Recept: veganska lyxtacos med mangoguacamole och chipotlesvamp

lyxtacos

Mitt livs godaste taco åt jag på en restaurang i Christchurch, Nya Zeeland för ganska exakt ett år sen. Den bestod av rökig chipotlesvamp och den bästa guacamolen som jag har smakat någonsin: perfekt mogen och mild avokado, löjligt saftig och söt mango och syrlig lime.

Så enkelt och så fulländat! Efter den måltiden visste jag att jag var tvungen att försöka återskapa restaurangens mästerverk. Det här är mitt försök. 

lyxtacos

Lyxtacos med chipotlesvamp och mangoguacamole

4 portioner

1 full papperspåse svamp
4 st avocados (viktigt att inte snåla här eftersom det är ditt huvdnummer)
1 stor mjuk mango/1 frp frusen mango som du tinar
500 g goda tomater, typ babyplommon
2 normalstora sötpotatisar
1 tetra svarta bönor
4 st limefrukter
nachos eller tortillabröd
2-4 vitlöksklyftor
raps- eller jordnötsolja att steka i + olivolja till sötpotatisen
salt + peppar
ev havre fraiche + holidaydipp

Kryddor/såser
Chipotle och sriracha
sriracha (den stora röda flaskan)
chipotle (övriga)
smoked paprika (för extra rökighet, men utan hetta)

Chipotle är en slags rökig chili. Du kan köpa den torkad, konserverad hel i en sås eller som här: i en pasta, i en sås eller som en mald krydda. Till den här rätten använder jag oftast kryddan längst till höger, eftersom det blir billigast. Du behöver använda relativt lite för att få väldigt mycket hetta. För ett mildare resultatet rekommenderar jag såsen, men då får du också använda ganska mycket för att att få rejält med smak.

Varning: chipotlekryddan är stark som fan, se därför till att smaka av regelbundet – annars riskerar du att bajsa eld dagen efter. Byt ut helt mot smoked paprika om du är känslig. 

1. Svamp: ta den största stekpannan du hittar och finhacka svamp och stek den sen i olja. När nästan all överflödig vätska har stekts bort och svampen har krympt ordentligt kan du gå loss med kryddorna: chipotlekrydda, smoked paprika och sen vitlök (akta dig för att bränna den) och givetvis salt och peppar. Smaka av och justera kryddningen. Om svampen blir klar först av allt kan du låta den stå kvar på 1:an på spisen.

2. Sötpotatis: skala och hacka sötpotatisen och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över flingsalt/vanligt salt och blanda runt med händerna så att alla potatisarna täcks. 200 C i 20 minuter brukar räcka (du behöver inte förvärma ugnen, det är energislöseri).

3. Röra på svarta bönor: Skölj av en burk svarta bönor i kallt vatten, mixa i stavmixer tillsammans med saften från en lime, ett varv sriracha (ca 1 msk), salt och en pressad vitlöksklyfta.

4. Blanda till holidaydippen.

5. Hacka tomaterna.

6. Guacamole: Mosa avocado, häll i tinade mangobitar, pressa i 1-2 limefrukter, salta efter behag och tillsätt runt 1 msk sriracha. Har du ett favoritrecept på guacamole kan du givetvis utgå från det och bara addera mango, men jag är personligen starkt emot utspädning med gräddfil och liknande galenskaper. 

7. Bygg din tacos och servera med resterande limeklyftor!

lyxtacos-Annie

Du kanske också gillar det här receptet:
Frasiga halloumi- eller tofutacos men jalapenomajonnäs, ananassalsa och picklad kål

Följ mig på bloglovin, facebook och instagram

17 reaktioner på ”Recept: veganska lyxtacos med mangoguacamole och chipotlesvamp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s