Är det ens okej att kalla något för ett recept när man typ öppnar två burkar, steker lite svamp och kokar pasta? Kanske inte – men skjut mig då! Den här pastan är faktiskt min före detta paradrätt. Jag tror att jag började laga den någon gång på gymnasiet och jag minns att jag då var väldigt stolt över att ha producerat något som inte baserade sig på halvfabrikat. Det var tider det. Jag tycker fortfarande att pastan är rövigt god, men jag inbillar mig att jag har utvecklats inom min matlagning – och nu finns det nog andra rätter som kvalar in på topp 5.
I originalutförandet brukade jag ha i mozzarella, men jag har faktiskt slutat med det. Ibland är ost lite som en snuttefilt tror jag – något som vi inte egentligen behöver, men som vi äter för att det känns tryggt och bekant.Jag ska direkt erkänna att jag älskar ost, men jag har upptäckt att många av mina recept innehåller det utan att det varken gör till eller från. Det gäller särskilt rätter med milda ostar, där de andra smakerna tar över. Jag ser inga skäl till att behålla osten i sådana recept! Det går inte komma ifrån att mjölkprodukter orsakar stora växthusgasutsläpp och lidande för djuren – och det vill jag gärna minimera och “spara” till färre och väl valda tillfällen. Dagens tips från mig 🙂
Några ord om receptet: släng på en tetra kikärtor eller linser för extra protte, gå loss med chilin om du gillar starkt och toppa med pinjenötter om du vill ha maximerad lyx.
Vegansk lyxpasta
3 port pasta
1 burk kalamataoliver
1/2 burk soltorkade tomater (strimlade för extra lathetspoäng)
runt 10 skogschampinjoner
några matskedar olja – oliv eller från tomatburken
2-3 klyftor vitlök
chiliflakes
salt & grovmalen svartpeppar
eventuellt persilja
Såhär gör du:
Koka pasta i ordentligt saltat pastavatten (sorry om jag tjatar, men osaltad pasta smakar skit – glöm ej det <3 ) Hacka svamp och stek i olja tills den här släppt ifrån sig mycket vätska. Pressa över vitlöken, rör runt i två minuter och häll sen på oliverna och tomaterna. Krydda med chiliflakes. När din pasta är perfekt al dente är det bara att hälla av den och blanda alltsammans. Avsluta med så många varv med pepparkvarnen som du vågar, kanske mer olja och kanske lite persilja. Mörsa in pastan på tvären!
Har du något pastatips? Jag är alltid på jakt efter inspiration!
-Annie
Följ mig på bloglovin’, instagram, facebook och pinterest
FLERA VEGANSKA PASTARÄTTER:
– Vegansk misosoppa med pasta, svamp och tofu
– Vegansk citronpasta med kronärtskockor och belugalinser
– Soltorkad tomat-carbonara (går att veganisera)
14 kommentarer
svamp + pasta. sån genikombo 4 ever alltså.
Men visst är det gott? <3
Pasta på rester, enkel att veganisera! http://istalletforfalukorv.blogg.se/?tmp=512040
Tack för tips 🙂
Alltså jösses vad gott det såg ut!!! Blev riktigt sugen på svamp nu. En annan kombo jag älskar är saffran + pasta i alla dess former. Saffran + grönsaker + pasta + crème fraiche. Det behövs ofta inte mer än så. Mums!
Åhh alltså JAA! Älskar saffran <3
Måste laga detta snart!
Pasta tips: jag brukar steka vegofärs, lök, vitlök och kål av något slag och krydda med typ spiskummin, chili och slänga i lite rester av cream fraiche, matyoghurt eller vad som finns hemma. Ett bra rensa kylen recept som faktiskt kan bli riktigt gott =)
Det låter väldigt gott! Tack 🙂
Väldigt trevlig sida du har. Goda recept, bra foto och avslappnad inställning! Jag har kollat lite på dina pastarecept och blivit inspirerad, så snart blir det lite nya pastarätter. Men jag tror att jag kombinerar på lite annat sätt – de svarta linserna tror jag trivs även i annat sällskap.
I nästa inlägg undrar du vad som platsar på bloggen… Jag tror det är svårt att kombinera alltför olika ämnen. Men vardagsliv och mat funkar, liksom träning och mat. Hållbarhet och mat funkar också, det är något alltför få matbloggare skriver om.
Själv gillar jag mat, vin och resor. Det funkar att kombinera, tycker jag. Men jag är också politiskt aktiv (miljöintresserad sosse) – och det håller jag utanför bloggen, för det känns som något helt annat.
//Roland
Tack för ditt svar! Svarta linser är toppen och passar med mycket 🙂
Bra feedback! Jag håller nog med dig, jag vill inte bli allt för spretig egentligen. Många ämnen angränsar ju till mat och det går att väva in i mycket annat. Mat och feminism kan låta som en konstig kombination, men jag tror absolut att det går att skriva om mat ur en feministisk synvinkel. Det ska bli spännande att testa mig fram för att se vad som fungerar!
[…] FLER VEGANSKA RECEPT: S’mores ”sushirullar” fyllda med jordgubbar, vegansk nutella och marshmallows Umamibomben – enkel vegansk bibimbap Vegansk lyxpasta med oliver, vitlöksfrästa champinjoner och soltorkade tomater […]
[…] Mån – kantarellpytt Tis – ajvarbulgursallad Ons – friterad tofu med dillmos och veganskagen Tor – risnudelskål med rostad lök- och wasabiströssel Fre – lyxpasta […]
[…] FLER VEGANSKA PASTARECEPT: Citronpasta med kronärtskocka och belugalinser Misosoppa med pasta, svamp och tofu Lyxpasta med oliver, vitlöksfrästa champinjoner och soltorkade tomater […]
[…] VEGANRECEPT: Vegansk lyxpasta med oliver, vitlöksfrästa champinjoner och soltorkade tomater Vegansk misosoppa med pasta, svamp och tofu Pulled oumph tacos med veganskt creamed […]