Vegojul: karamelliserad rosmarinkryddad palsternacka

Karamelliserad rosmarinkryddad palsternacka

Det här blev verkligen så stört bra! Palsternacka är generellt något som jag borde käka oftare eftersom det en en grym rotfrukt. Så söt, mjuk och snäll liksom. Extra god blev den i den här formen, där sötman får en extra kick av lite sirap.

LÄS OCKSÅ: Vegojul – den stora guiden: 23 recept, julklappar & tips. 

Karamelliserad rosmarinkryddad palsternacka

I år kvalar dom här palsternackorna faktiskt in på mitt julbord, där jag totalt kommer att nöja mig med ytterligare fyra smårätter: saffransbulgursallad, tortillalangos, göttbullar och gubbröra. Är riktigt pepp på allt!

Karamelliserad rosmarinkryddad palsternacka

Missa inte mina vegorecept genom att prenumerera på min YouTubekanal

Karamelliserad rosmarinkryddad palsternacka med grönkålssallad

6-8 bufféportioner

300 g hackad grönkål
1 msk olivolja
lite flingsalt

500 g palsternacka
2 msk olivolja
1 msk sirap
1 msk rödvinsvinäger
0,5 kruka färsk rosmarin
salt

Dressing
0,5 dl olivolja
1 msk sötstark grovkornig senap
1 tsk dijon
0,5 msk vitvinsvinäger

För er som vill förbereda: allt går att göra dagen innan och att sen förvara i kylen, men håll isär grönkålen, dressingen och palsternackorna. Värm upp palsternackorna strax innan servering försiktigt i ugnen, så att dom blir ljumna.  

Gör så här

Lägg hackad grönkål i en stor skål, strö över en nypa flingsalt och ringla över lite olja. Blanda med händerna och krama sen grönkålen en omgång och ställ åt sidan. Grönkålen kommer att mjukna av sig själv om den får stå framme ett tag.

Halvera palsternackorna på längden om dom är tjocka. Skiva dom sen i 3 mm tjocka skivor på bredden. Stek på medelhög värme i olja i ungefär 15 minuter. Dom ska långsamt börja ta färg mot slutet och bli helt mjuka. Ha i mer olja om det ser torrt ut.

Under tiden som palsternackan steks kan man göra dressingen genom att vispa ihop olivolja, sötstark senap, dijon och vitvinsvinäger till en helt slät blandning.

Finhacka färsk rosmarin.

Ha i sirap, rödvinsvinäger, en nypa salt och finhackad rosmarin i stekpannan. Blanda och smaka av.

Häll dressingen över grönkålen, blanda, lägg upp på ett fat och toppa med palsternackan.

– Annie

Jag finns på YouTubeBloglovin’Instagram och Facebook.  

En reaktion på ”Vegojul: karamelliserad rosmarinkryddad palsternacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s