Det finns goda skäl till att det här är ett av mina absolut mest populära recept! Den här carbonaran lyfter nämligen fram allt som är bra med pasta. Den är varm, krämig och fettig – går det egentligen att begära något mer?
När jag blev vegetarian för 15 år sedan var det inte mycket mat jag saknade – men när farsan svängde ihop en carbonara kunde jag inte låta bli att känna att jag missade något. Ända tills den dagen då jag upptäckte storheten i soltorkade tomater!
Nej, solisar smakar inte fläsk, men dom är flottiga och har en djup, mustig smak – precis som bacon eller sidfläsk. Men utan lidande och resursslöseri. Jag vill egentligen inte göra jämförelsen med gris-carbonara, eftersom den här rätten är så grym på egen hand.
Hemligheten för att få till den perfekta smaken är några minimala droppar liquid smoke. Då får du en lätt rökighet som puttar upp rätten till en högre liga.
Krämigheten kommer från att du använder mycket äggula och sparsamt med grädde. Det gör hela skillnaden. Såsen blir helt saaanslöst maffig. Jag kan lova att du inte kommer att ångra dig!!!
Ni följer väl mig på Bloglovin’? Där kan ni spara mina recept + slippa missa mina andra inlägg.
Vegetarisk carbonara med soltorkade tomater
2 portioner
pasta för två personer
0,5 burk soltorkade tomater (eller dra på med ännu mer om du känner dig rik)
1 dl grädde
3 äggulor + 1 helt ägg
1,5 dl riven parmesan (minst) + extra till servering
2 minimala droppar liquid smoke (det brukar finnas bland marinader och såser)
salt och färskmalen svartpeppar
ev färsk persilja att garnera med
1. Koka upp ordentligt saltat pastavatten och kosta på dig själv lite högre blodtryck – det är det värt!
2. Under tiden: vispa ihop äggblandning och blanda i den rivna osten i en stor skål. Ställ åt sidan.
3. Finhacka soltorkade tomater och stek tillsammans med grädde. Låt grädden tjockna till rejält, men passa dig så att den inte bränns. Ha i yttepytte-lite liquid smoke. Har du i för mycket kommer det bli som att tugga på en cigarr, så smaka av och justera.
4. Se till att pastan inte blir överkokt och slå av den i ett durkslag när den fortfarande känns liite för al dente. Häll i pastan i stekpannan med grädd/tomat-blandningen. Se till så att all pasta täcks.
5. Häll sen i pastan i ägg/ost-skålen och blanda runt. Värmen från pastan kommer med största sannolikhet räcka för att göra en tjock och härlig sås av äggen, men du kan behöva slänga tillbaka pastan i stekpannan som du har tagit av från värmen helt. Några sekunder där i räcker, mer än så gör att det blir äggröra. Var försiktig om du väljer att göra detta steg.
6. Riv mer ost till serveringen, gå loss med pepparkvarnen och sprinkla över persilja om du känner att du är på det humöret.
7. Ät och känn hur mat tveklöst är meningen med livet.
– Annie
Du kanske också gillar:
3 löjligt snabba pastasallader
Friterad halloumi i ölsmet, potatismos och kall dill- och gräslökssås
Följ mig på instagram, bloglovin, pinterest och facebook
23 kommentarer
Den låter verkligen ljuvlig! Får nog bli pasta här hos mig idag också 🙂
Tack Sandra! Jag kan verkligen rekommendera den 🙂
Wow, din blogg är verkligen jättfin! Superfin header också! Lycka till!
Tack Anna! Jag är jätteglad att min begåvade vän ville illustrera en header åt mig 🙂
[…] – vegansk soltorkad tomat-carbonara Tisdag – bortbjudna (rödbetsburgare med klyftpotatis) Onsdag – ajvarbulgursallad […]
[…] Några andra goda recept: Frasiga raggmunkar med knaperstekt och rökig tofu Megakrämig soltorkad tomat-carbonara […]
[…] halloumi/tofutacos med ananassalsa, inlagd kål och jalapeñomajonnäs Megakrämig soltorkad tomat-carbonaraVego-carbonaran som har blivit en riktig kioskvältare vill du inte […]
[…] andra snabba recept: – Megakrämig soltorkad tomat-carbonara – Snabb vegansk bouillabaisse – Misosoppa med pasta, svamp och tofu Följ mig på […]
[…] jag vill ha något lättlagat och känner mig trött på pasta (händer visserligen inte ofta) rycker den här trotjänaren in. […]
Så gott det ser ut! Det där med att “tugga på en cigarr” har även jag fått erfara första gången jag gjorde kokosbacon. Urk! Bra med varningen hihi!
Haha, det är verkligen en potent krydda! 🙂
[…] ägg och maaaassa hollandaise. Jag säger det då minsann – vad vore livet utan såsiga och krämiga grejer? Skit tror […]
[…] Vilken är den godaste pastarätten? Jag älskar ju pasta, så det finns mycket att välja på! Det blir nog jämnt skägg mellan kantarellpasta och min krämiga carbonara med soltorkade tomater. […]
[…] -Ugnsrostade kikärtor med falafeltillbehör Tisdag – soltorkad tomat-carbonara Onsdag – middag på Koh phangan, pad thai Torsdag – Sötpotatissoppa med hemmagjorda […]
[…] GOTT: – Mina samlade recept i mars – Megakrämig soltorkad tomat-carbonara – Tre spexiga recept med […]
[…] carbonara med soltorkade tomater är mitt näst populäraste inlägg någonsin på bloggen, men tyvärr är receptet ytterst […]
[…] utgick från dessa recept: Lasagne med röda linser och Megakrämig soltorkad tomat-carbonara Jag följde inte recepten till punkt och pricka och la även till diverse goda grejer, så som […]
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: Megakrämig soltorkad tomat-carbonara […]
[…] MER INSPIRATION: Megakrämig soltorkad tomat-carbonara […]
Det här är det godaste jag ätit. Tack!!
Oj, WOW vilken fin kommentar. Tack <3 <3
[…] Megakrämig soltorkad tomat-carbonara Hångel-bolognese Lyxig citronpasta med kronärtskocka och belugalinser […]
[…] Soltorkad tomat-carbonara Syrlig pasta med edamame, mynta och feta Vegansk bolognese utan fuskkött […]