Megakrämig soltorkad tomat-carbonara


annie.carbonara

Det finns goda skäl till att det här är ett av mina absolut mest populära recept! Den här carbonaran lyfter nämligen fram allt som är bra med pasta. Den är varm, krämig och fettig – går det egentligen att begära något mer?

När jag blev vegetarian för 15 år sedan var det inte mycket mat jag saknade – men när farsan svängde ihop en carbonara kände jag mig alltid hopplöst snuvad på konfekten. Ända tills den dagen då jag upptäckte storheten i soltorkade tomater!

DSC_0028.JPG

Nej, solisar smakar inte fläsk, men dom är flottiga och har en djup, mustig smak – precis som bacon eller sidfläsk. Men utan lidande och resursslöseri. Jag vill egentligen inte göra jämförelsen med carbonara med gris, för den här rätten förtjänar en helt egen plats på mathimlen.

Hemligheten för att få till den perfekta smaken är några minimala droppar liquid smoke. Då får du en lätt rökighet som puttar upp rätten till en högre liga. Krämigheten kommer från att du använder mycket äggula och sparsamt med grädde. Det gör hela skillnaden. Såsen blir helt saaanslöst maffig. Jag kan lova att du inte kommer att ångra dig!!!

TILL VEGANVARIANTEN

DSC_0033.JPG

Vegetarisk carbonara med soltorkade tomater

pasta för två personer
1/2 burk soltorkade tomater (eller dra på med ännu mer om du känner dig rik)
1 dl grädde
3 äggulor + 1 helt ägg
minst 1 dl riven parmesan + till servering
2 minimala droppar liquid smoke (det brukar finnas bland marinader och såser)
salt och färskmalen svartpeppar
ev färsk persilja att garnera med

1. Koka upp ordentligt saltat pastavatten och kosta på dig själv lite högre blodtryck – det är det värt!

2. Under tiden: vispa ihop äggblandning och blanda i den rivna osten i en stor skål. Ställ åt sidan.

3. Finhacka soltorkade tomater och stek tillsammans med grädde. Låt grädden tjockna till rejält, men passa dig så att den inte bränns. Ha i yttepytte-lite liquid smoke. Har du i för mycket kommer det bli som att tugga på en cigarr, så smaka av och justera.

4. Se till att pastan inte blir överkokt och slå av den i ett durkslag när den fortfarande känns liite för al dente. Häll i pastan i stekpannan med grädd/tomat-blandningen. Se till så att all pasta täcks.

5. Häll sen i pastan i ägg/ost-skålen och blanda runt. Värmen från pastan kommer med största sannolikhet räcka för att göra en tjock och härlig sås av äggen, men du kan behöva slänga tillbaka pastan i stekpannan som du har tagit av från värmen helt. Några sekunder där i räcker, mer än så gör att det blir äggröra. Var försiktig om du väljer att göra detta steg.

6. Riv mer ost till serveringen, gå loss med pepparkvarnen och sprinkla över persilja om du känner att du är på det humöret.

7. Ät och känn hur mat tveklöst är meningen med livet.

DSC_0036.JPG

– Annie

Du kanske också gillar:
3 löjligt snabba pastasallader
Friterad halloumi i ölsmet, potatismos och kall dill- och gräslökssås

Följ mig på instagram, bloglovin, pinterest och facebook

21 reaktioner på ”Megakrämig soltorkad tomat-carbonara

  1. Så gott det ser ut! Det där med att ”tugga på en cigarr” har även jag fått erfara första gången jag gjorde kokosbacon. Urk! Bra med varningen hihi!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s