Recept: snabb vegansk bouillabaisse med olivfocaccia

boulliabaisse

Belugalinser är en relativt ny upptäckt för mig, men dom har redan fått en självklar plats i min matlagning. Det är den perfekta baljväxten för nybörjare. Jag är själva fortfarande märkt av många år som en inbiten bönhatare (jag växte ur det värsta tack och lov) och föredrar ännu baljväxter som är fasta i konsistensen.

Belugalinser slår faktiskt till och med kikärtor på fingrarna på den fronten! Dom har en djup smak och jordig karaktär och passar bra i sallader, soppor, grytor och pastarätter. Linserna är klara efter 20 minuters kokning, vilket får anses som snabbt. En riktig toppenråvara!

Den här soppan går snabbt att göra, men tillsammans med linserna, saffran och vitt vin känns den lyxig. Receptet är enkelt att skala upp och det är bra bjudmat.

Följ mig på bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på instagram och facebook

Vegansk bouillabaisse

4 port
400 g krossade tomater
1,5 dl belugalinser  + 3 dl vatten till kokning
1 gul lök
1 dl vitt vin
2 klyftor vitlök
3 msk tomatpuré
1 dl grädde, exempelvis havre
2 tsk torkad timjan eller 1/2 kruka färsk
1 pkt saffran
0,5 tsk mortlade fänkålsfrön
1 tsk chiliflakes (kan uteslutas för den som inte gillar starkt)
8 dl vatten
2-3 tärningar grönsaksbuljong
skvätt olivolja

annie.boulliabaisse

1. Koka belugalinserna enligt instruktionerna på paketet i en seperat kastrull tillsammans med 1/2 buljongtärning. Det tar 15-20 min.

2. Fräs under tiden lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Tillsätt tomatpuré och rör runt.

3. Häll i och vin och låt nästan all vätska koka bort. Häll sen i tomater, vatten, buljongtärningar, kryddor.

4. Tillsätt grädden och belugalinserna på slutet, när soppan har kokat i 20 minuter.

5. Servera med något gott bröd, exempelvis:

DSC_0204

Olivfocaccia

Det här är det enda brödet som jag bakar. Jag tycker nämligen att det är alldeles för jobbigt att hålla på och vänta på grejer som ska jäsa. Det här brödet är dock en fluffig och örtig olivdröm som gör att jag måste göra undantag från min bak-regel.

Eftersom oliver är det absolut bästa jag vet brukar jag ha i en eller två burkar. Om du av någon outgrundlig anledning inte gillar oliver går det bra att byta ut mot soltorkad tomat eller kronärtskocka. Hacka i alla fall oliverna och ha i degen när du har hällt i hälften av mjölet, för då fördelas dom jämnt. Följ annars morsans recept:

Foccaciarecept

DSC_0219.JPG

– Annie

Följ mig på bloglovin’instagram och facebook 

24 reaktioner på ”Recept: snabb vegansk bouillabaisse med olivfocaccia

  1. Hej jätte fin blogg du har och jättekul att du fått upp den nu. Har följt dig på instagram ett tag och tycker du gör så härlig mat! Skulle vara super kul att få veta vilka bloggar/insta konton du tycker om. Alltid kul att hitta nya personer att bli inspirerad av.

    Tack i förskott

    Gilla

    • TACK Per! Det värmer gott! Jag har såå mycket god mat som jag vill äta och fota för bloggen och insta 🙂
      Jag kommer att göra att långt inspirationsinlägg med bloggar och insta som troligtvis kommer ut i slutet av nästa vecka!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s