Vegojul – den stora guiden: 23 recept, klappar & tips

Jul

Förbered er på det kanske matigaste inlägget (i dubbel bemärkelse) i bloggens historia!!

Idag kommer jag att gå igenom allt som en behöver veta  som julfirande vegetarian. Bokmärk gärna det här inlägget eller spara det på Bloglovin’, så att du kan plocka fram det senare.

UPPDATERING NOVEMBER 2017: Denna guide kommer att uppdateras kontinuerligt under november och december. Varje söndag kommer det dessutom nya julrecept på min nya youtubekanal, följ mig hemskt gärna där om ni inte vill missa något! 

Workation

Jag har försökt täcka in allt från recept, julklappar, julstress till att handskas med släktingar. Orkar du inte läsa allt på en gång – ingen fara. Bläddra till rubrikerna som är intressantast för dig!

Vi kör igång!

Workation

En mindre stressig jul

Några råd för en lugnare jul:

✓  Förbered allt som går att förbereda dagarna innan.
✓ Dra ner på matlagningen rejält – 3 smårätter duger väl utmärkt? Välj bara ut det som är riktigt riktigt gott!!
✓ Tagga ner, städningen kan vänta till en annan dag.
✓ Var solidarisk med kvinnorna som (nästan alltid) drar det största lasset i hushållet genom att sätta männen i arbete.
✓ Ta en bärs i soffan.

Kanske slår in några öppna dörrar här, men tycker att det är värt att påminna om att det går att sänka kraven på julen. Julstress är ingen naturlag.

Klassiskt julbord i vegotappning

Poängen med ett klassiskt vegojulbord är att göra kanongod rätter som innehåller nya, men ändå bekanta smaker. Inte att härma kött – för det går ändå inte. 

Veganska köttbullar

vegansk påskbuffé, svampbollar

Köttbullar
Dessa veganska göttbullar är nog bästa tillskottet för i år! Bara att göra en stor sats och frysa in. Bullarna är helt fria från halvfabrikat och dom är enkla att rulla, proppfulla med smak, mjuka men knapriga och samtidigt saftiga. 

Mina svamp- och nötpuckar smakrika, mustiga och krispiga. Går att forma som bollar, men då förlorar du lite av konsistensen. Lägg gärna till kryddpeppar i smeten till julen.

Om du inte har något emot sojafärs tycker jag att Jävligt Gotts veganska köttbullar låter grymma. Jag är också väldigt sugen på att testa Made by Marys lakto-ovo-vegetariska julköttbullar.

3 burkar med vegansk auberginesill fotade uppifrån

3 sorters sill
Auberginesill betraktar jag som en riktigt vegoklassiker! Här är en löjligt enkel senapssill, en supergod skärgårssill och en spännande saffranssill. Recept + filmrecept i länken.

Seitanskinka

Julskinka
Det är rejält med tuggmotstånd och en härlig smak på min griljerad seitanstek. Se till att få tag på glutenmjöl i god tid innan jul om du ger dig på det här receptet.

vegansk påskbuffé

Ägghalvor
Mitt populäraste recept: avokadohalvor med veganskagen.

Vegetarisk Janssons frestelse

Janssons
Smakrik, krispig på toppen, krämig på insidan och givetvis helt vego. Jag har testat tre olika varianter för att hitta den bästa.

En bit uppskuren vegansk smörgåstårta med tre olika fyllningar står på en träskärbräda som är placerad på ett fönsterbläck i mörk marmor

Smörgåstårta
Visste ni att det fanns dom som har smörgåstårta som jultradition? I vilket fall som helst så har jag gjort en med tre kanongoda fyllningar. I länken finns både recept + receptfilm.

Gravokado
Recept och bild av Tuvessonskan

Lax
Gravokado – gravad avokado. Genial idé av bästa Tuvessonskan.

Ost
Inte ost, men en ostig cashewröra som jag tycker om.

Revben
Jag har inte ätit det själv, men tror på Gustavs variant med oumph.

De bästa halvfabrikaten

Jag har svårt för de flesta vegetariska halvfabrikaten – men det finns några som har charmat mig.

Veganskagen våfflor

Tångrom. Lite mindre fisksmak än originalet, men ändå så himla likt. Hittas oftast på den vanliga rom-hyllan.

Hälsans kök bullar av sojaprotein. 
Ordentligt tuggmotstånd och helt okej smak. Finns i frysdisken i de flesta affärerna.

Oumph. Koncentrerat sojaprotein med en unikt trådig karaktär. Finns både smaksatta varianter och en naturell sort som du marinerar själv. Finns i de flesta frysdiskarna.

Goodstores korv, topdogs. Överlägsen konsistens och mild, fin smak. Finns tyvärr bara i butikerna på Södermalm i Stockholm.

Julig plockmat

Välj några av rätterna att komplettera julbordet med eller servera på julfesten. Tips: gör inte alla rätterna tillsammans – det blir lite väl fullt i ugnen då märkte jag. 

Vinterrullar

Vinterrullar. Friska och vintriga på samma gång.

Friterad tofu i ölsmet med saffransmajo. Blanda en dryg deciliter vegansk majonnäs (exempelvis Coop Xtras lättmajonnäs eller René Voltaires) med ett kuvert saffran, och dippa den friterade tofun i.

Ugnsrostade kikärtor

Ugnsrostade kikärtor. Krydda kikärtorna med lite kanel för *extra julkänsla*. Servera gärna i endiveblad med någon smaksatt majonnäs.

Sötpotatissallad

Matig sallad med julkryddad sötpotatis.  Färgstark och smakrik.

Smördegspajer

Smördegssnittar. Finhacka och stek en massa svamp i vitlök och fett. Pensla smördeg med olja. Skär degen i valfritt mönster och fördela ut svampen på bitarna –  lämna lite marginal till kanten. Kör in snittarna i ugnen på 200 grader och snabbkaramellisera rödlök under tiden. När degen har fått färg efter runt en kvart, ta ut och fördela rödlök över snittarna (och bränn den inte i ugnen som jag gjorde!)

Palsternackor

Ugnsrostade palsternackor med senap. Skär palsternackor i jämnstora kvartar. Kör i ugnen med olivolja och flingsalt i 20-30 minuter på 200 grader, eller tills de får färg. Dippa i lite grovkornig sötstark senap som du blandar med valfri mängd påMackan.

Mulled cider

Mulled cider. Jag föredrar mulled cider framför glögg alla dagar i veckan! Allt som behövs är torr cider och glöggkryddor.

vegansk pumpkin spice chailatte

Chailatte. Jag gillar att variera glöggen och den varma chokladen med chailatte som görs extra krämig av lite mixad sötpotatis.

Lakto-ovo-vegetariska recept

Några av mina absoluta favoriträtter oavsett årstid egentligen: 

Saffransbulgur

Saffranssallad. Granatäppelkärnor + saffran = ❤

Tortilla-langos

Tortilla-langos. Den perfekta julsnitten.

Västerbottenpaj

 Västerbottenpaj. Den mest maxade varianten du kan tänka dig.

Vegetarisk gubbröra

Sillfri gubbröra. En av mina paradrätter, som jag alltid äter runt högtider. Sorry för den plågsamt somriga bilden

Receptsamlingar

Det går inte att få för mycket inspiration tänker jag. Här tipsar jag vidare om några sidor/bloggar som jag inspireras av så här i juletider. 

Tuvessonskan burgare
Julhamburgare med smält cheddardipp av Tuvessonskan

TuvessonskanMin matmässiga tvillingsjäl Julia gör ett färgstarkt samarbete med Garant nu i december på sin Instagram. Vill äta allt!

Cashew Kitchen.Vintriga och näringsrika snacks och tillbehör från Agnes. Extra plus för vackra och stämningsfulla bilder.

Jamie Olivers veganska julsida
Så många grymma recept. Bland annat är hans gravy heeelt fantastisk.

Kit mats veganska julmenyOm du gillar vegansk och klimatsmart mat lagad från grunden tror jag att du kommer att gilla den här menyn. Av tjejerna bakom bloggen Våra oköttsliga lustar.

ICA Buffé. Massor av välgjorda veganrecept

Julklappar

Ett gäng kanontips:

Växthuset

13 vegorestaurangbesök att ge (eller få) i julklapp

12 studentpresenter till vegetarianen – funkar så klart också till jul

Veganguiden – bloggaren Matildigt gör ett hästjobb med att guida läsare bland djurvänliga produkter inom skönthet, kost och hushåll.

Att hantera släktingar som vill diskutera din vegetariska livsstil

Workation

Min erfarenhet är att det sällan blir lyckat att ta en påtvingad debatt. Om någon undrar varför du är vego kan du le milt och exempelvis svara:

Människan behöver inte utnyttja djur för att leva ett gott liv, och därför väljer jag bort det så långt det går. Jag vill dessutom bidra till en mer ekologiskt hållbar värld. Idag har jag dock ingen lust att motivera mina kostval närmare, så vi kan väl skippa en diskussion? Jag lovar att inte ifrågasätta vad du har på tallriken.

Har du planer på att vinna över dina släktingar? Skippa snacket och blända dem med din matlagning! Ju mer färg och smak, desto bättre. Gör lite extra käk så att alla som är nyfikna får en chans att testa.

Mina planer

julen

Jag firar med Max hemma hos svärisarna ute i Nacka. Tyvärr kommer jag nog mest att vara en liten människospillra med full-blown ångest på julafton. Min kandidatuppsats i nationalekonomi ska nämligen in den 27 december.Yay! Ska dock verkligen försöka släppa den i några h.

Max och jag tar i alla fall med eget vegokäk till julfirandet. Av förklarliga skäl finns det dock inte mycket tid över till matlagning. Jag har därför satt Max på att leverera utifrån mina bloggrecept. Det blir säkert bra. Men blir det inte det så gör det faktiskt inget.

God jul på er allihopa nu! Vi ses på andra sidan av 27 december. Jag kommer att svara på receptfrågor i kommentarsfältet, men utöver det blir det tyst härinne. 

Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook 

34 reaktioner på ”Vegojul – den stora guiden: 23 recept, klappar & tips

 1. Alltså vilket fantastiskt inlägg. Jag är vego men äter fisk osv men har funderingar på att gå tillbaka till mer ”ren vego” eller vad man ska kalla det utan att förolämpa någon. Alltså perfekt för mig att spara i bloglovin bland mina recept. Det täcker ju allt. Vilket megaarbete du lagt ner! 🙂

  Gilla

  • Åhh blir så himla glad när jag har svettats med detta så länge! TACK ❤
   Och kom ihåg, gör det som känns rimligt för dig! Hellre att du gör något än inget. Ge dig en klapp på axeln för att du försöker!

   Gilla

   • Ja alltså jag har varit veggo halva mitt liv nu. Dvs 16 år. Men har under andra halvan ätit fisk på restaurang och när jag är ute och reser och vid högtider å så. Har liksom lite glömt bort hur det är att försöka för jag gör inget särskilt egentligen men tänker att fisk behövs ju inte i hemmet iaf men kanske att jag måste titta på kosttillskott denna gång om jag ändrar på kosten. Men dessa tips är ju grymma. Måste till att laga mer mat. Äter alldeles för mycket dagens lunch och tänker att denna blogg kan vara som en guldgruva för mina förhoppningar om att laga mer matlådor. Mums i vilket fall!

    Gilla

   • Förstår verkligen den grejen! Tycker själv att det är jobbigt at vara vegetarianen när jag går ut och äter (även om det har blivit såååå mycket bättre utbud de senaste åren).

    Hoppas absolut att du kan hitta inspiration här! ❤

    Liked by 1 person

 2. Jäklar vilket maffigt inlägg! Så mycket pepp och inspiration att det är lite galet. Pga jobbar lite väl mycket och är ledig lite väl lite ska inte jag stå för någon julmat alls i år, men blir riktigt sugen på att testa lite auberginesill… Får väl se hur långt orken räcker!
  Väldans massa lycka till med kandidatuppsatsen också!! Och hoppas att du kan få iallafall några timmar lugn på jul 🙂

  Gilla

 3. Vilket ultramegadunderbra inlägg! Tack! Jag ska fira jul med köttig släkt på Island. Men jag och min bror hissar vego-flaggan och ska laga något till oss som jag hoppas kan få de andra att bli lite sugna på det vi äter också. Tack för inspiration!

  Gilla

 4. God jul! Har ganska nyligen hittat hiten är så förtjust i det lagom personliga tilltalet, de kreativa recepten och alla goda rätter. I ärlighetens namn har jag inte hunnit laga jättemycket av det än men inspireras och hoppas få mer tid att laga efter helgerna. Tack för att du skriver!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s