Listan om mat

Jag är en tvättäkta listfantast och därför har jag knåpat ihop en lista om mat. Kopiera den gärna till din egen blogg – jag uppskattar om du följer god netikett och länkar tillbaka bara. 

Gillar du det här inslaget och vill du se fler listor i framtiden? Lämna en rad i kommentarsfältet och låt mig veta vad du tycker.

soltorkad tomat-carbonara

Vilken är den godaste pastarätten?
Jag älskar ju pasta, så det finns mycket att välja på! Det blir nog jämnt skägg mellan kantarellpasta och min krämiga carbonara med soltorkade tomater.

Hur var du med maten som liten?
Otroligt kräsen – så pass att det måste ha varit smått traumatiskt för mina päron. Jag gillade inte varma grönsaker, ingen sås, inte korv och hamburgare och inte smör. När jag sen bestämde mig för att bli vegetarian i 10-årsåldern begränsades utbudet ännu mer, så det var inte helt lätt. Jag var i alla fall helt tokig i potatis och oliver och det håller i sig än idag 🙂

Den bästa smaken på chips?
Salt & vinäger, cream cheese, dillchips och lantchips.

Grekisk pastasallad

Topp 3 bästa produkterna eller råvarorna?
1. KALAMATAOLIVER (mycket viktigt att köpa rätt märke = Zeta)
2. Solvarma jordgubbar
3. Färskpotatis

Om du var tvungen att bara äta mat från en matkultur resten av ditt liv, vilken skulle du välja?
Det får nog ändå bli Italien! Jag tror inte att jag skulle klara livet utan pasta, parmesan och riktigt goda tomater.

Tipsa om något bra matkonto på instagram!
(mig hittar ni på @vegokak)
Jag vill passa på att lyfta fram två guldkorn med lite mindre konton.

1. @tuvessonskan lagar och fotar mat som en gud. Hon verkar typ bo i mitt huvud och hon postar alltid rejält käk, med mycket rotsaker, sås och ost. Just nu är jag särskilt sugen på hennes smördegspizza. Spana även in hennes rykande färska blogg.

 2. @marielyander står för sann matglädje. Hennes vackra och fantasifulla kreationer får mig att dregla dagligen. Mycket vegofierad husmanskost och italienskt = ❤ Nu till våren skulle jag vilja testa hennes Sparris Carbonara.

DSC_0164

Vad tycker du att den ultimata tacon ska innehålla?
Jag har för tillfället helt övergett ”svenne-tacos” till förmån för tacos med ölfriterad halloumi, pulled oumph eller chipotlesvamp. Det låter kanske lite snofsigt och svårt, men det är det inte! Viktigast av allt är i alla fall att fylla sin taco med en massa röror och såser.

I vilken form är potatis som allra godast?

Potatis är livet ❤ Svårt att välja, men jag måste nog säga pommes samt färskpotatis med smält smör.

Har du någon dyr matvana?
Ja, jag lagar ganska dyr mat i vardagen. Jag tycker att livet är för kort för att inte njuta av god mat dagligen. Det blir mycket frukt, grönt, färska örter och lyxiga burkar med oliver, soltorkade tomater och kronärtskockor. Jag är evigt tacksam att jag har råd med det, trots att CSN är min enda inkomstkälla.

enkel ajvarbulgur

Vad lagar du om du har minimalt med tid i köket?
Antingen någon enkel pastasallad, ajvarbulgursalladen på bilden eller gnocchigratäng.

Vad är din paradrätt?
Jobbar fortfarande på att skaffa mig en. Men kanske min veganska Sunday roast med oumph, västerbottenpaj med färskpotatis och kantareller eller mina fullproppade vietnamesiska vårrullar.

Topp 3 restauranger i staden där du bor?
(Utan inbördes ordning)
1. Farang för den överlägset godaste och lyxigaste veganmaten.
2. Barbro som tar friterade dumplings till en helt ny nivå.
3. Barobao för fluffiga bao-bröd fyllda med svamp och koreanska subways med majonnäs och surkål.

Avokado Benedict på våfflor

Vad består den bästa helgfrullen av?
Ju lyxigare och maffigare, desto bättre. Färska frukter och bär, våfflor med avokado eggs Benedict eller vegetarisk full English.

Vilken är den senaste råvaran eller maträtten som du lärde dig att tycka om?
Jag har kämpat hårt för att lära mig att tycka om lök! Nu är lök en självklar del i min matlagning, men rå lök är tyvärr fortfarande ingen höjdare.

Finns det någon mat som du inte skyltar med att du gillar?
1980-talsreliken banan och curry-gryta med ris. Barnsligt gott, men lite genant ändå.

Vegansk raggmunk

Din bästa budgeträtt?
Tveklöst raggmunk med rökig och knaperstekt tofu. Klassiskt och gott.

Vad brukar du käka till lunch?
Nästan uteslutande gårdagens middag i matlåda. Ibland lyxar jag till det med utelunch och då blir det oftast indiskt eller Stockholms mest prisvärda mackor på Il Piatto i Söderhallarna.

Vad är det bästa att äta och dricka på en fredagkväll?
På fredagar vill jag inte stå framför spisen. Allra helst tar jag hem en friterad svampburgare från KÄK. Till det dricker jag givetvis en öl, favoriten just nu är terrapin moo-hoo, chocolate milk stout.

banh mi

Vilken maträtt tycker du att fler borde upptäcka?
Bánh mí! Det har ju synts lite överallt på bloggar och pinterest de senaste åren, men ändå är det ganska få människor i min närhet som vet vad det är. Det är bland det godaste jag vet och det går väldigt snabbt att laga när man väl har gjort en stor burk pickles.

Dela med dig av något smart matlagningsknep!
Det går att sammanfatta min matlagningsfilosofi med tre råd: smaka av hela tiden, salta mer än i receptet och koka pastan kortare än vad paketet säger.

Vad lagar du om du ska laga mat åt många personer?
Många olika små rätter, för att alla då kan hitta något som passar dem smakmässigt. Det är också bra för allergiker och specialkostare. Tacobuffé, mezebuffé, snittar och olika matpajer är några olika varianter som jag brukar bjuda på.

vegansk påskbuffé

Vilken är den godaste såsen?
Sriracha för att det är den mest mångsidiga chilisåsen och majonnäs för att den är så underbart fettig.

Vilken råvara önskar du vore i säsong?
Kantareller, syrliga svenska äpplen, jordgubbar, färskpotatis.

Det var allt för den här gången! Har du som läser någon rolig matrelaterad lista att tipsa om? 

– Annie

Följ mig på bloglovin’instagram, facebook och pinterest

45 reaktioner på ”Listan om mat

 1. haha åh jag var också så himla kräsen som barn – det mest festliga jag käkade måste väl vart stuvade makaroner. och alltid alltid ketchup! stackars päron kan en ju verkligen tycka så här i efterhand, finns fasiken inget värre än när någon petar runt i maten och vägrar smaka 😀

  Gilla

  • Haha, jag är så otroligt glad att jag har tränat bort min kräsenhet! Nuförtiden kan jag bli riktigt irriterad på kräsna människor som inte ens försöker eftersom jag vet att det går att komma över det. Man måste bara ha en stor dos tålamod 🙂

   Gilla

   • Ja men visst, tänk så mycket gött en hade gått miste om annars! Jag har nominerat dig till nåt som heter liebster award förresten; det är på engelska men ville ha med dig på listan ändå! xx

    Gilla

  • Haha, visst är det hopplöst att läsa matbloggar på eftermiddagen? Man blir ju vrålhungrig! Tack, det gör mig jätteglad att höra 🙂 Jag är absolut bara en nybörjare och känner mig helt lost på fotografi om jag ska vara ärlig.

   Gilla

 2. Som vanligt är det ren tortyr att titta in här innan jag ätit frukost. Speciellt när en möts av den här listan som är fullproppad med godsaker ju! Måste ner och ta mig något att äta nu innan jag avlider 😛

  Gilla

 3. Så glad att ha hittat hit! Blir tokhungrig! Mums. Listan kommer nog hos mig också framöver, jag äääälskar listor!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s