Vegojul: bästa veganska köttbullarna utan fuskkött

Veganska köttbullar

När Cashew Kitchen-Agnes bjöd mig på dom bästa veganbiffarna som jag har testat förstod jag på en gång att jag behövde skapa något med hennes hemliga ingrediens: svart ris.

Det är tydligen det perfekta bindemedlet i vegobiffar/bollar. Den klibbiga stärkelsen i riset gör nämligen att alla ingredienser håller ihop utan problem. SÅ BRA.

LÄS OCKSÅ: Vegojul – den stora guiden: 23 recept klappar & tips

veganska köttbullar

Nu till julen tänkte jag att det skulle passa perfekt ihop med mitt recept på frasiga svamppuckar – och det gjorde det också. Kanon på första försöket!

Vegobullarna som jag gjorde blev saftiga, fulla av smak och mjuka men samtidigt knapriga av solroskärnorna. Det här kommer jag garrat att laga igen och igen och igen.

Längst ner i inlägget har jag bäddat in min senaste youtube-film där jag gör ett filmrecept av vegobullarna.

veganska köttbullar

Missa inte mina julrecept genom att prenumerera på min YouTubekanal

Veganska köttbullar utan fuskkött

30 köttbullar, som går att frysa in

1,5 dl svart ris eller klibbigt fullkornsris (koka gärna dagen innan)
1 lök
2 vitlöksklyftor
500 g skogschampinjoner
2 msk rapsolja
2 tsk torkad timjan
3 msk brynt schalottenlöksfond (grönsaksfond om ni inte hittar)
0,5 tsk liquid smoke
1 msk misopasta (soja om ni inte hittar)
5 st soltorkade tomater
2 dl solroskärnor
ev 
salt och färskmalen svartpeppar

Testa att krydda med riven muskotnöt och kryddpeppar till julen. Rulla i pankoströbröd för en frasig utsida.

Gör så här

Börja med att koka riset enligt anvisningarna på paketet, men byt ut salt mot 1 msk brynt schalottenlöksfond. Låt riset svalna av.

Finhacka lök och vitlök och skär svampen i mindre bitar. Det är inte supernoga eftersom allt ska mixas sen.

Fräs lök, vitlök och timjan på medellåg värme i några minuter utan att något tar färg. Tillsätt svamp, rör runt och höj värmen när det börjar sippra ut vätska. Låt vätskan koka ur, det tar ungefär 15 minuter.

Sänk temperaturen och ha i brynt schalottenlöksfond, liquid smoke och misopasta. Rör runt ordentligt.

Häll ner innehållet i stekpannan i en matberedare tillsammans med soltorkade tomater och mixa tills det blir en jämn smet. Skrapa ner från kanterna om det behövs.

Ha i det avsvalnade riset i matberedaren och mixa snabbt. Lite hela korn får gärna vara kvar. Tillsätt sen även solrosfrön och mixa i ungefär 5 sekunder. Jag gillar när dom flesta fröna är hela för knaprighetens skull.

Forma till bollar med händerna (blöt händerna så går det extra smidigt) och stek bollarna i omgångar på medelhög värme i olja. Dom är klara efter några minuter eller tills dom har fått fin färg.

Ät som dom är eller frys in till senare!

– Annie

Jag finns på YouTubeBloglovin’Instagram och Facebook.  

10 reaktioner på ”Vegojul: bästa veganska köttbullarna utan fuskkött

  1. Åh men så himlans gott och roligt! Kände precis samma efter att jag hörde talas om svart ris i och med Agnes burgare. 😀 Vilket pangrecept du hittat på! Svamp alltså ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s