Improviserade ihop en skitnice pasta i söndags som många på Instagram ville ha recept på (tips: lagar käk på stories typ varje dag), så här är det! Pastan är löst inspirerad av min favoritsoppa – vegansk bouillabaisse.
LÄS OCKSÅ: Vegojul – den stora guiden: 23 recept, klappar och tips
Med saffran, pasta och en lätt syrlig + krämig tomatsås går det typ inte att göra fel. Tror att ni också kommer att gilla den här!
Missa inte nya recept genom att följa mig på Instagram!
Krämig tomat- och saffranspasta med belugalinser
4 portioner
0,5 dl belugalinser
+ 1,5 dl vatten
400-500 g pasta, gärna en kort typ
1 msk olivolja
2 klyftor vitlök
1 liten gul lök
1 tsk chili flakes eller efter hur starkt ni gillar
2 msk tomatpuré
1 dl vitt matlagningsvin
1 burk hela körsbärstomater
1 kuvert saffran
2 dl grädde, exempelvis havrebaserad
0,5 förp frusen dill eller 1 kruka färsk
0,5 liten citron, saft + zest
salt och peppar
Gör så här
Börja med att koka upp en liten kastrull med belugalinser, vatten och 0,5 tsk örtsalt (eller hälften så mycket för er som använder vanligt salt). Linserna ska småkoka i 15-20 minuter. Börja med resten av maten!
Koka upp ordentligt saltat pastavatten. Riktigt mycket ska det vara!
Finriv citronzest, klyfta citronen och ställ åt sidan.
Finhacka sen lök, vitlök och chiliflakes och fräs på medellåg värme i några minuter i olja i en stor stekpanna utan att löken tar färg. Kläm i tomatpuré och rör runt. Slå på vin och låt det mesta av vätskan koka bort.
Ha i pasta i pastavattnet. Kanske ta lite mer salt ändå?
Häll i en burk körsbärstomater i stekpannan tillsammans med saffran. Låt stå och småputtra och ha i grädde när det är några minuter kvar på pastan. Glöm ej att smaka av här!
Häll av pastan (men spara någon dl av vattnet) när den är klar i ett durkslag och ta bort stekpannan från värmen. Blanda i belugalinser, dill, citronzest och sist pastan. Späd eventuellt med lite pastavatten.
Käka med massa färskmalen svartpeppar och pressa över mer citron om ni känner för det!
– Annie
10 kommentarer
är saffran det godaste som finns typ? samt sån tjockispasta. ÄLSKAR. glad helg annie!!
Alltså JA älskar saffran och tjockispasta 😻 Hoppas att du har haft en fin helg! ❤️
Hej, vad kör du med för pasta? Det är ju ägg i pastan, alltså inte vegansk.. 🙁
Med bucatini från Barilla! Den är vegansk. I princip all torkad pasta är vegansk, så du kan vara lugn 😉
[…] Gräddig saffrans- och tomatpasta med belugalinser och dill. […]
[…] 4. Gräddig saffranspasta […]
ett halvt paket frusen dill? Det syns ju bara några få kvistar på din bild. Har du dill i eller funkar det lika bra utan?
Det är massa dill i såsen och sen har jag dekorerat också på toppen. Det fungerar utan men blir godast med! Tack för din kommentar 🙂
Jag gjorde precis denna rätt och jääääklar vad god den blev! Jag hade inga körsbärstomater utan körde med en burk krossade tomater, och använde citronsaft på flaska. Men alltså, smaken… 😋 Jag är i mathimlen!
Hej! Ska det vara konserverade körsbärstomater eller färska? Tack! 😊✨