Jag måste erkänna en sak, med risk för att rasera hela min trovärdighet som vegobloggare: jag älskar inte falafel. Alltså visst – det är gott, men jag är inte helt med på konsistensen. Jag behöver fan mer krisp.
(Obs på att falafeln säkert är perfekt i Malmö, men nu bor ju jag inte där, så jag kan inte förhålla mig till det </3)
Men själva konceptet tycker jag ju är kanon. Därför brukar jag göra en rätt som är värdig (+ enklare och krispigare) ersättning: kryddiga och ugnsrostade kikärtor med såser och falafeltillbehör.
Missa inte nya recept genom att följa mig på Instagram!
Jag brukar inkludera
Ugnrostade kikärtor
Sriracha/Stark tomatsås
Vitlöksmajonnäs
Len hummus (om jag orkar)
Feferoni
Tomat
Gurka
Kalamataoliver
Det är också gott att lägga till
Picklad rödlök
Tabouli – persiljesallad
Servera allt med orientaliskt bröd, tortillabröd, saffransris eller någon form av potatis.
Ugnsrostade kikärtor
2 paket kikärtor
2 msk olivolja
1 msk sirap
1 tsk berbere (paprikakrydda om du inte hittar)
1 tsk oregano
1 tsk timjan
örtsalt
Skölj av kikärtor i ett durkslag. Skaka bort så mycket vatten som möjligt. Förbered en plåt med bakplåtspapper och en ren kökshandduk/hushållspapper ovanpå. Häll på kikärtorna på plåten och torka dem – annars blir de inte krispiga.
Ta bort handduken och samla kikärtorna i en hög i mitten. Blanda olja, sirap, berbere, oregano, timjan i en liten skål. Höll över kikärtshögen och blanda med händerna. Bred ut allt i ett jämnt lager och strö över örtsalt över hela plåten. Testa en kikärta – den ska smaka rejält kryddigt.
Kör in plåten i en kall ugn (för att spara energi) som du sätter på 225 grader. Rör runt efter 15 minuter och kör sen 15 minuter till, eller tills kikärtorna får färg och är krispiga på utsidan, men mjuka på insidan.
Min godaste starka tomatsås, grundrecept
Kraftig tomatsås med hetta och sötma, som rundas av med en härlig smörsmak. Fyll på med örtkryddor (ex oregano, basilika, timjan, rosmarin) som du gillar. Tack Serious eats för inspirationen.
1 burk krossade tomater av bra kvalité
30 g veganskt magarin (ICA/Carlshamn)
2 msk tomatpuré
1/2 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk socker
1 tsk örtsalt
chiliflakes efter smak (1 tsk för mig)
Stek lök, vitlök och chiliflakes i lite olja. Tillsätt tomatpuré efter 2-3 minuter. Rör runt så att purén tunnar ut sig. Häll över en burk krossade tomater. Strö över socker och örtsalt. Låt såsen stå och puttra på låg värme i minst 20 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/chili/socker. Dra i margarin, låt det smälta och ställ sen av stekpannan av plattan. Såsen är allra godast varm, men fungerar också ljummen och kall.
Vitlöksmajonnäs
Blanda 1 dl majonnäs (jag rekommenderar Hellmans veganska) med minst två pressade klyftor vitlök. Smaka av och avgör om du vill gå loss med mer vitlök.
Superlen hummus
Den här varianten är lenare och mer “såsig” än många vanliga standardrecept. Smaken är ganska neutral, för att balansera och mildra den starka tomatsåsen. Kör för all del på med mer kryddor om du gillar det! Tack till Serious eats för receptet.
1 burk kikärtor
2 dl kokvatten
1/2 liten citron
1-2 msk tahini
spiskummin
Till kokningen
3-4 dl vatten (ca)
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 morot
1/2 tsk örtsalt
Halvera löken, hacka moroten grovt och skala och krossa vitlöken med den platta delen på kniven. Fyll en kastrull med grönsaker, salt, vatten och kikärtor. Koka kikärtorna tills de är helt mjuka och mosiga, för mig tog det 40 min, men det kan ta upp till en timme. Häll av vattnet från kastrullen i en skål och häll i kikärtorna i ett durkslag. Släng bort moroten och löken. Fyll en matberedare/mixer med kikärtor, kokvatten, vitlök, citron, en matsked tahini och citron. Dofta över lite spiskummin. Mixa tills röran är helt slät. Smaka av och justera mängden salt/citron/tahini. Tillsätt mer vatten om du vill ha den ännu lösare.
-Annie
47 kommentarer
Mums det här ska jag prova i veckan!!
Åh jaa det tycker jag! <3
Mmm kryddiga och krispiga kikärtor alltså! En favorit <3 Jag älskar visserligen falafel men är alldeles för lat + rädd för att fritera för att göra egna, så jag kör nästan alltid på någon sådan här variant 🙂
Ja, nää falafel är ju jobbigt att göra om inte annat! Tycker dock inte att du ska vara rädd för att fritera. Jag brukade också vara det, men fritering är ju egentligen bara att steka i fett mkt olja. Inga konstigheter 🙂
haha okej, lovar att prova 🙂 Steka i mycket olja gör jag ju jämt såatt 😉
Haha, jaaa!
men vad passande! jag som just insett att kikärtan fan är en riktigt vettig liten ärta (böna?) att käka! 🙂
Haha jaaa, kikärtor är en bra nybörjarbaljväxt! 🙂
Tjo! Vet inte om detta recept är bättre men testa Tareq Taylors falafel på gula ärtor nån gång http://www.svt.se/recept/falafel-pa-gula-artor-med-tva-saser tycker de är grymt goda och de blir krisiga. Jag brukar forma dem avlånga med hjälp av två skedar.
Åhh tack för tipset! Jag har velat testa det ett tag, men nu när jag har ett bra recept har jag inga ursäkter 🙂
Det här ser verkligen supergott ut! Jag är inget större fan av falafel heller (trots att jag har bott i Malmö, haha), så det här kan nog vara något i min smak 🙂
Jaa, ge det ett försök! Mkt godare tycker jag <3
Åh, älskar kikärter! Speciellt i form av hummus!! 🙂 Falafel är lite överskattat 😉
Åh yes! Att vi är flera 😀
haha älskar det försäkrande “Obs på att falafeln säkert är perfekt i Malmö” <3 :D!!
Haha – ryktet går ju! Alla snackar om Malmös falafel, tänker att det säkert är sant 😀
Haha helt sant, aldrig ens vart i Malmö men vet ändå att ‘Möllans falafel’ verkar vara the place to be! Får la åka upp på ens bucket list att testa
Gott det ser ut! Jag gjorde rostade kikärtor i ugn förr, men det var länge sen, kul med inspiration att ta upp det igen!
Jag är inte heller något fan av falafel. Jag kan tycka att de är goda i sig, men jag har väldigt svårt att kombinera det med något, tycker inte jag får det att passa ihop med något 😛
Hälsningar
Anna
Åh tack! Det är en riktig favoriträtt här hemma 🙂
Förstår precis vad du menar med falafeln!
Hej Annie! Tack för att ditt besök på min blogg och för din fina kommentar!
Kommer strax ett inlägg på bloggen med en länk till vegokak.se, den kommer garanteras uppskattas av mina vegetariska läsare 🙂
Ha en fin dag
Charlotte <3
Vad kul att höra! Tack själv, vad glad jag blir <3
Har ännu att prova rostade kikärtor, men detta ser ju galet gott ut! Är dock helsåld på falafel, en av mina bästa maträtter även om det är jobbigt att göra hemma pga friteringen och annars blir det så himla lätt torrt.. Brukar laga kikärts/morotsbollar med inspiration härifrån http://atilio.metromode.se/tag/kikartsbollar-med-morot-och-ingefara/ fast jag skippar ingefäran och citronen, ersätter med en mer klassisk falafelkryddning med massor med spiskummin, brukar bli saftigt och svingott!
Det viktiga i en falafel (som ofta saknas utanför malmö) är just tillbehören, den krispiga kålen <3 picklade grönsaker <3 tonvis med persilja <3 och auberginen, den smältande ljuvliga auberginen <3 att dessutom kunna välja till grillad halloumi, då är lyckan gjord!
Åhh alltså tack för tipset! <3
Jag tänkte faktiskt ha friterad aubergine till, men jag misslyckades, så ska testa det igen någon annan gång. ÄLSKAR ju annars aubergine till <3
Jag håller med!!! Älskar riktigt bra falafel men ofta blir jag besviken (åtminstone i Stockholm) på den mjuka, degiga konsistensen och valet av tråkiga, rinniga såser. Behöver mer krisp och krämig hummus till. Supertack för tipsen!
Ja, usch för mjukt och degigt! Testa verkligen ugnsrostade kikärtor med en massa såser, det är så gott tycker jag <3
Åh hjälp så gott! Du är så jäkla bra på att hitta de där extra goda recepten!
Men alltså tack fina du <3 <3
Hej! Jag lärde mig gilla falafel när jag hängde mer i Malmö, fast vi har ett bra hål i väggen-ställe i Lund också. 🙂 Rostade kikärtor har jag tänkt prova ett bra tag så nu. Dags att göra slag i saken också. Kram
Det är jag ändå avis på! Mycket spänd på Malmö-falafel!
[…] Vegokäk har ett recept på fantastiska ugnsrostade kikärter. […]
[…] som de har i vanliga fall. Men rostade, mums! Jag borde tacka flera för tipset men det var Annie som gav mig den sista puffen att testa så hon får all cred denna […]
[…] Ugnsrostade kikärtor med tre såser och falafeltillbehör […]
JAHAAAAA så en måste torka kikärtorna innan en rostar dem. Nu förstår jag helt plötsligt varför jag alltid har misslyckats. Tack! :))
Haha, jaaa! Det är så det blir bra 😀
[…] Za’atar (en örtblandning) som jag tänker använda i tomatsås, hummus och […]
[…] som möjligt – och alla får en chans att hitta nya favoriter. Några tips: påskbuffé, falafelsallad med tre såser, tacobuffé, svensk sommarbuffé, […]
[…] – lyxig bolognese Tis – ugnrostade kikärtor, 3 såser och falafeltillbehör Ons – sushiskål Tor – quesedillas med ostig cashew- och jalapenofyllning och […]
Men ååååh! Gjorde precis hummusen!! MUMS! Alltid trott att jag inte gillar tahini, men det blev ju supergott och nödigt och smaskigt!! Tack för bra recept!!
Ha en skön helg!
//Anna
Vad roligt att höra!! Jag är inte heller ett stort fan av tahini som det är, det ska mest vara en krydda i bakgrunden tycker jag. Tack för att du tog dig tiden och kommenterade!
[…] Ugnsrostade kikärtor. Krydda kikärtorna med lite kanel för *extra julkänsla*. Servera gärna i endiveblad med någon smaksatt majonnäs. […]
[…] Ugnsrostade kikärtor med tre såser och falafeltillbehör […]
[…] grader i 25 minuter (du behöver inte förvärma) eller tills rullarna får fin färg. Servera med len hummus eller feta som mosas med grekisk yoghurt och smaksätts med […]
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: Ugnsrostade kikärtor, 3 såser och falafeltillbehör […]
[…] Ugnsrostade kikärtor, 3 såser och falafeltillbehör […]
[…] istället för dressing 🍀 Morötter, rädisor, vårlök istället för gurka och tomat 🍀 Ugnsrostade kikärtor, kryddad oumph, sojakorv eller färdig falafel istället för sojabullar 🍀 Örter som dill […]
[…] grönkål, salladskål och vitkål. Proteinkällor: tångrom, belugalinser, edamamebönor, ugnsrostade kikärtor, friterad tofu, gröna ärtor, marinerad oumph och smakrik ost för den som är […]
[…] är fett överskattat. Ugnsrostade kikärtor smakar både bättre och är […]