Idag tänker jag mer på valet än på vegansk renskavsgryta, men det blir ändå det sistnämnda som får hamna på bloggen idag.
Jag har vacklat lite fram och tillbaka kring vilket slags innehåll jag ska publicera på bloggen vs insta, och just nu håller jag mig mest till recept här, och så sparar jag det politiska till insta. Jag tycker att snacket med er blir bättre där eftersom det är så mycket enklare att kommentera.
Så, med det sagt så tänkte jag prata lite mer om den här grytan. Efter att ha käkat vegansk i 2 veckor röstade både jag och Max fram den här rätten till den godaste middagen hittills.
Kanske inte för att den är det mest revolutionerande någon av oss har käkat, men för att den är så mycket av allt: supersmörigt potatismos, kantereller, ett hav av grädde och så rårörda lingon till det. Klassiskt, mättande och liksom snällt?
Jag gillade att använda pulled oats som vegofärs eftersom det är gjort på nordiska råvaror (hållbart och bra) och har en ganska tuggig konsistens, men jag tror också att det fungerar fint med andra alternativ om man har det hemma.
Missa inte nya recept genom att följa mig på Instagram!
Vegansk renskavsgryta
250 g kantareller och/eller champinjoner
lite veganskt smör
1 gul lök
4 msk rapsolja
1 paket pulled oats
4 dl havregrädde
1,5 msk kantarellfond
1-2 msk svartvinbärsgelé (saft fungerar också)
4 enbär
svartpeppar
Servera med smörigt potatismos, valfria grönsaker och rårörda lingon.
Gör så här
Börja med att rensa och hacka upp svampen. Stek ur vätskan i en torr panna på hög medelhög värme och finhacka lök under tiden. När svampen har krympt, tillsätt smör och lite salt på feeling. Blanda och smaka av. Häll av på en tallrik och ställ åt sidan.
Stek löken mjuk i 3-4 minuter utan att den tar färg i samma panna. Häll sen löken över svamptallriken.
Torka eventuellt ur pannan på lösa lökbitar och tillsätt rejält med rapsolja. Pulled oats gillar att bada i olja! Stek på hög värme i ungefär 5 minuter eller tills pulled oatsen blir lite knaprig i kanterna.
Sänk värmen, langa i svampen + löken och häll i grädde. Smaksätt med kantarellfond, svartvinbärsgelé, krossade enbär och färskmalen svartpeppar. Låt det stå och puttra ungefär 3 minuter och smaka av – ibland behövs det mer fond eller salt.
Käka ihop med potatismos och rårörda lingon.
– Annie
3 kommentarer
Hej
Det står svart vinbärsgelé i receptet, men gelé brukar inte vara vegansk. Finns det gelé som är det som går lätt att få tag på eller gör man den själv?
Den jag köpte från Garant var det! Nuförtiden tror jag förresten att det är ganska vanligt att använda pektin ist för gelatin 😊 https://www.garantskafferiet.se/vara-produkter/skafferi/sylt–marmelad/svartvinbarsgele/
Åh detta är ju sååååå gott! Men nu har ju pulled oats försvunnit – så fantastiskt synd.. vad skulle du byta ut dem mot i detta recept? Har du några idéer?