PREMIÄR! – Månadens gröna: rabarber

månadens gröna

Jag är så glad över att kunna presentera en nyhet för er läsare! Tillsammans med ett gäng kära bloggkollegor lanserar jag idag en vegetarisk matlagningsutmaning – Månadens gröna.

Vi som står bakom det här initiativet är Annelie, Lovisa, Maria, Sylwia, Ulrica och Åsa. Vi vill främja matglädje och inspiration till vegetariskt matlagning bland våra läsare genom att lyfta fram råvaror som är i säsong.

En ordentlig presentation av initiativet är på sin plats!

Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.

Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank!

Såhär går det till:

1. Den 5:e varje månad presenteras en råvara som är i säsong genom att månadens bloggvärd delar med sig av ett recept som den har skapat kring råvaran.

2. Låt dig inspireras och laga en egen rätt med råvaran och lägg upp receptet på din blogg eller din instagram under hashtaggen #månadensgröna.

3. Lämna ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet hos månadens bloggvärd senast den 25:e. Om du inte har en blogg går det bra att mejla värden.

4. Den 28:e publicerar värden ett samlingsinlägg med länkar till alla recept.

Månadens gröna är inspirerat av skaparutmaningen Monthly Makers.

Jag är den första värden – och den första råvaran är rabarber!

Friterade nacho- och halloumiburgare med rabarberchutney

Jag lagade en sötsyrlig chutney med sting som jag parade ihop med mild och mjuk halloumi och en salt, fettig och frasig nachopanering som fick en subtil ton av popcorn. Inte så knasigt som det låter!

Jag och min kille glufsade i oss två burgare var, och hade nog gärna klämt en tredje om det hade funnits. Kombinationen var absolut annorlunda, men smakerna kompletterade varandra på ett liknande sätt som i ett av mina mest populära recept: tacos med pankopanerad halloumi och ananassalsa. Jag kommer garanterat att laga det här igen.

Ingredienser till 4 hamburgare:

nachopanerad halloumi
rabarberchutney
4 hamburgerbröd
1 avokado
jalapeñomajonnäs (= 1 dl majonnäs, 1 klyfta vitlök, inlagda japaleños efter smak)

Rabarberchutney

300 g rabarber
1/2 dl socker
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
1 msk rödvinsvinäger

Nachopanerad halloumi

200 g halloumi
1/2 liten påse nachos med chilismak
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl öl eller bubbbelvatten

Chutneyn: skala och finhacka rabarbern. Finhacka lök, vitlök och chili och stek allt lite olja. Tillsätt socker och vinäger. Låt det stå och småputtra i runt 15 minuter eller tills rabarbern är helt mjuk. Smaka av och justera sötman och hettan.

Majonnäs: finhacka några jalapeños och blanda i en skål med majo och vitlök. Ta en jalapeño-skiva åt gången och smaka av för att kontrollera att det inte blir för starkt.

Panerad halloumi: Skär halloumin i centimetertjocka skivor. Krossa nachos genom att lägga dem i en påse och massera med händerna tills det bara är smulor kvar – alternativ använd en mortel. Häll upp smulorna på en platt tallrik. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och tillsätt försiktigt vätska. Justera mjöl/vätska efter hur tjock du vill ha paneringen. Doppa halloumin i smeten och rulla det sen i smulorna.

Hetta upp en panna och häll i ett centimeterdjupt lager olja. Lägg försiktigt i 4-5 skivor åt gången och vänd när det börjar ta färg, efter runt en minut. Låt skivorna rinna av på lite hushållspapper. Servera genast i hamburgerbröd med alla tillbehör.

Det ska bli så spännande att se vad ni hittar på i köket med rabarber! Bara fantasin sätter gränserna. Jag är övertygad om att ni har en massa välsmakande vegetariska recept på lager ❤

-Annie

Följ mig på bloglovin, pinterest, instagram och facebook

 

107 reaktioner på ”PREMIÄR! – Månadens gröna: rabarber

  1. […] Nu när de svenska tomaterna smakar som godast och solen äntligen tittat fram passar jag på att göra gazpacho. Finns inget godare att njuta av på sommaren. En spansk specialitet som görs på råa grönsaker och serveras kall. Perfekt att ta med picknicken. Detta är även mitt bidrag till Månadens Gröna- en vegetarisk matlagningsutmaning där en ny råvara står i centrum varje månad. Ett fantastiskt intiativ gjord av en grupp underbara matbloggare. Du kan läsa mer om det HÄR! […]

    Gilla

  2. […] Oktober: Popcornsoppa från Åsa Från Ulrika så blev det riktiga sommar frestelser! MAJ: Couscoussallad med halloumi och rabarbervinägrett JUNI: Crostini med jordgubbs- och chokladmarmelad JULI: Tomatsalsa med prästost och grillat bröd AUGUSTI: Björnbärsmuffins med smultopping OKTOBER: Chai-te Annelie bjuder både på mat & blomster med en konstnärlig tvist på hennes blogg! MAJ: Sallad med rostad rabarber, sparris & getost JUNI: Somrig & raw jordgubbscheesecake JULI: Fylld tomat & vegetarisk ceviche AUGUSTI: Glutenfri galette med björnbär, päron & rosmarin SEPTEMBER: Tårta på palsternacka, fast med tropisk touch OKTOBER: Ljummen pumpasallad med grönkål & äpple  Annie från vegokäk som var den som drog i gång Månadens gröna från början! Hon var också vår allra 1:a värd, med rabarber som tema! MAJ: Nachopanerad halloumi med raberberchutney […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s