Vegofierat gubbkäk är något som jag jobbar mycket med här hemma. Svamp är min bästa vän i den här processen. Potatisrätter (gubbfavoriten no. 1) blir ju nästan alltid mycket godare med smörstekt svamp – skogschampinjoner, shiitake, Karl-Johan och givetvis kantareller.
Följ mig på bloglovin’ om du vill följa med mig på min veganmånad och spara inlägg och recept.
Septembertemat för den vegetariska matlagningsutmaningen Månadens gröna är rotfrukter. Jag ser det som ett guldläge att lyfta fram det vegofierade gubbkäket! Som är så mycket roligare, miljövänligare, fräschare och godare än originalet.
Resultatet blev en vegansk kantarellpytt. Den gick rakt in på topplistan över favoriträtter här hemma. Jag har hållit pytten enkel, men den skulle säkert också bli kanongod med ännu fler rotsaker – typ palsternacka, morötter och rotselleri.
Hemligheten är att använda hur mycket svamp som helst, att peppra orimligt mycket och att inte vara blyg med smöret. Och tillbehören! Krispiga hemmapicklade rödbetor som inte tar mer än fem minuter att göra och en dijonsås som tillför lite bett till de annars ganska så dova smakerna.
Vad gillar du att göra med dina rotsaker på hösten? Haka på oss i Månadens gröna genom att:
1. Lägga upp ett eget recept på din blogg och/eller på instagram – där du taggar din rotfruktsbild med #månadensgröna. Vi repostar generöst!
2. Kommentera rotfruktsinlägget och länka till ditt bidrag senaste den 25 september inne hos månadens bloggvärd Sylwia/Vibrant Food Stories.
Månadens gröna är en helt öppen vegetarisk matlagningsutmaning på instagram och bloggar som jag och ett gäng bloggkollegor står bakom. Tillsammans med våra läsare samlas vi på internet och lagar mat kring en gemensam råvara varje månad. Alla recept från tidigare månader kan du se här: rabarber, jordgubbar, tomater, björnbär. Läs gärna mer och lämna ditt bidrag hos månadens bloggvärd Sylwia/Vibrant Food Stories. Fyll ditt flöde med vegetarisk inspiration genom att följa oss på instagram och facebook.
Kantarellpyttipanna
500 g fast potatis (eller 5 medelstora)
200 g rökt vegokorv* eller rökt tofu
så mycket kantareller och trattisar som du har råd med
1/2 gul lök
2 msk rapsolja
2 msk mjölkfritt margarin, ICA:s eller Carlshamns
salt, både vanligt och örtsalt
sjukt mycket färskmalen svartpeppar
färsk persilja
1. Börja med att rensa och hacka upp svamp.
2. Skala och koka potatis i rikligt saltat vatten – 1 msk salt/liter vatten är lagom. Häll av vattnet när potatisen är klar och låt den sen stå och svalna i kastrullen utan lock.
3. Stek under tiden kantarellerna så att de tappar all vätska i en stor stekpanna** med non-stickbeläggning. Krydda med örtsalt och smaka av. Du kommer att tillsätta fett sen, oroa dig inte för det just nu. Ställ kantarellerna åt sidan, exempelvis i en pajform.
4. Kom ihåg att skala bort plasten om du använder Goodstores rökta korv – gå annars direkt till att skiva korven/tärna tofun. Stek på hög värme i 1/2 msk rapsolja. Dundra på med så mycket svartpeppar som du vågar – om gillar det. Men vem gör inte det?? Låt korven få rejält med stekyta, det borde ta runt 10 min. Ställ sen även korven åt sidan, förslagsvis i samma form där du förvarar kantarellerna.
5. Tärna potatisen och finhacka löken. Stek potatisen i 1-2 msk rapsolja på högsta värmen tills den blir gyllene. Ställ åt sidan tillsammans med korven och kantarellerna.
6. Stek lök i lite mjölkfritt margarin i några minuter. Tillsätt sen potatisen, kantarellerna och korven. Kör i mer margarin. Skäms ej om du tar mer än vad receptet säger – det blir bara gott. Smaka av och justera saltmängden. Avsluta med att toppa allt med persilja.
*Goodstores top dogs är överlägset bäst.
**Använd samma stekpanna för att diskminimera. Du kan torka ur pannan med hushållspapper mellan omgångarna.
Snabbpicklade rödbetor
2 normalstora rödbetor
1,5 dl vatten
1 dl socker
1/2 dl ättikssprit
Blanda vatten, socker och ättikssprit. Rör runt tills sockret har löst upp sig så mycket som möjligt. Skala rödbetor. Använd sen potatisskalaren för att göra tunna remsor av rödbetorna, som du sen lägger i picklingsvätskan. Förvara i en väl rengjord glasburk.
Dijonsås
1/2 dl vegansk majonnäs*
1/2 dl havre fraiche
1 msk dijonsenap
Använd en gaffel för att blanda majonnäs med dijon tills du får en slät sås. Tillsätt havre fraiche. Smaka av och tillsätt mer dijon om du känner för det.
*Renée Voltaires är den enda köpemajjon jag kan rekommendera. Resten av sortimentet brukar smaka tapetklister. Du kan också testa att göra egen.
-Annie
Följ mig på bloglovin, instagram och facebook
FLER VEGANSKA RECEPT:
Paella
Snabb bouillabaisse med olivfocaccia
Lyxtacos med mangoguacamole och chipotlesvamp
19 kommentarer
[…] – kantarellpytt Tis – ajvarbulgursallad Ons – friterad tofu med dillmos och veganskagen Tor – […]
Hej! Jag har lyckats plocka på mig en dryg liter trattkantareller men är inget jättefan av svamp, har du något tips på någon supergod rätt där man kan använda trattisar?
Inte ett jättefan av svamp! Låter ju helt galet 😉
Men kanske svamppuckarna här:
https://vegokak.se/2016/03/20/vegansk-paskmat-vegokaks-lattlagade-buffe-del-23/
Jag gissar nämligen att du kanske har problem med konsistensen? Då är det nice att få lite knaprighet!
Åh tack så mycket! Och ja precis, det är mest konsistensen som jag har lite svårt för 🙂
Lycka till!
Gör puckarna så små och tunna som möjligt för maximal krisp! <3
Men det ser ju helt fantastiskt gott ut! Det bara vattnas i munnen!
Tack! Det var det faktiskt också <3
Detta är ren och skär porr! Bara måste laga. Tack för inspon. ^_^ <3
Haha åhh, bästa betyget! <3
Det ser så gott ut men jag dooog vid snabbpicklade rödbetor <333
Haha åhh! Snabbpicklade rödbetor är SÅ bra. Jag gillar inte riktigt den där mosiga konsistensen som kommer med sådana som man köper på burk – jag vill ju ha krisp!
mumsss!!!!!!!!!
Tack <3
Har du testat Emil’s vegane mayo? Tyskt märke tror jag. jag tycker den smakar jättegott, fräschare än vanlig äggmajonäs men utan att smaka artificiellt (som många veganalternativ kan göra). Körde den till veganska vårrullar (i rispapper) häromdagen – supergott! Hittade dig via en kommentar i Flora’s blogg idag förresten och jäklar vad många goda recept, här ska lagas mat.:) Kram
Åh nej, det har jag helt missat! Har aldrig sett det i någon butik. Var har du köpt din mayo? Vill helt klart hitta fler alternativ! Åhh vad fint att höra, vad glad jag blir! <3
[…] FLER VEGANSKA RECEPT: Svampbiffar med pepparsås, lingon och pressgurka Bouillabaisse med olivfoccacia Kantarellpytt […]
[…] rödbeta (Lånat från grymma Vegokäk, tackar så […]
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: vegansk kantarellpytt […]
[…] 1. Fattiga riddare med björnbärssirap 2. Örtpolenta med marinerade tomater 3. Hamburgare med nachopanerad halloumi och rabarberchutney 4. S’mores sushi – marshmallows och hemgjord nutella 5. Lyxig dejtbolognese utan köttsubstitut 6. Kantarellpytt […]