Strävan efter framgång, del 2 – mina 8 bloggstrategier

Annie Månsson

Hur får jag min blogg att växa? Det funderar nog majoriteten av alla bloggare på – och särskilt vi som är nystartade. Som nybörjare har jag fått stor hjälp av karriärnätverket better bloggers utmärkta kunskapsbank och den peppande och stärkande fb-gruppen för medlemmar. Gå genast med om du inte redan har gjort det!

Idag tänkte jag berätta om bloggtips som jag har tagit till mig och hur jag har använt dessa i praktiken för att växa min blogg. Jag vill flagga för att det är vad som har fungerat för mig, och att det inte garanterar att det passar för dig.

LÄS OCKSÅ:
Strävan efter framgång, del 1 – därför bloggar jag

Mina 8 strategier för att få fler och trognare bloggläsare

Odlar min egen nisch – utan att bli för smal

Bland det första man hör som aspirerande bloggare är att man ska nischa sig. Ju smalare desto bättre. Jag har valt att strunta i det rådet av tre skäl:

1. Jag har för många intressen för att bara skriva om en sak.
2. Hur ska jag hitta en nisch om jag inte får testa brett först?
3. Jag följer inte själv supernischade bloggar.

Istället har jag valt att odla en nisch som bygger på en uppsättning värderingar, precis som Lugnochfin/Louise.

I min blogg vill jag: 
✔ Först och främst skriva om lättillgänglig vegetarisk och vegansk middagsmat
✔ Sprida matglädje istället för hälsohets
✔ Att mitt sätt och prata på tydligt ska lysa igenom (= min personliga mix av  slang + svordomar + akademiskt språk)

Men jag vill också bredda mig och skriva om: 
✔ Relationer
✔ Att försöka lyckas som bloggare
✔ Löpning
✔ Samhällskritik ur ett feministiskt och grönt perspektiv
✔ Personliga reflektioner
✔ Film- och tv-serier

Jag utgår från en stabil stomme av vegokäk, men strösslar med annat som jag gillar. Hittills har det känts rätt för mig. När mitt inlägg om 6 verktyg för att besegra min kroppsångest gjorde succé på bloggen och fb fick jag också ett kvitto på att det faktiskt fungerar.

Kör på trots att jag inte kan allt

Jag är egentligen en person som är jävligt rädd för att misslyckas. För mig är det oerhört svårt att dela med mig arbete som jag inte är helt nöjd med – såsom en nybörjarblogg. Men jag är glad att jag har vågat släppa på det! Jag är en nybörjare – och det är faktiskt helt okej.

Mina färdigheter inom foto, matlagning och skrivande blir längs vägen bättre och bättre. Feedback från er läsare gör ju att jag utvecklas snabbare än om jag skulle öva helt på egen hand. Och min blogg växer stadigt under tiden.

Annie Månsson

Löser mina läsares problem

Genom att lösa mina läsares problem skapar jag lojala följare. Exempel i praktiken: två veckor innan påsken publicerade jag veganska påskrecept, till våffeldagen gjorde jag fyra matiga våfflor och nu till studenten skapade jag två studentbuffér och tipsade om vegostudentpresenter.

Det har fungerat väldigt bra, och påskrecepten har exempelvis visats över 10 000 gånger! Jag jobbar efter säsongerna, ligger steget före i planeringen och tänker kring teman. Recept är överlag tacksamt eftersom jag löser det eviga ”vad fan ska jag laga till middag”-problemet.

Jag försöker också tänka på att många av er som läser är bloggare. Och vad behöver bloggare? Inläggsidéer! För det här har jag skapat några listor, som ju är ett populärt bloggformat. Den stora listan om mat fick stor spridning och besvarades bland annat av Sandra Beijer, vilket ledde till mycket trafik hit.

Bygger en stark relation med mina läsare och andra bloggare

Läsarkontakt

Ni som läser är det viktigaste jag har. Därför tar jag alltid mig tid att svara på kommentarer så fort som det bara går. Dessutom ställer jag klockan nästan varje morgon och kör en kommentarsrunda (Sandra/Atilio och Sara/Träningsglädje är förebilderna ❤ ).

Jag lämnar en rad hos er som har skrivit här och hos små och stora bloggar som jag följer. Och ja, det tar tid. Men jag prioriterat bort en del produktion av innehåll – för att jag vill snacka mer med er.

Jag har hellre 100 lojala följare om dagen än 1000 följare som inte har en relation till mig. För mig är det också viktigt att lyfta era röster, när ni kommer med kloka tankar och smarta tips.

Bloggkollegor

Det är helt ovärderligt att utbyta erfarenheter med andra som satsar på sina bloggar. Det är det närmaste jag kommer att ha kollegor. Jag har bland annat gått och blivit polare med superproffset Elin/Teknifik, som är på exakt samma resa som jag är. Sen har jag också ett stort gäng andra bloggare som jag snackar med i kommentarsfält och på fb ❤

Jag tror också starkt på att formellt samarbeta med andra bloggare. Det skapar möjligheter att lära av varandra, att stärka relationer och att utbyta läsare. Därför tog jag initiativet till att samla ett gäng bloggare till den vegetariska matlagningsutmaningen Månadens gröna (spana in junis utmaning hos Lovisa/Polichinelle).

Responsen på den första månaden blev mer än vad vi hade vågat hoppats på, och det känns som ett lyckat och lärorikt projekt. Tack Monthly Makers för idén. 

Annie Månsson

Satsar på utveckling

Snyggare och mer välskrivet innehåll är självklart en förutsättning för att växa. Därför tänker jag hela tiden på hur jag ska förbättra mig. Just nu har jag följande saker på g:

☐ Flytta bloggen till wordpress.org för att få större frihet med design och plugins
☐ Göra ett snyggt receptindex
☐ Fixa till utseendet på bloggen
☐ Starta en receptprenumeration vi mejl
☐ Börja med rörligt material
☐ Ta plats på fler plattformar: snapchat, youtube, tidningar
☐ Skriva en ny ”om-sida” (!)
☐ Skapa ett mediakit och ta kontakt med PR-byråer, för att visa att jag finns
☐ Få upp en veckorutin för länkkärlek
☐ Gå Emily Dahls kurser i foto och redigering
☐ Välja ut ett stilrent recept-plugin, liknande det som matildigt har
☐ Göra en favicon
☐ Snygga till gamla recept och texter
☐ Sätta mig in i SEO
☐ På sikt gå en kurs i skrivande

Sprider mina inlägg

För mig är min facebooksida och min instagram självklart viktiga kanaler för mig att sprida mitt innehåll. Men det som faktiskt ger allra mest för mig är att posta mina recept i ”vad lagar du för veganmat idag”-gruppen.

Därifrån får jag runt 100-1000 visningar per recept som jag lägger upp. För att inte uppfattas som spammig postar jag max 1-2 gånger i veckan, och jag lägger länken till bloggposten i kommentarerna till inlägget.

När jag kommenterar på andra bloggar passar jag ofta på att länka till specifika, relaterade inlägg i fältet där man skriver in sin bloggadress. Jag tipsar väldigt sällan om att besöka min blogg – och låter istället länken tala för sig själv. Det genererar mycket klick om det är relevant för ämnet.

Sen måste jag bara säga att jag tycker att det är helt okej att tipsa om inlägg, så länge det görs med finess och i rätt sammanhang. Jag skrev exempelvis till Metro Mode Creative och tipsade om mina veganska tacos, vilket resulterade i en artikel och nya läsare.

Annie Månsson

Skapar kontinuitet

Ni som läser ska kunna lita på att det kommer visst innehåll på vissa dagar. Jag tror faktiskt att det är viktigare med få tillförlitliga uppdateringar än många oregelbundna.

Nu har jag massor av material i min bloggbank, så från och med nästa vecka börjar jag på ett rullande schema: ett veganrecept varje söndag, en veckomeny varje måndag och ett övrigt inlägg på onsdagar. Sen blir det också inlägg som kommer på obestämda dagar däremellan!

Bloggar hållbart

Just nu vill jag inte något annat än att sitta fastklistrad vid datorskärmen all min vakna tid, även om det inte håller i längden. För att må bra (och för att kunna producera intressant innehåll) behöver jag även umgås med vänner och familj och tid till att träna.

Så småningom måste jag också börja dra in cash för att kunna fortsätta i samma tempo! För mig finns det inte på kartan att jobba gratis i utbyte mot synlighet. Jag kan inte betala räkningarna med nya följare.

Under min första månad med bloggen fick jag ett sånt erbjudande av ett företag som ville använda mitt recept i sin marknadsföring. Jag var enormt lockad att tacka ja på grund av spridningspotentialen – men kom på bättre tankar tack vare Emily Dahl och Maria/Made by Mary.

De fick mig att inse att gratisjobbande leder till lönedumpning (no shit?!) och att det inte nödvändigtvis skapar framtida inkomstmöjligheter. Varför ska företagen någonsin betala mig om det första jobbet är gratis? Om de vill ta reda på vad jag går för utan att ligga ute med pengar är det bara att spana in min blogg!

Det anses märkligt nog som en kaxig ståndpunkt – att helt säga nej till gratisjobb. Men allt annat är totalt orimligt i mina ögon. Jag är värd mer än så.

Vad har du för strategier för att få din blogg att växa? Följer du alla goda råd eller väljer du att göra tvärtom ibland? Tycker du att mitt sätt att jobba på verkar vettigt? Lämna en rad, så hörs vi i kommentarsfältet!

– Annie

Följ mig på bloglovin’instagram, facebook och pinterest

 

54 reaktioner på ”Strävan efter framgång, del 2 – mina 8 bloggstrategier

 1. Tycker du verkar ha en jättebra strategi, kör på den! Själv har jag ingen riktigt än, man kan säga att jag håller på och testar mig fram. Jag ska försöka få in mer vardag i min blogg för att lätta upp den lite samt ta egna bilder. Men tycker det är svårt, tycker det är smått obehagligt att ta selfies men man vänjer väl sig 🙂

  Gilla

  • Tack! Jag tycker att det är toppen att ha en plan att utgå från 🙂 Då rör jag mig hela tiden framåt. Haha jaa, alltså du anar inte hur många selfies jag tog för att ens bli helt okej nöjd med dessa. Jag gillar INTE att vara framför kameran, men jag tänker att folk ändå vill se avsändaren!

   Gilla

 2. Väldigt intressant att läsa! Vi har en blogg om resor och camping. Vi har ipfs haft den länge, men just nu är vi i en fas då vi jobbar på att expandera och utvecklas och har många tankar kring det… Jag tror på en nisch, men den måste inte vara supersmal. Det är också viktigt att vara personlig och skriva om det man själv gillar. Och det är kanske det du lyckas få ihop!? Vi får ibland kommentarer att vi borde nischa oss mot enbart camping, men vi gillar att resa på ALLA sätt så det funkar inte. Bloggen måste ju också vara ärlig och utgå från ens personlighet tänker jag. Kerp up the good work!

  Gilla

  • Nämen precis, jag tror ju också på att nischa sig i bemärkelsen att gräva djupare i vissa ämnen! Men sen måste det ju också gå att gå utanför det där smala, specifika. Självklart ska ni blogga om det ni tycker om! Heja er 🙂

   Gilla

 3. Jättespännande att läsa! Tack för att du delar med dig. Jag tycker också läsarkontakt och kommunikation med andra bloggar är så himla viktigt!! Dessutom älskar jag att kommentera hos andra, det har alltid varit väldigt naturligt för mig.

  Bloggen är dock min passion och största hobby och jag bloggar nästan enbart när jag känner för det (vilket blir i princip dagligen) – om saker som faller mig in. Strategin får aldrig komma före lusten, för mig! 🙂

  Gilla

  • Ja, jag håller med, det är bland det bästa!

   Hurra för lustfyllt bloggande! Det är ju också en slags strategi kan man säga. Det viktiga är ju på något vis att man är medveten om varför man gör som man gör ❤

   Gilla

   • Haha, jag läste det här inlägget igen nu och fnissar lite när jag läser min kommentar här… 🙂 Tre månader senare förrändrades saker och ting och ett år senare sa jag upp mig från min anställning. Man kan väl säga att det hänt en del under det senaste året och att blogga helt på känsla inte längre är min enda strategi 😉 Kul att se hur ens tankar och det man gör ändras och växer!

    Gilla

   • Ändå himla fint att saker och ting kan ändras tycker jag! Ena dagen är man tvärsäker på något för att sen ändra sig helt.

    Blir också lite fnissig när jag läser detta inlägg. Ska ta och arbeta om det så att det stämmer bättre.

    Kram!

    Liked by 1 person

 4. Många jättebra tips! Och fin blogg! 🙂
  Jag tänker som du när det gäller nischen – jag är bred i min, men testar mig fram i att nischa mig på mina bilder och mitt sätt att skriva. Fick mycket bra input om detta i fb-gruppen Better Bloggers.
  Allt gott,
  /Charlotte

  Gilla

 5. Vilket proffsigt inlägg och så många bra tips! Hade stor glädje av detta, tack! 😀 Kanon hur du har strukturerat upp tipsen i din egen lista som du delar med dig av. Den snor jag. 😉
  Önskar dig all lycka och framgång!

  Gilla

 6. Så välskriven strategi! Better Bloggers är verkligen en grym grupp 🙂 är just nu i väntan på att starta nästa jobb och då har jag tagit detta tillfälle i akt att steppa upp publiceringen av inlägg i bloggen men jag håller med om din sista punkt om att blogga hållbart – så himla viktigt! Så ska försöka bli mer proaktiv och ha mycket innehåll producerat 🙂 tusen tack för tips!

  Gilla

 7. Jättebra skrivet. Jag är en ny mat och bakbloggare och skriver på engelska. Hittills har jag inte haft någon strategi alls, utan slängt ut 4-5 recept i veckan. Men det är inte hållbart och jobbar nu med att få upp en plan. Hålla mig till 3 recept i veckan och få med en personligare text. Bestämt mig för att planera upp till åtminstone 1 mån framåt, så jag vet vad och när jag ska laga det och baka den kakan. Sen också anpassa mig till säsongerna eller olika helgdagar. Vill börja ha lite framförhållning 🙂

  Drömmen sen är att börja få betalda samarbeten.

  Gilla

 8. jag tror att det är viktigt att ha en plan för det man gör – det underlättar allting, från sitt ”varför” till sitt ”vad”. och det du beskriver som icke-nisch är just en nisch tänker jag. 😉

  Gilla

  • Verkligen! ”Ett medvetet bloggande” lika mycket som en ”medveten morgon”.
   Ja, kanske det angående nischen! En nisch har jag tänkt som ett ämnesområde, men det finns ju olika tolkningar av begreppet 🙂

   Gilla

 9. Jag har ju precis startat min blogg så det här var bra läsning för mig. Och precis som du tar upp om nisch så funderar jag på att utgå från min breda stomme socialpsykologin och sen strössla med annat från andra områden inom psykologin som finns i vardagen och som läsaren kan ha nytta av. Stommen kommer jag förstås ha kvar men jag har lite olika idéer så jag får se var jag landar. Vad gäller matblogg så tror jag att en matblogg blir mer intressant om man får följa dig och se mer av dig och dina reflektioner och inte bara maten.
  Hur som helst – Bra läsning och bra tips för mig att starta dagen med, för nu ska jag sätta mig och skriva fredagens blogginlägg och planera upp nästa vecka 🙂

  Gilla

  • Ja, det tycker jag låter som en väldigt spännande nisch! Ser verkligen fram emot att läsa en blogg om psykologi ❤
   Jag hoppas att det är fler som tänker som du, som är intresserade av det som händer bakom maten också 🙂

   Gilla

 10. Sjukt bra tips! Är inne på samma grey som dig med att man lixom vill bredda sig litegrann och inte nischa sig till hundra. Man vill gärna få in sina hjärtefrågor i lifvet oxå! Har många gånger haft en ide och sen bara ”aaaeh, kan inte skriva om det här i min blogg för det ”passar” inte” men eg måste man väl testa sig fram för att se vad som går hem!

  Gilla

  • Tack Malin! ❤
   Hmm jaa, kanske börja kommentera mer på svenska bloggar och hoppas på att bli framlyft av någon svensk bloggare? Eller hänga i olika matforum. Om du lagar något veganskt helt klart lägga upp i vad lagar du för veganmat! 🙂

   Gilla

 11. Men åh så himlans bra skrivet (både del 1 o den här och också det du skrev om kroppskultur/förakt, men är för lat för att skriva mer än en kommentar =)) Jag känner ju bara: vi måste ses på en fika någon dag! Dig vill jag prata mer med! ❤

  Gilla

 12. Blir fan blown away av ditt driv och entreprenörskap. ❤

  Du gör allt rätt tycker jag. Allt det du nämner är viktiga punkter som jag också tänker på och har i min strategi. Är fullkomligt övertygad om att du kommer gå lååååångt. =)

  Gilla

 13. Så bra inlägg, jag fick många bra tips! Just den där icke-nischen har jag också tänkt mycket på. För jag har så mycket jag vill säga att en jättesmal nisch inte är min grej. Av samma anledningar som du! För mig som är wannabe-vegetarian är det super att ha hittat hit och fått massa bra och barnvänliga veggotips!

  Gilla

 14. Åh, vad peppande. Själv ser jag ingen annan framtid för mig än frilansande. Hoppas att bloggen ska kunna fungera som en stödpelare i den framtiden. Jag försöker: variera inläggen – jag HAR en livsstilsblogg som innefattar mycket vardag, men för att göra bloggen mer intressant och utstickande för nya läsare försöker jag blanda in tips, recept, bokrecensioner, reseguider och renodlade inspirationsinlägg. Hoppas att det kan gå vägen. Puss och tack för en fin och inspirerande blogg.

  Gilla

 15. Vilken underbart bra inlägg! Jag har en hel del liknande tankar som du. Även om jag haft min blogg länge så har jag lite nysatsning på den nu och jag planerar för fullt vilka strategier som jag vill använda för att nå dit jag vill; att ha bloggen som mer än bara en hobby! Jag har nu gjort tre betalda samarbeten och det känns som jag är på rätt väg. Din blogg är toppen och med dessa strategier så tror jag verkligen att du kommer gå långt och jag ska hänga med dig på resan 🙂

  Gilla

 16. Himla bra inlägg detta! (Och superproffsigt!) Håller helt med dig om vad du skriver om nischar, har själv svårt att placera in mig någonstans, så det känns bra att det är många andra som känner så också!

  Gilla

 17. Hej Annie, vidunderligt indlæg! Følte mig så inspireret at jeg selv har siddet og skrevet på egen strategi – det bliver spændende at se hvad efteråret bringer! I øvrigt, skal jeg kigge lidt nærmere på din blog efter mad-inspiration. 👍

  Gilla

 18. Fantastiskt bra inlägg! Precis så rätt fram och enkelt som man vill ha det, men få ger. Bloggbranschen är väldigt speciell och det är så spännande att vara en del av den. Mycket arbete såklart, men jag tycker det ger så mycket tillbaka. Din strategi låter super, kämpa på! Älskar att hitta drivna människor inom olika nischer, så svårt att hitta dem i verkligheten. Har du lust så har jag en facebooksida på uppstartsnivå som kallas Unga drivna där jag försöker samla hopp människor med ett driv för någonting för att nätverka, stötta och prata med varandra. Vore så roligt att ha med dig! För det lyser ju verkligen genom med ditt driv här, inspirerande! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s