Vegansk citronrisotto med parmesantricket

Citronrisotto

Jag har länge varit mycket skeptisk till hela idén med parmesanfri risotto. För mig blir det liksom risotto på veckomenyn när jag vill ha en ursäkt att slänga i mig obegränsade mängder av min favoritost – och hur fattigt blir det inte då utan?

Inte alls visade det sig! Det finns nämligen ett grymt veganskt parmesantrick (cred till Serious Eats): misopasta. För somliga kan det här låta konstigt, kommer inte risotton smaka misosoppa? Men nej, inte det minsta.

Mison tillför bara massvis med umami – precis som parmesan annars gör. Jag brukar hitta misopasta i min vanliga matbutik på ”asiatiska” hyllan, men det kan vara lite klurigt att få tag i. Det går dock att beställa hem från exempelvis Goodstore.

Det här receptet är också mitt bidrag till skaparutmaningen Monthly Makers tema ”växter”, som jag hittade inne hos Beata. Istället för att göra en sallad med vackra frukter och grönsaker valde jag att laga växtbaserad comfort food, som inte för tankarna till växter – men som ändå är just det.

Glöm inte att följa mig på bloglovin’ om du vill spara mina recept och inte vill missa något.

DU GILLAR KANSKE OCKSÅ:
Lyxig vegansk citronpasta med kronärtskocka och belugalinser
Bánh mí – vietnamesiska mackor
Vegansk misosoppa med pasta, svamp och tofu

Citronrisotto

Citronrisotto med rosmarin och belugalinser

En krämig, men samtidigt frisk och örtig vegansk risotto med tuggiga och proteinrika belugalinser samt knapriga och salta pistagenötter.

3-4 portioner

1 påse (350 g) risottoris, tex arborio
2 citroner (skalet från båda, saften från ena)
2 dl vitt vin
1-1,5 l grönsaksbuljong
1 liten gul lök
0,25 – 0,5 dl belugalinser (går att byta mot ett paket avrunna kikärtor som du häller i på slutet)
0,5 dl ljus misopasta 
50 g veganskt margarin
2 msk olivolja
5 repade kvistar färsk rosmarin/1 tsk torkad (tillsätt då samtidigt som löken)
några nävar pistagenötter

Gör så här:
1. Koka upp grönsaksbuljong i en separat kastrull och låt den sen stå på en platta på lägsta värmen under hela matlagningen.
2. Koka upp belugalinser i en annan kastrull enligt anvisningarna på paketet.
3. Hacka och stek lök i 3-4 min i en stor stekpanna med höga kanter, tills den börjar dofta och blir blank. Tillsätt ris och stek i två minuter, eller tills kornen blir lätt genomskinliga i kanterna. Häll i vin och låt nästan all vätska koka bort innan du tillsätter misopastan.
4. Addera ca 4 dl grönsaksbuljong och rör runt. Sänk värmen och låt risotton stå och puttra under omrörning. Fyll på med 1-2 dl buljong allt eftersom riset suger upp vätskan.
5. Riv över citronzest och pressa i citronsaft efter 15 minuter. Häll i avrunna belugalinser. Det tar runt 18-20 minuter för riset bli klart – mjukt på utsidan, med en liten kärna av tuggmotstånd på insidan. Risotton ska vara lös i konsistensen – häll i mer buljong om den blir för stabbig.
6. Avsluta med att blanda i smör och finhackad rosmarin. Servera med skalade och salta pistagenötter.

Citronrisotto

Vad gillar du att ha i din risotto?

-Annie

Följ mig på bloglovin, instagram och facebook

22 reaktioner på ”Vegansk citronrisotto med parmesantricket

 1. Misopasta låter intressant, får kolla in det! Käkar risotto rätt ofta (helt utan ost då), så minns inte riktigt hur parmesanen smakar i. Brukar bli rätt krämigt ändå, men detta ser verkligen himmelskt ut! 🙂

  Gilla

 2. Hatade länge risotto baserat på att min far lagade något som han kallade för risotto som var vanligt jävla kokt ris blandat med stekt köttfärs, så himla fel. Efter att jag flyttat hemifrån och lagade mat själv har det blivit en av mina bästa maträtter. Vill gärna ha väldigt mycket vitlök i risotton och lagar mest med svamp pga gott och enkelt.. ska införskaffa misopasta när jag flyttar tillbaka till Sverige, sett det i så många recept på sistonde, hade varit bra att ha när jag hade glömt köpa parmesan till risotton i söndags, heh. Hade nog slags variant på fattigmansparmesan på toppen, väldigt gott (gammal smulad baguette stekt i olivolja med kapris och vitlök)..

  Gilla

 3. Oh så gott det ser ut! Och vilket bra tips, vill verkligen minska min konsumtion av mjölkprodukter men just ost är svårt tycker jag. Äter sällan risotto, tyvärr, men förut år jag ofta en med bönor och soltorkade tomater toppad med basilika. Mycket gott och lite matigare än en risotto bianco. 🙂

  Gilla

 4. Ååååh det här ska jag verkligen prova!!!! Försöker ostbanta allt vad jag kan, men vissa recept är ju svårare än andra. Hade inte en tanke på miso men det låter så gott! Tack Annie 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s