Ugnsrostade kikärtor, 3 såser och falafeltillbehör

Ugnsrostade kikärtor

Jag måste erkänna en sak, med risk för att rasera hela min trovärdighet som vegobloggare: jag älskar inte falafel. Alltså visst – det är gott, men jag är inte heeelt med på konsistensen. Jag behöver mer krisp i mitt liv!

Obs på att falafeln säkert är perfekt i Malmö, men nu bor ju jag inte där, så jag kan inte förhålla mig till det </3

Men jag är ju ändå stormförtjust i hela konceptet. Därför brukar jag göra en rätt som är värdig (+ enklare och krispigare) ersättning: kryddiga och ugnsrostade kikärtor med tre såser och falafeltillbehör. Om du inte pallar laga hummus och tomatsås går det att köpa färdig – men seriöst, gör inte det. Den här rätten brukar göra succé i alla läger – bland såväl veganer som köttfanatiker – och därför är det också värt att lägga ner lite extra kärlek i matlagningen.

Följ mig gärna på bloglovin’ om du inte vill missa mina recept. 

Ugnsrostade kikärtor

Jag brukar inkludera

Ugnrostade kikärtor
Stark tomatsås
Vitlöksmajonnäs
Len hummus
Feferoni
Tomat
Gurka
Kalamataoliver

Det är också gott att lägga till

Picklad rödlök
Tabouli – persiljesallad

Servera allt med orientaliskt bröd, tortillabröd, saffransris eller någon form av potatis.

Ugnsrostade kikärtor

2 paket kikärtor
2 msk olivolja
1 msk sirap
1 tsk berbere (paprikakrydda om du inte hittar)
1 tsk oregano
1 tsk timjan
örtsalt

Skölj av kikärtor i ett durkslag. Skaka bort så mycket vatten som möjligt. Förbered en plåt med bakplåtspapper och en ren kökshandduk/hushållspapper ovanpå. Häll på kikärtorna på plåten och torka dem – annars blir de inte krispiga.

Ta bort handduken och samla kikärtorna i en hög i mitten. Blanda olja, sirap, berbere, oregano, timjan i en liten skål. Höll över kikärtshögen och blanda med händerna. Bred ut allt i ett jämnt lager och strö över örtsalt över hela plåten. Testa en kikärta – den ska smaka rejält kryddigt.

Kör in plåten i en kall ugn (för att spara energi) som du sätter på 225 grader. Rör runt efter 15 minuter och kör sen 15 minuter till, eller tills kikärtorna får färg och är krispiga på utsidan, men mjuka på insidan.

Min godaste starka tomatsås, grundrecept

Kraftig tomatsås med hetta och sötma, som rundas av med en härlig smörsmak. Fyll på med örtkryddor (ex oregano, basilika, timjan, rosmarin) som du gillar. Tack Serious eats för inspirationen

1 burk krossade tomater av bra kvalité
30 g veganskt magarin (ICA/Carlshamn)
2 msk tomatpuré
1/2 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk socker
1 tsk örtsalt
chiliflakes efter smak (1 tsk för mig)

Stek lök, vitlök och chiliflakes i lite olja. Tillsätt tomatpuré efter 2-3 minuter. Rör runt så att purén tunnar ut sig. Häll över en burk krossade tomater. Strö över socker och örtsalt. Låt såsen stå och puttra på låg värme i minst 20 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/chili/socker. Dra i margarin, låt det smälta och ställ sen av stekpannan av plattan. Såsen är allra godast varm, men fungerar också ljummen och kall.

Vitlöksmajonnäs

Blanda 1 dl majonnäs (jag rekommenderar Renée Voltaires veganska) med minst två pressade klyftor vitlök. Smaka av och avgör om du vill gå loss med mer vitlök.

Superlen hummus

Den här varianten är lenare och mer ”såsig” än många vanliga standardrecept. Smaken är ganska neutral, för att balansera och mildra den starka tomatsåsen. Kör för all del på med mer kryddor om du gillar det! Tack till Serious eats för receptet

1 burk kikärtor
2 dl kokvatten
1/2 liten citron
1-2 msk tahini
spiskummin

Till kokningen
3-4 dl vatten (ca)
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 morot
1/2 tsk örtsalt

Halvera löken, hacka moroten grovt och skala och krossa vitlöken med den platta delen på kniven. Fyll en kastrull med grönsaker, salt, vatten och kikärtor. Koka kikärtorna tills de är helt mjuka och mosiga, för mig tog det 40 min, men det kan ta upp till en timme. Häll av vattnet från kastrullen i en skål och häll i kikärtorna i ett durkslag. Släng bort moroten och löken. Fyll en matberedare/mixer med kikärtor, kokvatten, vitlök, citron, en matsked tahini och citron. Dofta över lite spiskummin. Mixa tills röran är helt slät. Smaka av och justera mängden salt/citron/tahini. Tillsätt mer vatten om du vill ha den ännu lösare.

Falafelsallad

Har du förresten något recept på falafel som kan omvända mig?

-Annie

Följ mig på bloglovin, instagram, pinterest och facebook

FLER VEGANRECEPT:
Vegansk lyxpasta med oliver, vitlöksfrästa champinjoner och soltorkade tomater
Vegansk misosoppa med pasta, svamp och tofu
Pulled oumph tacos med veganskt creamed corn

47 reaktioner på ”Ugnsrostade kikärtor, 3 såser och falafeltillbehör

 1. Mmm kryddiga och krispiga kikärtor alltså! En favorit ❤ Jag älskar visserligen falafel men är alldeles för lat + rädd för att fritera för att göra egna, så jag kör nästan alltid på någon sådan här variant 🙂

  Gilla

 2. Det här ser verkligen supergott ut! Jag är inget större fan av falafel heller (trots att jag har bott i Malmö, haha), så det här kan nog vara något i min smak 🙂

  Gilla

 3. Gott det ser ut! Jag gjorde rostade kikärtor i ugn förr, men det var länge sen, kul med inspiration att ta upp det igen!

  Jag är inte heller något fan av falafel. Jag kan tycka att de är goda i sig, men jag har väldigt svårt att kombinera det med något, tycker inte jag får det att passa ihop med något 😛

  Hälsningar
  Anna

  Gilla

 4. Hej Annie! Tack för att ditt besök på min blogg och för din fina kommentar!
  Kommer strax ett inlägg på bloggen med en länk till vegokak.se, den kommer garanteras uppskattas av mina vegetariska läsare 🙂

  Ha en fin dag
  Charlotte ❤

  Gilla

 5. Har ännu att prova rostade kikärtor, men detta ser ju galet gott ut! Är dock helsåld på falafel, en av mina bästa maträtter även om det är jobbigt att göra hemma pga friteringen och annars blir det så himla lätt torrt.. Brukar laga kikärts/morotsbollar med inspiration härifrån http://atilio.metromode.se/tag/kikartsbollar-med-morot-och-ingefara/ fast jag skippar ingefäran och citronen, ersätter med en mer klassisk falafelkryddning med massor med spiskummin, brukar bli saftigt och svingott!
  Det viktiga i en falafel (som ofta saknas utanför malmö) är just tillbehören, den krispiga kålen ❤ picklade grönsaker ❤ tonvis med persilja ❤ och auberginen, den smältande ljuvliga auberginen ❤ att dessutom kunna välja till grillad halloumi, då är lyckan gjord!

  Gilla

 6. Jag håller med!!! Älskar riktigt bra falafel men ofta blir jag besviken (åtminstone i Stockholm) på den mjuka, degiga konsistensen och valet av tråkiga, rinniga såser. Behöver mer krisp och krämig hummus till. Supertack för tipsen!

  Gilla

 7. Hej! Jag lärde mig gilla falafel när jag hängde mer i Malmö, fast vi har ett bra hål i väggen-ställe i Lund också. 🙂 Rostade kikärtor har jag tänkt prova ett bra tag så nu. Dags att göra slag i saken också. Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s