Min carbonara med soltorkade tomater är mitt näst populäraste inlägg någonsin på bloggen, men tyvärr är receptet ytterst oveganskt. Så kan vi ju bara inte ha det! Nu har jag äntligen gjort en veganiserad variant, och JA, den blev vansinnigt krämig och tillfredsställande.
Några ord om hur jag tänker kring ingredienserna:
Ta så bra kvalitet på pastan som du har råd med. Gärna Zeta eller De Cecco. Jag gillar linguine, men gör jag matlåda tar jag hellre en kort pastatyp.
Soltorkade tomater är smakrika, dova och mustiga. Ta två burkar om du har råd med det.
Jag föredrar nuförtiden att använda havregrädde framför annan typ av växtgrädde. Den får ingen konstig bismak tillsammans med dom andra ingredienserna.
Misopasta och b-jästflingor går att leva utan, men du går då miste om ostigheten och umamin. Det vill du ju inte. Om du ändå kör utan, se till att salta extra.
Liquid smoke gör att du får en subtil ton av rökighet, precis som i en carbonara med rökt sidfläsk – men utan lidande och resursslöseri. Var försiktig bara, det är löjligt enkelt att överdosera. Ha i några pyttedroppar i taget och smaka av.
Färskmalen svartpeppar är enligt mig en livsviktig ingrediens som du inte kan ta för mycket av. Och den måste, måste vara just färskmalen för att få den rätta smaken. Färdigmalen smakar damm i jämförelse.
Persilja är trevligt, men inte avgörande.
Missa inte nya recept genom att följa mig på Instagram!
Vegansk pasta carbonara
4 portioner pasta
1-2 burkar soltorkade tomater
5 dl grädde, exempelvis havre
0,5-2 krm liquid smoke
1 msk ljus misopasta (finns på “asiatiska” hyllan)
1-2 tsk b-jästflingor (finns i hälsokostbutiker)
0,5 msk olja från tomatburken att steka i
sjukt mycket färskmalen svartpeppar
salt
persilja till garnering
Tidigare hade jag i vegokorv i detta recept för proteinets skull, men nuförtiden skulle jag helt skippa det.
Gör så här
1. Häll av och spara oljan från de soltorkade tomaterna (det som blir över håller länge i kylen). Finhacka sen tomaterna från burken.
2. Mal rejält med svartpeppar. Åtminstone 1-2 msk.
3. Koka upp pastan i ordentligt saltat pastavatten. Följ mina råd från punkt 7 i mitt inlägg med veganska matlagningstips om du vill lyckas perfekt.
3. Stek tomaterna i tillsammans med olja och pepparn på hög värme och häll sen på grädde, liquid smoke, misopasta och b-jästflingor och blanda runt. Smaka av och salta.
4. Låt gräddblandningen stå och puttra på låg värme och se till så att den inte bränns.
5. Häll av pastan i ett durkslag när den fortfarande är riktigt al dente och spara 2 dl av pastavattnet.
6. Stjälp över pastan i stekpannan med gräddblandningen. Rör runt och fyll gradvis på med pastavatten om du känner att rätten blir för stabbig.
7. Servera med persilja och yes, mer svartpeppar.
– Annie
21 kommentarer
[…] TILL VEGANVARIANTEN […]
Det ser smarrigt ut.
Tack! 🙂
[…] – poke bowl Tis – krämig carbonara med soltorkade tomater Ons – pad thai Tor – bouillabaisse med olivfocaccia Fre – krispiga svampbiffar […]
Nedrans vad gott det låter. Måste testa detta och se om min ibland tveksamma familj kan köpa detta som alternativ till den carbonara vi vanligtvis gör (som inte alls är vegan då ;)). Tack för inspirationen!
Åh, tack ska du ha! <3 Du kan ju kanske mjukstarta med den lakto-ovo-vegetariska varianten och sen avancera till den veganska 😉
Alltså dina recept får mig alltid så hungrig! Du är ju helt fantastik som ständigt ger oss dessa underbara recept! Tack tack tack!!
Åh gulle dig!! Tack för att du kommenterar <3
Ser grymt gott ut! Blir nyfiken, vilket är ditt mest populära inlägg någonsin?
Tack ska du ha! Mitt mest populära inlägg är helt klart mina påskrecept 🙂
Fick en väldig pasta-craving nu… Jädrans vad gott det här låter!
Åh tack ska du ha! <3
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: Den bästa veganska carbonaran […]
Bra för oss 200 allergiker som inte tål att förtära något från däggdjur.
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: bästa veganska carbonaran […]
Asså så gott det såg ut! Jag har mörk misopasta + b-jäst och ingen liquid smoke men iaf smoked paprika och så hade jag redan planer på att köpa mer soltorkad tomat pga gott ju. Så ska absolut testa detta snart! 🙂
Jaa gör det! Låter spännande att köra med smoked paprika. Liquid smoke är dock allmänt en toppeninvestering <3
Jag lagade den här för ett tag sen fast med mörk misopasta för jag hittade inte ljus i min lilla affär. Supergott, nu ska jag laga det igen imorgon tror jag.
Åh vad härligt! Hoppas att det var gott! <3
[…] grädde, älskar pasta och älskar det här receptet. Med modifikationer såklart, som alltid. Brukar du också ändra i […]
[…] EN ANNAN GOD PASTA: Den bästa veganska carbonaran […]