Pinterest är min räddare i nöden när jag inte vet vad jag ska laga för mat! Den här enkla rätten från bloggen Cooktoria dök upp häromdagen och den åkte genast upp på min veckomeny.
Potatisgnocchi är en ganska ny upptäckt här hemma, och oj vad det har förenklat mitt vardagsliv. Gnocchi är som en blandning mellan potatis och pasta (konsistensen är som kroppkakor) och det blir klart på under två minuter i kokande vatten. För en jäktad kolhydratälskare som jag är det alltså drömmen!
Tidigare har jag bland annat lagat en snabb gnochhigratäng och citrongnochhi med vitlöksfärskost och edamame.
Smörstekt gnocchi med svamp och feta
2-4 portioner, beroende på hur hungrig du är
2 paket potatisgnocchi
2 klyftor vitlök
200-300 g svamp, gärna shiitake och skogschampinjoner
1 paket feta*
50-75 g smör
100 g gröna ärtor
1 tsk torkad timjan eller rosmarin
salt och massa färskmalen svartpeppar
neutral olja att steka i
eventuellt persilja till servering
*rökt smulad tofu som du steker i olja för vegan
Såhär gör du:
Koka upp en kastrull med vatten och skiva under tiden svampen. Stek svampen på medelhög värme i olja i en stor stekpanna tills den krymper till ungefär hälften – det tar runt 7 minuter. Tillsätt salt, peppar och kryddor. Häll i gnocchin i vattnet när det kokar och smält under tiden smöret i stekpannan med svampen. Gnocchin är klar efter 2-3 minuter och häll då först av den i ett durkslag och sen ner i pannan. Återvinn eventuellt en del av vattnet från kastrullen och koka upp dina ärtor, som blir klara på 2-3 minuter. Stek tills gnocchin får lite färg och smaka av och justera salt- och smörmängd samt kryddningen. Servera med smulad feta, kokta ärtor, persilja och en massa färskmalen svartpeppar.
Har du som läser något härligt recept med gnocchi att bjuda på?
-Annie
Följ mig på bloglovin’, instagram, facebook och pinterest
FLER SNABBA RECEPT:
Megakrämig soltorkad tomat-carbonara
Augusts skitgoda vegetariska korvstroganoff
Lyxig vegansk citronpasta med kronärtskocka och belugalinser
11 kommentarer
Åh det ser så himla gott ut! Ska testa!
Åh, ja, gör det! Superenkelt var det också!
Testa någon gång Gnocchi med smör, citron & basilika. Inte världens nyttigaste rätt kanske. Men himmelskt när den runda smörsmaken bryter mot pigg syra från citronen – och basilikan piggar upp.
/Roland
Åh, det låter verkligen himmelskt! Jag tycker inte att det gör något att det är “onyttigt”.
Det låter fullkomligt himmelskt! Jag har inga egna gnocchirecept att bjuda på, men jag kan ju i alla fall berätta att jag i present en gång fick en tysk/schweizisk/jagvetinteriktigt kokbok med bara gnocchi och knödel. Alltså inga andra recept! Det var t o m efterrättsvarianter. =)
Åhh! Då har jag ett önskeinlägg från dig: att du visar upp boken i bloggen <3
Blev så sugen nu!
Gnocchi är så jävulusiskt gott, står högt upp på min ‘lära mig att göra från skratch’-lista! brukar teama det med krämiga såser, helst ugnsrostad paprikasås eller spenat och blåmögel, ouffa!
Jag kan bara hålla med, det är underbart. Åhh ouffa indeed!!
Åh, det där lät ju hur gott som helst! Måste verkligen börja äta mer veggo igen!
[…] rödbetsbiffar. Som olika varianter av gnocchi. Eller varför inte veganglass! Hur gott låter inte det, liksom?! Jämfört […]
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: 3 stycken löjligt snabba pastasallader Gnocchi med boursin, citron och edamame Smörstekt gnocchi med svamp och feta […]