Vegojul: tortilla-langos med karamelliserad rödlök

Tortilla-langos

Jag blev akut sugen på langos i helgen, men hade absolut ingen lust att mecka med brödbak. Istället fick några tortillabröd hoppa in som ersättare. Det blev fan strålande! Inte lika övermäktigt som originalet, och ca sju gånger smidigare.

Uppdatering! Se också: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar & tips

SUGEN PÅ NÅGOT LIKNANDE? Sillfri gubbröra med Västerbottensost

Tortilla-langos

Det kanske är oortodoxt att klassa det här som ett julrecept, men det är faktiskt packat med svenska ”högtidssmaker”: rom, dill, kraftig ost, citron och rödlök. Käka som en varm middag eller servera som kalla snittar – båda funkar lika bra.

MER JULINSPIRATION: Julkryddad sötpotatissallad med grönkål, tranbär och mandlar

Tortilla-langos

Missa inga julrecept genom att följa mig på youtube

Tortilla-langos

4 medelstora tortillabröd (jag använde pizza-sorten)
1 burk creme fraiche
150 g smakrik ost, som Västerbotten eller engelsk cheddar
4 msk tångrom, jag använde både röd och svart
0,5 citron i klyftor
2 msk frusen dill
karamelliserad rödlök
vitlökssmör

Börja med rödlöken, sätt på ugnen på 225 grader, gör sen smöret och montera sist ihop allt. 

Tortilla-langos

Karamelliserad rödlök

1 rödlök
1,5 msk olivolja
1 msk socker
1 msk rödvinsvinäger

Skär rödlök  i tunna skivor. Hetta upp olja i en liten stekpanna och stek löken i några minuter. Tillsätt sen socker och vinäger. Stek på låg till medelhög värme i runt 15 minuter och ställ sen åt sidan.

Tortilla-langos

Örtigt vitlökssmör

50 g smör
2 klyftor vitlök
2 msk frusen dill

Smält smör i en kastrull och ta genast av det från värmen. Pressa i två klyftor vitlök och ha i ungefär två matskedar frusen dill.

Langos

Langos

Börja med att riva ost. Förbered sen en plåt med bakplåtspapper. Lägg på två tortillabröd och pensla med vitlökssmöret. Blanda dill med creme fraiche och bred ut en tunt lager på bröden, lämna en centimeter till kanten. Strö över osten. Kör in i ugnen runt 5 minuter – passa noga. Lägg på karamelliserad rödlök och klicka ut tångrom, mer creme fraiche och servera med en klyfta citron.

Om du ska göra snittar: låt bröden svalna, förvara i kylskåp upp till några timmar, klipp trekanter och garnera strax innan servering.

-Annie

Jag finns på bloglovin’, instagram och facebook

11 reaktioner på ”Vegojul: tortilla-langos med karamelliserad rödlök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s