Vegojul: saffranssallad m granatäpple – Månadens gröna

Saffransbulgur

Min vegojul är inte komplett utan den här salladen. Älskar kombinationen av saftig och saffransdoftande bulgur med friska granatäppelkärnor, saltsyrlig feta och mild avokado. Stort plus att den är enkel att förbereda. Perfa att lätta upp den stabbiga julmaten med!

Uppdatering! Se också: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar & tips

MER JULMAT: julkryddad sötpotatissallad med nötter och torkade tranbär

Saffransbulgur

Några tankar kring hur du ska tänka kring val av granatäpple och bulgur:

Hur ser ett moget granatäpple ut?

Vad jag har hört så finns det inget bergssäkert sätt att avgöra det på. Kärnorna kan vara mogna och intensivt rosa-röda oavsett om skalet är mörkrött eller ljust. Och motsatsen gäller också. Det enda som går att säga är att du ska undvika skal som ser skrumpna ut eller som har gröna partier kvar.

Jag köper oftast två-tre granatäpplen för att vara säker på att det blir bra. Sen brukar jag halvera frukten någon dag innan jag ska använda den, för att se om den ser schysst ut på insidan. Då finns det marginal att hinna köpa ny. Den öppnade frukten håller sig i kylen i runt en vecka.

Att välja bulgur

Ta gärna en sort med lite större korn för maximal saftighet. Jag brukar köpa Garants hela bulgur eller Sevans grova. Druvans hela bulgur brukar bli lite väl hårdtuggad tycker jag.

TIPS FÖRRÄTT: vegansk bouillabaisse – saffranssoppa

Saffransbulgur

Den här salladen är också mitt bidrag till Månadens gröna, som har julkryddor som tema i december. Lämna in ditt bidrag med julkryddor hos månadsvärden Nellie (som bloggar på Min vardagshälsa) innan den 25:e december för att vara med du också!

INSPIRATION, SAFFRAN: vegansk paella 

Saffransbulgur

Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook. De närmaste veckorna kommer jag att bomba med vegetarisk julinspiration!

Julig saffranssallad

4 rejäla portioner

3 dl bulgur + dubbla mängden vatten
1 paket saffran
1-2 granatäpplen (ju mer desto godare så klart!)
2 stycken avokado
1-2 paket feta (uteslut för vegan och lägg gärna till pistagenötter)
1 tetra kikärtor
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk olivolja

Valfritt: finhacka en kruka mynta, blanda med 0,5 citron och ytterliga 1 msk olivolja för en dressing.

1. Koka upp bulgur med vatten,saffran och grönsaksbuljongtärning under lock. Ta av locket och dra ner värmen till medel. Din bulgur är klar efter runt tio minuter eller när vätskan har kokat bort. Dra upp värmen om det är vatten kvar när det närmar sig tio minuter. Häll i olivolja, blanda runt och ställ åt sidan. Låt svalna utan lock.

2. Skär granatäpple i fyra klyftor och pilla ut kärnorna i en stor salladsskål.
(Ja, det är fett jobbigt! Tyvärr har inte hittat något fungerande knep för att komma runt det. Ett kanontips är iaf att hålla dina ljusa kläder undan från den här aktiviteten. Tänker alltid att granatäppelkärnor = att käka rubiner – som plåster på såren) 

3. Blanda ner den avsvalnade saffransbulgurn i salladsskålen tillsammans med avsköljda kikärtor och smulad feta. Hit kan du förbereda. Förvara salladen övertäckt i kylen – den håller flera dagar.

4. Tärna avokado, blanda eventuell till en dressing och servera.

-Annie

Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook

5 reaktioner på ”Vegojul: saffranssallad m granatäpple – Månadens gröna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s