Vid det här laget vet ni nog redan att jag älskar allt som är friterat. När vi bestämde oss för att ha sparris som tema i Månadens gröna visste jag direkt att jag ville fritera mina sparrisar. Det blev +++++++
Jag brukar vanligtvis fritera i en smet med öl, men den här gången testade jag en färdig påse med rismjölsbaserad tempuramix som jag hittade på asiatiska hyllan i min affär. Lite slappt kanske, men vem bryr sig när resultatet ändå blev skitkrispigt!
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: Friterade halloumi/tofutacos
I april stod Blomster & Bakverk/Annelie som vär för Månadens gröna och hon samlade då in 26 bidrag från våra läsare på temat “P”. Spana gärna in hennes samlingsinlägg för en inspirationsbomb!
Nu i maj är Grönt varje dag/Tina värd. Lämna era bidrag senast den 25 maj i kommentarsfältet till hennes temasläppsinlägg.
Till mitt bidrag hade jag förstås kunnat nöja mig med att fritera sparris, men jag vräkte på med sötpotatis, shiitakesvamp och lökringar. Bra beslut!
Lökringarna blev allra bäst med sitt döfrasiga skal och sin söta och mjuka insida.
Sötpotatisarna blev också kanon, men de behövde förkokas i några minuter. Jag hade gärna skippat det pga palla hålla på liksom. Dock värt om man cravear krispig sötpotatis.
Svamparna behövde också förberedas genom att stekas för att få ut vätska. Lite jobbigt, men också ganska värt det.
Nästa gång satsar jag nog på 2-3 grönsaker och marinerad tofu för att öka på mängden protte.
Till den feta frityrsmeten är det gott att ha något salt och syrligt och jag gjorde därför en enkel dippsås med soja, risvinäger och sesamolja. Sweet chili och srirachamajonnäs är nog inte heller fel att ha till.
Vill du spara mina recept och inte missa nya inlägg? Bloglovin’ är toppen för det!
Vegansk grönsakstempura
1 förpackning tempuramix (alternativt recept om det inte finns)
250 g sparris
0,5 liten sötpotatis
100 g shiitake eller skogschampinjoner
0,5 lök
några dl neutral jordnöts- eller rapsolja
salt
Dippsås
1 dl japansk soja
2 msk ris- eller vitvinsvinäger
några droppar sesamolja
Sötpotatis
Sätt på en liten kastull med några dl vatten och 1 tsk salt. Skala potatis och skär skivor som max är 0,5 cm tjocka och 4 cm breda/höga. Koka skivorna i 2-3 minuter. Häll av vattnet, stjälp ut innehållet på en skärbräda och badda torrt med hushållspapper.
Svamp
Halvera och i stek i några minuter eller tills mycket av vätskan har försvunnit på hög värme i en msk olja. Strö över salt och ställ åt sidan.
Sparris och lök
Skär bort den träiga nedre halvan på sparrisen. Hacka upp lökringar.
Dippsås
Blanda soja, sesamolja och vinäger. Smaka av.
Tempura
Förbered en ett platt fat med hushållspapper bredvid spisen. Se till att alla grönsaker ligger nära till hands. Blanda till tempurasmet i en stor skål enligt instruktionerna på paketet. Ta fram en tång eller en stekspade för att plocka upp grönsakerna med ur oljan.
Hetta upp ett tjockt lager olja i en liten stekpanna. Ha under tiden i grönsakerna i smeten (alla kanske inte få plats, men ta några i taget isf). Oljan är tillräckligt varm när en droppe smet blir gyllene på några sekunder.
Lägg i 4-6 grönsaksbitar åt gången. Jag använde ett par pinnar för att inte bli kladdig om händerna. Vänd efter runt 20 sekunder med tång/stekspade och fritera tills de har fått fin färg på alla sidor.
Servera genast med dippsås!
Ha gärna ett stort lock nära till hands för säkerhets skull. Om det mot alla odds skulle uppstå en brand är det av yttersta vikt att kväva elden. Kom ihåg att vatten + oljebrand = explosion.
– Annie
Månadens gröna är en säsongsanpassad vegetarisk bloggutmaning för alla som vill dela med sig av och/eller vill ta del av gröna recept. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida vegorecept till alla som är intresserade.
Vi som håller i Månadens Gröna är Tuvessonskan, Polichinelle, Nicklas Kokbok, Vibrant Food Stories, Sandras Matkrypin, Blomster & Bakverk, Grönt varje dag och Min vardagshälsa.
6 kommentarer
Så fagra bilder Annie! Den första speciellt kvalificerar ju dirr in i vilket matmagasin som helst!!
Vad glad jag blir!!! Jag har faktiskt precis tagit en privatlektion i matfoto, så hoppas verkligen på att kunna förbättra mina foto- och stylingskills <3
Åh wow vad gott! och vilka bilder!!!! Shit vad du har utvecklats i fotot på jättekort tid. <3
Tack Wilda, jag blir så himla himla glad! Mycket är ju tack vare Agnes fotocoachning och att jag äntligen investerade i Lightroom <3
Du är en sådan bra inspiratör!
[…] kommer hennes lata tempura med sparris & det får avrunda mitt värdskap för månad […]