Bánh mí – vietnamesiska mackor

banh mi

Jag vill inte trissa upp förväntningarna för mycket, men jag måste ändå säga det: här ser ni enligt mig jordens godaste macka! Ok, kanske inte just precis detta exemplar (även om det här var +++++++), men bánh mí som koncept är bland det bästa jag vet.

Låt oss gå igenom innehållet: ett härligt fluffigt vitt bröd utan en gnutta fiber i sig, ett generöst lager med fettig majonnäs, sriracha och skivor av jalapeños för hetta, gurka för krispighet och friskhet, saltig och umamipackad tofu och sen det som binder ihop mackan och det som är grädden på moset: picklad rättika och morot.

G-e-n-i-a-l-t. Jaja, alla ni koriander-lovers kan bomba med det också för ännu mera smak.

Varje gång jag och min snubbe käkar detta brukar vi ta två tuggor och sen unisont utbrista: åhhhh så GOOOTT, varför käkar vi inte detta jämt?! Sen glufsar vi oss två mackor var under total tystnad eftersom mackorna förtjänar all uppmärksamhet.

LÄS OCKSÅ:
Mina samlade recept i februari

pickles banh mi

Har du fattat att du måste laga det här? Jag vill verkligen att du ska känna det, för vissa personer blir lite avskräckta när dom förstår att dom då måste pickla morot och rättika själva.

Pickling i sig kan kännas läskigt, men det är helt obefogat eftersom det faktiskt är aslätt. Det enda som är motigt är att stå och skära moroten och rättikan som små tändstickor (rättika brukar för övrigt finnas i dom flesta stora affärerna i grönsaksdisken nuförtiden).

Lösningen på detta är att du gör en fet batch som sen håller 4-ever. Viktigt här att du förvarar dina pickles i en lufttät burk (jag använder en gammal lingonsyltburk), eftersom rättikan luktar pruttigt – typ som surkål. Smaken i mackan är dock 0 % prutt och 100 % skitgod.

banh mi

Då går vi över på receptet som jag helt har kopierat från det här. Det var en läsare som ville ha det översatt till svenska mått, så självklart bjussar jag på det.

Några ord om brödet: du som är brödsnobb kan såklart ställa dig och baka själv, men du som inte pallar med sånt där tjafs kan allt gott köpa sådana där småbaguetter i plastförpackning som kommer i 4-pack på brödavdelningen. 2 bröd per person är ungefär lagom. Du kan också köpa butiksbaguette, men där brukar skorpan vara lite för hård för ändamålet (eventuellt är det en smaksak).

Bánh mí

2 port + extra pickles

4 småbaguetter
1/2 gurka i skivor
jalapeños (färsk eller inlagd eller inte alls om du inte gillar starkt)
majonnäs
sriracha
ev. koriander

Tofu

200 g fast tofu
3 msk vanlig soja
1 msk vegetabilisk olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk sesamolja (b careful, ta inte för mkt)
vårlök är trevligt också, men inte obligatoriskt

Pickles

2,5 dl morötter skurna i tändsticksstorlek (enklast är att jobba med stora morötter)
2,5 dl rättika skuren i tändsticksstorlek
2,5 dl vatten
1,25 dl vitvinsvinäger eller ättikssprit 12%
0,75 dl socker (eller lite mindre)
1/2 tsk salt

1. Pickles: blanda socker, ättika, vatten och salt i en stor skål och rör runt tills sockret löser upp sig. Skär sen upp morötterna och rättikan och häll i skålen. Häll ner i en ren, stor burk med tätslutande lock och förvara i kylen minst 15 min, gärna längre.

2. Tofun: skär upp tofun i tunna, tunna skivor. Blanda resten av ingredienserna i en plastpåse och häll i tofun och se till att alla bitar täcks av marinad. Ställ i kylen i minst 30 min, gärna längre. Stek sen bitarna på hög värme i olja i en stekpanna tills dom får rejält med stekyta (jag brukar få göra det i två omgångar eftersom alla bitar inte får plats samtidigt).

3. Kör brödet i ugnen enligt instruktionerna på paketet och skär sen en skåra i varje bröd och montera din macka med majonnäs, gurka, jalapeños, pickles, tofu, sriracha och eventuellt koriander. Ät och känn hur livet ler mot dig!

banh mi

-Annie

Du kanske också gillar: 
– Vegansk misosoppa med pasta, svamp och tofu
– Pulled oumph tacos med vegansk creamed corn
– Frasiga veganska raggmunkar med knaperstekt och rökig tofu

Följ mig på bloglovin, instagram, pinterest och facebook

26 reaktioner på ”Bánh mí – vietnamesiska mackor

  1. Jag älskar bánh mí och borde ju verkligen prova att göra själv. Förresten, har du ätit den på Saigon Baguette i Stockholm? Det ligger på gamla brogatan och ser inte mycket ut för världen, men den är så himla god! Jag jobbar i närheten och det är verkligen den perfekta lunchen.

    Gilla

  2. Åh herre jäklar vad jag har cravings efter banh mi! Åt det på ett ställe i Malmö i höstas och blev HELT fast. Helt sjukt otippad men sjukt god kombination av tusen smaker PLUS vitt bröd. Om nom nom nom. Ska tillaga dessa efter ditt recept. Tack. ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s