på FB men det kan ju vara bra för dig att ändra så att andra kan hitta dit!

  Kram till dig! ❤

  Gilla

 2. Vad kalas gott & fint presenterat! Löpe, håller med att det är knepigt!
  Ost är tyvärr himla gott och det är inte alla som har vegetabilisk enzym! // Tina

  Gilla

 3. Alltså verkligen älskar ditt sätt att skriva! Gillar blandningen av ”enklare språk” (hoppas du förstår hur jag menar) med svordomar och så men ändå så genomtänkt och smart! Och alla mumsiga recept såklart 😊

  Gilla

  • Världens finaste kommentar!! Jag är så innerligt trött på att skriva korrekta och akademiska texter, så det är så skönt att bara få vara mig själv. Kul att du gillar det! ❤ Hehe, inte alla tycker som du dock. Fick en kvinna på fb som avföljde mig och skrev "språket är faktiskt viktigt för mig!!" 😀

   Gilla

 4. Tack för tipset med västerbottensost i! Jag har senast året upptäckt det här med tångkaviar – helt underbart! Så det har jag oftast i min gubbröra, då ser den exakt ut som gubbröran för folket som äter fisk (nästan) och jag gillar ju det sociala kring mat: att en till synes äter samma sak som alla andra och då också kan snacka om maten.

  Gilla

 5. Så god gubbröra, jag har lagat efter det här receptet flertalet gånger 🙂 Brukar lägga till finhackad rödlök, rivet citronskal och en burk kapris. Tips!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s