Enda sen jag slukade bästa serien Treme har jag varit sugen på att testa att laga po’ boys – fyllda mjuka baguetter som härstammar från Lousiana. Och förra veckan gjorde jag slag i saken!
Jag letade upp en variant som jag tyckte lät särskild göttig och veganiseringsvänlig (friterade räkor + tillbehör) och testade sen mig fram. Eftersom jag aldrig har käkat originalet har jag ingen aning om det blev “rätt”, men vem bryr sig om sånt när det blev asgott.
Kryddig friterad tofu, cajunkryddad majonnäsbaserad sås, cornichons, tomater och sallad passade helt enkelt perfa ihop. Inpspirationen till detta recept kommer från Bon appétit.
Om receptet
Ni som är känsliga för stark mat kan utesluta cayennepepparn och ta det lugnt med kryddningen i majonnäsen.
Tofun fick inte lika mycket smak från kryddningen som jag hade hoppats, trots att det var ganska mycket. Nästa gång ska jag testa att låta den vila i kryddblandningen ett tag. Kanske också blanda ut kryddblandningen med några matskedar olja och på så vis göra en marinad.
Jag hade vitkål i mina för att det är bra klimatmässigt, men egentligen är nog krispsallad några snäpp bättre (ingen jävla isbergssallad dock!).
Cornichons är enligt mig överlägset saltgurka, så jag använder alltid det i recept som innehåller saltgurka. Ni tar förstås det ni gillar mest!
Här använder jag vetemjöl, polenta och havreghurt som panering, men jag tror att min ölsmet med/utan panko blir lika gott eller godare.
Ni följer väl mig på Bloglovin’? Där kan ni spara mina recept + slippa missa mina andra inlägg.
Veganska po’ boys
4 mackor
1 stor baguette eller 4 bake-off baguetter
2 kvisttomater
krispsallad eller vitkål
några cornichons eller saltgurka
sriracha
Tofu
250 g tofu
1 dl vetemjöl
0,5 dl polenta
2 dl naturell havreghurt
2 tsk salt
1 tsk vardera av cayenne, vitlökspulver och paprika
0,5 tsk vardera av oregano, timjan och färskmalen svartpeppar
2 dl (ca) neutral olja, som jordnöt eller raps
(Eller byt ut polenta och havreghurt mot min ölsmet)
Sås
1,5 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
2 tsk cajunkrydda*
1 tsk lag från cornichons/saltgurka eller vitvinsvinäger
1 tsk sriracha
1 tsk pepparrot (går att utesluta)
1 vitlöksklyfta
*Cajunkryddan består av paprika, skiskummin, vitlök, svartpeppar, lök, chilipeppar, cayenne, timjan, oregano och salt.
Gör så här
Blanda alla ingredienserna till såsen och ställ den sen kallt.
Blanda salt, cayenne, vitlökspulver, paprika, oregono, timjan och peppar i en liten skål.
Skär tofun i 8 kvadratiska skivor. Torka av bitarna med hushållspapper. Strö över kryddblandning på båda sidorna.
Blanda mjöl och polenta i en skål och häll havreghurt i en annan skål.
Doppa tofun i havreghurt, låt den droppa av snabbt och rulla den sen i mjölblandningen.
Hacka upp tomat, cornichons och salladsblad och ställ åt sidan innan ni börjar fritera. Om ni vill ha varma bröd (det vill ni) – förbered dom nu.
Fyll en liten stekpanna med olja. Sätt på hög värme – oljan är tillräckligt varm när en klick smet bubblar och får färg snabbt. Fritera 2-3 bitar i taget. Tofun är klar när den har fått färg på båda sidorna, efter någon minut.
Bygg mackor med nyfriterad tofu, massa sås, några skivor cornichons, sallad och tomater. Gott som fan!
– Annie
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook.
6 kommentarer
Det här låter så gott! Och skrattade högt åt ingen jävla isbergssallad, kan inte hålla med mer!
Tack <3 Haha hata isbergssallad!
omg poboys!!! du är så evigt grym annie. (obs parentes på att jag drar till louisiana om en månad och får käka verkliga poboys då, ännu mer sugen jag blev nu då!) ÄLSKAR även rantinlägget om veganost och isbergssallad <3
Åhhh dör av avundsjuka! Lova att äta fota äta fota för mig <3
Haha, skönt att du är med mig! Fuck veganost och isbergssallad.
Mmm vad gott det ser ut! Blir sugen på att testa under sensommaren. Just idag såg jag faktiskt en “what I eat in a day”-video på youtube med en tjej som käkade veganska po’boys i New Orleans (avundlevel 1000). Så jag känner mig inspirerad från flera håll nu 🙂 Jag kommer nog göra med panko för allt blir godare med panko.
Jaaa! ALLT blir godare m panko! <3