Jag inser nu när jag har döpt den här rätten till vegetarisk rotfruktsbolognese att det kanske låter lite skolmatsal, men jag vill på en gång säga att det här är motsatsen till alla sorgligt överkokt pasta med mjöliga linser.
FLER PASTARECEPT: megakrämig soltorkad tomat-cabonara, brorsans snabba spenatpasta, snabb gräddpasta.
Smakbasen består av bra grejer som morot, rotselleri, lök, torkad karljohansvamp, krossade tomater, rödvin, färsk basilika och skitmycket smör. Så mycket smak kan jag lova.
Sen har jag slängt i lite vegofärs för protein (pulled oats är min favorit pga gjord på nordiska råvaror + mkt trevligare bismak än soja), men det fungerar också att koka upp 0,5-1 dl belugalinser som man blandar i mot slutet.
Såsen är kanon att frysa in. Byter man ut smöret mot någon veganvariant och skippar osten har man dessutom en grym vegansk rotfruktsbolognese.
Vill ni spara det här receptet och inte missa nya inlägg från mig tycker jag att ni ska följa mig på Bloglovin’.
Vegetarisk rotfruktsbolognese
4 portioner
400-500 g pasta
20 g torkad karljohansvamp
100 g rotselleri
100 g morot
1 gul lök
3 msk rapsolja
120 g pulled oats eller annan vegofärs
0,5 dl tomatpuré
2 dl rödvin
400 g krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk socker
massa! färskmalen! svartpeppar
1 kruka basilika
50 g smör (vegan: mjölkfritt smör, ex Carlshamns flytande)
75 g pecorino/parmesan (vegan: uteslut)
Gör så här
1. Koka upp ca 4 dl vatten och häll i en skål där den torkad svampen ligger. Den ska mjukna i ungefär 15 min. Fortsätt med resten av maten under tiden.
2. Tärna morot och rotselleri fint. Jag tycker att ca 3x3x3mm är lagom. Finhacka lök.
3. Stek morot, rotselleri och gul lök i 1 msk olja på medelvärme i en stor stekpanna. Innehållet i pannan ska bara ta lite färg och bli mjuk, det tar väl ungefär 5 min.
4. Fös innehållet åt ena sidan och ställ den halvan utanför plattan (för att rotfrukterna inte ska brännas när färsen steks). Fyll den tomma sidan med minst 2 msk olja och ha i pulled oats. Höj värmen. Stek tills den färsen tar färg, i ca 3 min. Ta av värmen.
5. Finhacka den uppblötta svampen (spara vattnet). Kör ner den i stekpannan och sätt på värmen igen. Ha i tomatpuré och vin. Låt ungefär hälften av vätskan i vinet koka bort.
6. Häll i krossade tomater, 2-3 dl svampvatten, grönsaksbuljong, socker och massa svartpeppar. Låt puttra på medellåg värme tills rotfrukterna är helt mjuka, det tar ungefär 15 min. Under tiden: strimla basilika om du känner för det och koka pasta i rejält saltat vatten. Smaka av såsen. Kanske lite extra salt?
7. När pastan börjar närma sig klar, häll av den och blanda med rotfruktsbolognesen. Servera med färsk basilika, ännu mer svartpeppar och riven ost vid bordet.
Å drick rödvinet som blir över!
– Annie
8 kommentarer
<3 <3 <3 mmmmmm tror detta blir fredagsmiddagen
Åh! Hoppas! Kram ❤️
MUMS! Det ser så smarrigt ut. Jag vet inte vad jag blir mest avundsjuk på, hur duktig du är på att laga mat och hur gott det ser ut, eller hur skarpa och fina dina bilder blir!
Supergott! Ska definitivt prova ditt bolognese-recept imorgon!
Tack för tipset!
Åh så himla glad jag blir!!! Det värmer så ❤️
Ser väldigt gott ut! Lagar mer och mer veganskt och har “utrotat” mejeriprodukter från matlagningen.
Hej! När har man i smöret? 🙂
Får en lov att upprepa frågan här ovanför? 😉
På slutet!