Topp 5 överskattade råvaror

Annie Månsson

Låt oss ranta loss! Jag råkar faktiskt vara en sån som njuter av att få ur mig min vardagsilska genom att hata på överskattade produkter och maträtter.

Max kan intyga att jag brukar bete mig som en äkta surgubbe som slår näven i bordet och utropar: ”äh fy fan!!” när jag ser sånt som jag inte gillar under min dagliga instascroll.

Därför blev jag extra glad när jag såg att Polichinelle hade skrivit ett inlägg om fem överskattade råvaror.

Annie Månsson

Här kommer mina fem utan inbördes ordning:

Veganost

Kasst proteininnehåll och smakar generellt unken sockiplast. Jag tackade nej till ett reklamsamarbete som var värt 18 000 för att jag var tvungen att ha med veganost på ett hörn. Ångrar mig inte en sekund.

Chiafrön

Varje gång jag kommer över ett recept som innehåller chiafrön vill jag bara ropa: ni är lurade!!! Chiafrön är 1) skittråkiga i smaken 2) skitdyra 3) potentiellt dåliga för miljön 4) inte markant bättre näringsmässigt än pumpa- eller solrosfrön.

Isbergssallad

Urvattnad lätt bitter smak, näringsfattigt och högt klimatavtryck. Så exceptionellt onödig råvara bara?

Mörk choklad

Inser att detta är kontroversiellt, men jag tycker bara att det är så tråkigt med “vuxet” godis. Ge mig socker och fett tack!

Kaffe

Så här: extremt få tycker om kaffe första gången de dricker det. Jag har aldrig hittat ett bra skäl till att lära mig att gilla en dryck som är helt tom på näring och som därmed har onödig miljöpåverkan – oavsett hur ekologisk och Fairtrade den är.

Jag ser hellre att vi använder världens knappa landyta till matproduktion än till lyxkonsumtion. Sorry not sorry 90 % av Sveriges befolkning.

Baljväxter

Jag vill förtydliga att jag självklart äter sånt som inte precis är gr8 för miljön ibland (hej avokado och mango), men mitt grundkrav är att det måste vara oemotståndligt gott för att kunna rättfärdiga det.

Nu vill jag förstås höra er ranta loss över överskattade råvaror! Skriv en kommentar eller kanske ett eget blogginlägg (länka isf tillbaka till Polichinelles originalinlägg).

– Annie

Vill du spara mina recept och inte missa nya inlägg? Bloglovin’ är toppen för det!

24 reaktioner på ”Topp 5 överskattade råvaror

 1. Haha!
  Jag håller med dig om ALLT! Bortsett från att jag gillar mörk choklad men föredrar också socker och fett egentligen 😉

  Maken tyckte att du kan ”dra åt helvete” 😉 pga att du nämnde kaffe; han är svensk så ingen chock!
  Men han vet att jag håller med dig till fullo och vi är ju fortfarande gifta!

  Gilla

 2. Kul inlägg! Håller i princip bara med om isbergssalladen – alltid så tråkigt att få en maträtt där de använt isbergssallad som utfyllnad.
  Här i Tyskland har jag faktiskt hittat god veganost, men jag minns första gången jag testade på det i Sverige för en åtta år sedan och den smakade alldeles vidrigt. Femtio spänn rakt ner i soporna. Ja, jag slängde den faktiskt.

  Gilla

 3. Nu ÄR jag personligen en pasta-lover av rang!
  Men ska jag hårddra det och vara självkritisk, så är ju pasta rätt överskattat egentligen. Finns ju såå mycket annat som är lika gott eller godare. Bara det att pasta går jäkligt mycket snabbare att laga… 😀

  Gilla

 4. Haha. Kul! Kan ändå uppskatta isbergssallad ibland. När den liksom är krispig? Men om jag bara fick välja en sorts sallad går den ju lätt bort, och köper den väldigt sällan, men ibland kommer suget. Haha. Äter den då bara med något ”lätt” vinägrett. Inget som tar över.
  Och uppskattar mörk choklad, men ljusare mer.

  Håller helt med om de andra tre! Speciellt chia, så slemmigt och läskigt, huuu!!

  Gilla

 5. Haha, läste veganKost överst och bara ”???” Insåg sen att det stod veganost. :’) haha. Instämmer om mörka chokladen och isbergssalladen. Och chiafröna. Veganost har jag faktiskt aldrig smakat.

  Gilla

 6. Quinoa äckligt och dåligt för miljön. Och typ de mesta raw smakar rent ut sakta piss. Dadlar är med så jävla över hypade jag vill inte ha dadlar i mina choklad bollar. Vill jag ha en choklad boll ska de vara onyttigt

  Gilla

  • Håller med till 100%!!! Quinoa tycker jag ska vara reserverat för människor med många allergier (typ soja och gluten) som vill få i sig protein utan att äta döda djur.

   Och raw är verkligen djävulens påfund. Så otroligt tramsigt och ovetenskapligt. Hatar ”nyttiga” chokladbollar också 😥

   Gilla

 7. TVå goda veganoster är Astrid & Apornas jeezly orginal och violifes tomat och basilika, sjukt gott att lägga ett par gurkskivor på osten och sen hälla på lite herbamare orginal.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s