Nu så här efter påsken är jag ganska trött på tung mat och sötsaker. Istället är jag sugen på friska rätter som för tankarna till våren och sommaren. Stor bonus på att den här pastan är lyxig och lättlagad (= bra bjudmat).
Fyll på receptet med smaker som du gillar – exempelvis chili och vitlök. Toppa med pinjenötter för extra lyx.
Lova mig förresten att du a) saltar pastavattnet ordentligt och b) behandlar din pasta med respekt och undviker att koka den för länge. Gärna 1-2 min kortare än vad paketet anger. Finns inget värre än sladdrig och osaltad pasta!
Citronpasta med kronärtskocka och belugalinser
För 2 personer
2 port linguine eller spaghetti
0,75 dl okokta belugalinser + dubbla mängden vatten
2 små citroner, skalet från båda och saften från ena
1 burk kronärtskockor i olja
125 g babyplommontomater
1/2 kruka timjan
1/4 buljongtärning
salt + färskmalen svartpeppar
1.Ta fram en liten kastrull och koka upp linserna tillsammans med buljongtärningen enligt instruktionerna på paketet, det tar runt 20 min.
2. Finriv under tiden av det gula på citronen (zestet) på ett rivjärn. Repa av timjankvistar och finhacka. Halvera tomaterna, hacka upp kronärtskockorna i mindre bitar och spara en del av oljan. Blanda sen kronärtskockorna i en skål tillsammans med citronzest, citronsaft, några matskedar av oljan och timjanhacket.
3. Koka upp pasta enligt instruktionerna på paketet + lite extra salt, eftersom all pasta blir godare då <3
4. När linserna är klara och nästan allt vatten har kokat bort kan du ta bort kastrullen från värmen och ha i kronärtskockeblandningen i den lilla kastrullen. Rör om så att alla linserna blir invaggade i den härligt syrliga citronsmaken.
4. Slå av pastan när den är al dente i ett durkslag och blanda sen med innehållet i den lilla kastrullen i en större skål eller i pastakastrullen. Sen är det bara att dra några generösa varv med pepparkvarnen över pastan och att käka upp!
-Annie
Följ mig på bloglovin’, instagram, facebook och pinterest
MER GOD MAT:
– Vietnamesiska mackor, bánh mí
– Våfflor med veganskagen
– Mina samlade recept i februari
27 kommentarer
Allt med kronärtskockor är underbart gott, tycker jag 😉
Ja, samma här! Dom är underbara 😀
Åh vad gott det ser ut! 🙂
Tack, jag är riktigt nöjd med receptet 🙂 Rekommenderar dig verkligen att pröva!
[…] skulle du välja? Det får nog ändå bli Italien! Jag tror inte att jag skulle klara livet utan pasta, parmesan och riktigt goda […]
Ser himla gott ut!
Tack Ebba! Tycker verkligen att du ska testa 🙂
Men åh såå gott det ser ut!!
Men tack Gabriella! 😀
[…] Vegansk citronpasta med kronärtskocka och belugalinserPerfekta bjudrätten, då den är lyxig, god och enkel att lyckas med. […]
[…] pastarätt från Vegokäk. […]
[…] Pasta med kronärtskockor från Vegokäk. […]
[…] GILLAR KANSKE OCKSÅ: Lyxig vegansk citronpasta med kronärtskocka och belugalinser Bánh mí – vietnamesiska mackor Vegansk misosoppa med pasta, svamp och […]
[…] VEGANSKA PASTARECEPT: Citronpasta med kronärtskocka och belugalinser Misosoppa med pasta, svamp och tofu Lyxpasta med oliver, vitlöksfrästa champinjoner och soltorkade […]
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: Lyxig vegansk citronpasta med kronärtskocka och belugalinser […]
[…] – grekisk bulgursallad med souvlakidressing Tis – lyxig citronpasta Ons – korvstroganoff Tor – pasta med min bästa tomatsås, mandlar och […]
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: lyxig citronpasta med kronärtskocka och belugalinser […]
[…] Lyxig citronpasta med kronärtskockor och belugalinser […]
[…] som piggas upp med frisk citron. FLER SNABBA PASTARECEPT: 3 snabba pastasallader One-pan gnocchi Lyxig vegansk citronpasta Gnocchi med vitlöksfärskost och […]
[…] Lyxig citronpasta med kronärtskocka […]
[…] Megakrämig soltorkad tomat-carbonara Hångel-bolognese Lyxig citronpasta med kronärtskocka och belugalinser […]
[…] EN ANNAN SYRLIG PASTA: Lyxig citronpasta med kronärtskocka och belugalinser […]
[…] with Edamame and Mint (where you opt the feta for salted peanuts) or make a salad style dish of her Artichoke & Beluga Lentil pasta. Yum, yum, yum! → Something simple Bring out your best knife and get chopping for this […]
Hej! Hade tänkt göra din pasta med linser till min 50 års fest . Vi blir över 50 personer och undrar nu där för om du kan säga något om mängderna på ingredienserna till 50 Pers?
Hej! Ursäkta för ett sent svar! Jag har varit bortrest och inte kollat in på bloggen. Jag vet inte om festen har varit ännu, men jag tänker att det säkerligen går bra att flerdubbla mängden. 50 personer låter som väldigt mycket, så jag gissar att man får göra i många många omgånger. Och det är nog smartast att göra den som en kall pastasallad <3 Lycka till!
Ska tomaterna i efteråt eller med linserna?
Ska tomaterna i efteråt eller med kronärtskockblandningen menade jag.