Vegojul: 3 sorters vegansill

3 burkar med vegansk auberginesill fotade uppifrån

Auberginesill! Måstet på julbordet. Det är skitenkelt att lyckas med och det är bara att blanda med sina favoritsåser.

Till dagens youtubefilm gjorde jag tre smaksättningar: skärgårdssill (godast), senapssill (enklast och näst godast) och saffranssill (spexigast, men jag tyckte ärligt talat att den blev bättre med vanlig crème fraîche).

Jag kommer att lägga upp nya klipp på youtube varje söndag, och glöm därför inte att följa min kanal om ni vill fylla era flöden med mer vegoinspiration och tips!

FLER JULRECEPT: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar & tips

Missa inte mina julrecept genom att prenumerera på min YouTubekanal! En komplett inköpslista finns i beskrivningen under filmen 

GRUNDRECEPT VEGANSK SILL AV AUBERGINE


Räcker till 3 små sillburkar

2 st aubergine

Ättikslag
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit 12%
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
4 lagerblad
0,5 tsk salt

Koka upp en kastrull med vatten. 

Skala och skär aubergine i sillstora bitar under tiden. 

Lägg i bitarna i kastrullen och låt dom koka i 3 minuter. 

Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten för att avstanna kokningsprocessen.

Värm under tiden upp vatten, socker, ättikssprit, kryddpepparkorn, svartpepparkorn, lagerblad och salt och rör om tills sockret har löst upp sig. Ställ sen åt sidan för att svalna.

Krama försiktigt ur vätska ur auberginebitarna.

Lägg bitarna i ättikslaget och låt stå minst 15 minuter. Ni som förbereder kan ställa in allt i kylen över natten. 

Pressa sen ur vätska ur auberginebitarna ännu en gång och plocka bort pepparkorn och lagerblad innan bitarna blandas med sås.



KRÄMIG SÅSBAS

2 dl havrebaserad crème fraîche
1 dl havrebaserad grädde

Blanda med en gaffel tills såsbasen blir helt slät.

En burk med vegansk skärgårdssill gjord på aubergine

SKÄRGÅRDSSILL

1/3 av auberginebitarna
1,5 dl krämig såsbas (eller gräddfil)
2 msk tångrom
0,25 rödlök
0,5 kruka gräslök
0,5 kruka dill
0,5 citron, saft och zest
Salt, gärna ört

Finhacka dill, gräslök, rödlök och finriv citronzest. 

Blanda såsbasen med dill, gräslök, rödlök, citronzest, citronsaft och tångrom. 

Blanda såsen med auberginebitarna och smaka av med salt.

En burk med gul vegansk saffranssill gjord på aubergine

SAFFRANSSILL

1/3 av auberginebitarna
1,5 dl krämig såsbas (eller motsvarande mängd crème fraîche)
0,25 litet grönt Granny Smith äpple
0,5 g saffran
0,25 citron, saft och zest
4 st dill- eller timjankvistar (det är timjan på bilderna, men jag tycker att dill blev godare)
Salt, gärna örtsalt

Finhacka det gröna äpplet. 

Finhacka örtkryddor och finriv citronzest. 

Blanda såsbasen med saffran, citronzest, citronsaft, dillen och äppelbitarna.

Blanda såsen med auberginebitarna och smaka av med salt.

En burk dovt gul vegansk senapssill gjord på aubergine

SNABB SENAPSSILL

1/3 av auberginebitarna
1 burk gravlaxsås

Blanda 1/3 av auberginbitarna med gravlaxsåsen.

– Annie

Jag finns på YouTubeBloglovin’Instagram och Facebook.  

5 reaktioner på ”Vegojul: 3 sorters vegansill

  1. ”Sen så blir dom här sillarna så fina sen.”. Mja… kanske när du gör det 😉 Blir avis på dina dekorationsskills. Åh, nu börjar jag bli pepp på julbordet igen. Har gjort vegansill några gånger (men hinner glömma bort hur det går till under årets gång), en vegansk chokladsaffransstjärna samt brysselkålsbullar och njuter av släktingars förvånade blickar när de inser att det är gott (mot sin egen vilja, haha).
    Fina bilder och väldigt tydlig instruktionsvideo, gillar att du verkligen visar alla stegen, det hjälper!

    Gilla

    • Hahaa tro mig, jag har fan inga dekorationsskills!! Det lilla jag har får jag öva som attan på alltså. Men vem bryr sig om det blir så himla snyggt egentligen?
      Alltså recept på den där saffransgrejen please??
      Tack tack tack för dina snälla ord! ❤️

      Gilla

  2. Hej Annie!

    Jag skulle gärna vilja tipsa om ditt recept på janssons i ett inlägg om god julmat. Inlägget är tänkt att publiceras 30/11, och i det skriver jag några rader om ditt recept, länkar till det och anger tydligt att det är du som är källan. Är det okej om jag lånar en bild från det inlägget? Vet att jag läst nånstans att du tycker det är okej så länge man tydligt creddar dig men det känns schystast fråga i alla fall.

    Kram!
    Sandra

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s