Lyxig vegansk bolognese utan fuskkött, Månadens gröna

Vegansk bolognese

Ok, ballade ur lite med rekvisitan till den här plåtningen. Men är det tema höstmys i Månadens gröna så är det. Obligatoriskt att vara övertydlig med höstiga löv då tror jag 🙂

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: banh mí – vietnamesiska mackor

Vegansk bolognese

Höst för mig är: tv-seriemaraton, frostiga löprundor, Guinness (numera veganskt!!), sena kvällar med tentaplugg och så klart – värmande och mustiga maträtter.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: bouillabaisse – tomat- och saffranssoppa

Vegansk bolognese

Värmande och mustig är precis vad den här bolognesen är. Och helt vegansk! Och lyxig! Jag ville göra ett recept som är enkelt, men som du ändå kan briljera med. Som du exempelvis kan servera till den där dejten som du vill hångla med.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: lyxig citronpasta med kronärtskocka och belugalinser

Vegansk bolognese

Jag ville att råvarorna skulle stå i centrum (herre vilken klyscha, men sant), och att det inte skulle bli en imitation av köttfärssås. I huvudrollen: svamp, fasta belugalinser och en kraftig tomatsås med smak av rödvin, smör och färska örter.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: det bästa receptet på vegansk korvstroganoff

Vegansk bolognese

Ja, det här är ju också mitt bidrag till den vegetariska matlagningsutmaningen Månadens gröna, som jag och ett gäng bloggkollegor står bakom.

Och vet du vad!? Vi har blivit nominerade till Matbloggsprisets Hedersutmärkelse!!!! Så fantastiskt att vårt arbete uppmärksammas!!

Den här nominering ger oss en ännu större möjlighet att lyckas med vårt mål: att sprida vegetarisk matglädje ❤

Vegansk bolognese

Men tillbaka till saken = bolognesen. Jag har gjort ett avskalat basrecept som du kan variera i all oändlighet. Tillsätt kryddor som du tycker om (timjan, oregano och rosmarin är gott), lägg till hetta och lek runt med andra ingredienser! Längst ner ger jag några tips på hur du kan anpassa rätten till olika tillfällen.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: lyxtacos med chipotlesvamp och mangoguacamole

Vegansk bolognese

Följ mig på bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på instagram och facebook.

Vegansk bolognese med belugalinser och svamp

4 portioner pasta
1 dl belugalinser
400 g svamp (gärna skogschampinjoner och shiitake)
2 dl rödvin
2*400 g krossade tomater av så bra kvalité som du har råd med
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk socker
1 tsk örtsalt (mindre om du använder vanligt)
1- 2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
3 msk veganskt smör (Carlshamns eller ICA:s mjölkfria)
skitmycket färsk basilika, timjan eller/och persilja (viktigt!)

Till servering: färskmalen svartpeppar och massor av valfri ost/ostersättning, exempelvis cashewparmesan eller pankoströssel (se punkt 3)

Ta fram alla ingredienser och hacka lök. Stek ner svampen tills den har vätskat ur sig tillsammans med lite olja i en stor non-stickpanna. Tillsätt lök och pressad vitlök och stek i några minuter. Kläm i tomatpuré och stek i extra fett i några minuter till.

Häll på vin och låt det nästan helt koka bort. Häll på tomater, belugalinser, salt och socker. Fyll en av tomatburkarna med vatten och häll på. Låt såsen koka runt 20 minuter på medellåg värme, eller tills linserna är mjuka, men med tuggmotståndet kvar. Koka under tiden upp pasta (enligt instruktionerna i punkt 7) och hacka örter.

Smaka av såsen, justera kryddningen och tillsätt smör när du stänger av plattan. Blanda med pastan när den är al dente  och strö över skitmycket färska örter och blanda.

Vegansk bolognese

För att göra en snabbare och billigare variant: skippa svampen och ha i 1/2 dl extra belugalinser och använd torkade kryddor.

För extra lyx: blötlägg torkad Karl-Johansvamp och ha i svampen samt buljongen som bildas, servera med rostade pinjenötter och  extra mycket ost/ostersättning.

För enkla fredagstacos: kör den snabba varianten, ta bort en burk krossade tomater och krydda med tacokrydda

För en mildare och mer barnvänlig variant: ha i 1-2,5 dl växtgrädde

För mer grönsaker: hacka en stjälk selleri, riv en morot och stek tillsammans med löken.

För en stark sås: kör på med chili flakes, chilifrukter och/eller chipotle.

Hur brukar du göra din bolognese? Finns ju sjukt många spexiga varianter på den här klassikern. 

-Annie

Jag finns på bloglovin’instagram och facebook 

12 reaktioner på ”Lyxig vegansk bolognese utan fuskkött, Månadens gröna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s