Med inspiration från Lovisa och hennes lista med 10 mat-lifehacks är det nu dags för mig att bjucka på mina bästa knep som lyfter min veganska matlagning. Innan jag går på den vill jag först bara allmänt tipsa om att smaka av maten hela hela tiden – för så lär du dig vad som fungerar och vad du tycker om.
Följ mig på bloglovin’ om du vill se hur det går med min veganmånad och om du vill spara inlägg och recept.
Var inte heller rädd för att testa nya råvaror och produkter! Jag brukar tänka att om man plockar bort djurprodukter så måste man plocka in något annat. Du kommer att bli en mycket mer skillad kock när du lär dig att bemästra nya kryddor och grönsaker. Promise.
Okej, med det sagt så kan vi köra igång!
1. Ölpanering
Den klassiska paneringen med ägg-mjöl-ströbröd är inte bara krånglig och diskslösande – den är också helt överflödig. Det går nämligen att göra en panering med mjöl, lite bakpulver, panko och öl! Ganska solklart vad man väljer när valet står mellan ägg och bärs va??
Öl är i princip flytande bröd sett till ingredienserna, så det är inget lurt där. Alkoholen försvinner i tillagningen och det går också utmärkt att använda lättöl.
2. Spara oljan från soltorkade tomater
För i den bor det en dov tomatsmak som du garrat vill ha i nykokt bulgur, ris eller pasta.
3. Glöm inte tuggmoståndet!
Många veganska proteinkällor är ganska mjuka, och du får en mer spännande måltid genom att lägga till krispiga och knapriga prylar. Nötter och frön är din bästa vän här! Strö dem över allt – gröten, nudlarna, pastan, riset, grytan.
Du kan också ge din rätt en krispig finish med mitt pankoströssel: stek 1 dl pankoströbröd i 1,5 msk neutral rapsolja i en non-stickpanna på hög värme under konstant omrörning tills det blir gyllene, men inte bränt/brunt. Häll av i en skål, salta med drygt 1 krm salt, tillsätt valfria torkade örtkryddor (eller inte) och blanda runt.
4. Vinn över andra med smårätter
Det finns mycket fördomar kring vegansk mat – och de bästa sättet att utmana dessa är att bjuda på en maxad vegobuffé.
Med flera olika smårätter får dina gäster testa på så många olika saker som möjligt – och alla får en chans att hitta nya favoriter. Några tips: påskbuffé, falafelsallad med tre såser, tacobuffé, svensk sommarbuffé, medelhavsbuffé.
5. Har du svårt för konsistensen på baljväxter?
Det har jag delvis också. Några varianter som inte är så mjöliga (recept i länkarna):
Edamamebönor/gröna sojabönor – ungefär som gröna ärtor i konsistensen, passar i soppor, sallader, nudelrätter, risrätter.
Kikärtor – särskilt om du gör knapriga ugnsrostade.
Oumph – koncentrerat sojaprotein som inte smakar böna alls.
Belugalinser – små, svarta och fasta linser.
6. Veganskt smör i tomatsåsen
Ibland vill jag ha en gräddig tomatsås, men allra oftast vill jag att den ska vara söt, med en kraftig smak av tomat – utan att den blir för skarp. Det här får du med hjälp av smör!
Grädde späder ut tomatsmaken, medan smör lyfter och rundar av. Lova att testa! 2-4 msk är lagom till en tomatsås på två burkar krossade tomater som har stått och puttrat i minst 20 min. Carlshamns och ICA:s mjölkfria är veganska.
7. Visa din pasta kärlek och respekt
Kan vi komma överens om tre kärleksfulla pastabudord?
Du skall alltid salta pastavattnet ordentligt.
Det duger ej att dutta med det lilla saltkaret, 1,5-2 tsk salt/l vatten är lagom. Och du, det är en myt att du behöver använda mycket vatten. Fyll på så att det precis räcker till att täcka pastan sen.
Du skall alltid koka pastan minst två minuter kortare än på paketet.
Om du blandar pastan med en varm sås fortsätter den att tillagas även efter att du har tagit den av plattan. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till om du ska göra en matlåda. Då kan du faktiskt skölja av den färdiga pastan med kallvatten för att avstanna processen.
Du skall alltid stänga av plattan när vattnet har börjat koka igen, efter att du har hällt i pastan. Om du sätter på locket kommer den resterande värmeenergin att räcka för att pastan ska bli mjuk på samma tid som annars. SÅ BRA för miljön, din plånka och dig som slipper handskas med överkokande kastruller.
8. Rostad lök
Fortsätt för all del att ha det på din vegokorv, men glöm inte att det passar med många andra rätter också! Särskilt japansk och koreansk mat. Strö det exempelvis över din bibimbap eller nudelsoppa.
9. Smarta smaksättningar
Experimentera med nya såser och tillbehör som smakmässigt påminner om ost och kött. Några tips:
Få mustighet med en klick Marmite i grytan, brunsåsen eller när du gör fejkon.
Liquid smoke gör att du får en härlig röksmak på din mat.
Med misopasta får du en djup umamismak som kan fungera som ersättare för parmesan i risotto.
B-jästflingor smakar ostigt – perfekt om du ska göra cashewparmesan exempelvis.
10. Ge inte upp på tofu!
Tofu är egentligen inte svårt, det gäller bara att få in den rätta knycken. Börja med att läsa Siri Barjes utmärkta inlägg om hur du lyckas med tofu.
Gillar du det fortfarande inte? Testa att smula ner tofun i en smördegspaj eller skagenröra, köp i någon spexig variant (favvisar: rökt mandeltofu samt puffade kuber – som går att hitta i asiatiska butiker) eller skiva tunt, doppa i ölsmeten från punkt 1 och fritera.
Har du något pangtips som jag har missat? Kommentera – så lägger jag till det!
-Annie
Följ mig på bloglovin, instagram och facebook
20 kommentarer
Alltså chili och tomat(?) marinerad tofu är ett tips!!! Den finns på Willys, så.jävla.god
Låter ju ejjj äckligt! Ska testas!
Så, så så bra tips! Kan inte äta tofu eller något annat baserat på soja men tycker att det funkar ypperligt att äta GOD vegansk mat ändå vilket är en sån jäkla ögonöppnare för mig!
Tack Sandra! Åh vad kul att höra! Jag skulle helt klart se det som en utmaning, särskilt om jag inte tålde gluten också. Men det finns ju mycket annat också! Svamp, baljväxter, quinoa, rotfrukter som alltid fungerar <3
Men alltså hur bra tips?! Ska spara ner dessa och ta till mig dem vid matlagning. Tack!!
Åh tack!! Vad kul att du gillade det!
Tack kära för pastatipset! Så långt tänker en vanligtvis inte, haha.
Haha, nä, jag hade inte heller någon kul förut! Men sjukt bra grej 🙂
Tack för din kommentar <3
fantastiskt alltihop men mest “garrat” <3
Hahaha, härligt att du gillar det <3
Annie! Så himla bra lista. Tack!
Tack du <3 <3
toppentips! tack! <3
man ska inte hälla av det kokande pastavattnet, utan ta upp pastan med slev, på så vis behålls spänsten bättre. pastavattnet kan med fördel användas i sås och med all stärkelse kvar blir den extra krämig..
Det här var helt nytt för mig! Pastvattnet brukar jag använda i såser, men du menar alltså att pastan förlorar spänst av att hamna i durkslaget? Spännande, jag ska testa!
ditt. jäkla. geni. <3 <3 <3
Du kan va!!!
[…] Koka upp pastan. Följ mina råd från punkt 7 i mitt inlägg med veganska matlagningstips om du vill lyckas […]
[…] Till servering: färskmalen svartpeppar och massor av valfri ost/ostersättning, exempelvis cashewparmesan eller pankoströssel (se punkt 3). […]
[…] Koka upp pasta enligt instruktionen i punkt 7 i mitt inlägg om matlagningstips. […]
[…] finns det att inte älska med pasta? Det är så enkelt att lyckas med – salta bara pastavattnet som fan och koka pastan kortare än vad som står på paketet så är du hemma. Sen behövs det inte så […]