Den första delen av tre lättlagade veganska studentbuffér. Först ut är en variant med ett fritt tolkat medelhavstema. Plocka ut några rätter eller kör hela rubbet. Om jag var tvungen att välja tre favoriter (skräcken!) skulle det bli polentasnittarna, auberginerullarna och citronpastasalladen 🙂
Några ord om planeringen först bara. En viktig sak att tänka på är att en buffé inte alltid blir bättre bara för att den är större! Gör hellre 4-5 rätter som du lägger ner mycket kärlek på, istället för att hasta dig igenom 10 rätter. Förbered så mycket som det bara går, så att du bara kan slappna av och umgås med dina gäster under själva bjudningen. Jag har valt ett gäng riktigt enkla recept, som du knappast kan misslyckas med. Men om allt skiter sig – och det gör det ju ibland – är det värt att minnas att du kommer långt på några härliga röror och ett gott köpebröd (och bärs).
Har du som läser något tips på vegansk plockmat? Matbloggar du får du gärna kommentera med en länk till ditt/dina recept, så samlar jag sen alla tips i ett läsarinlägg med länkar till alla som har bidragit.
LÄS OCKSÅ:
12 studentpresenter till vegetarianen
Vegansk påskbuffé
Örtpolenta med marinerad svamp och karamelliserad rödlök
Örtpolenta
1 dl polenta + 3,5 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 tsk torkade örter, exempelvis timjan och rosmarin
Marinerade champinjoner
10-15 medelstora skogschampinjoner
1/2 dl olivolja + 1-2 msk till stekning
1/2 dl rödvinsvinäger
2 klyftor vitlök
1 msk sirap eller socker
1 tsk torkad oregano
chili flakes efter smak, jag tog ca 1/2 tsk
5-8 repade kvistar färsk timjan
salt och färskmalen svartpeppar
Karamelliserad rödlök
1 stor rödlök
2-3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk råsocker/rörsocker
Börja med polentan: koka den enligt anvisningarna på paketet (minus eventuellt salt) med grönsaksbuljongtärningen och örtkryddorna. Smaka av och justera när den har börjat tjockna. När polentan är klar, häll genast ut den på ett bakplåtspapper som ligger på ett platt underlag. Släta ut med en slickepott eller stekspade, tills polentan är runt 1 cm tjock. Ställ polentan åt sidan och låt den kallna. Den håller sig i kylen några dagar.
Rödlöken: halvera rödlöken och hacka den sen i tunna skivor. Värm olja i en stekpanna och stek löken i några minuter och tillsätt sen socker och vinäger. Stek på låg till medelhög värme i runt 15 minuter. Löken håller sig sen i någon dag i kylen.
Svampen: finhacka champinjonerna och stek i olja i runt 10 minuter, eller tills de har släppt ifrån sig mycket vätska. Salta och peppra och smaka av. Ställ åt sidan och låt det svalna något. Gör under tiden dressingen genom att vispa ihop olja, rödvinsvinäger, vitlök, oregano, timjan och sirap. Vänd ner champinjonerna och förvara i en lufttät burk upp till en vecka i kylen.
Auberginerullar med en fyllning på soltorkade tomater
räcker till ca 8 rullar. Det går utmärkt att byta ut aubergine mot zucchini.
1 aubergine
½ burk soltorkade tomater + ½ dl olja från burken
50 g hasselnötter
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
salt
olivolja
Skiva din aubergine på längden i max ½ cm tjocka skivor. Lägg sedan dessa på en plåt med bakplåtspapper där du har ringlat över olivolja. Strö salt över skivorna och stoppa in i en kall ugn som du sen sätter på 225 grader (för att spara energi). Det är klart på 12-15 minuter, eller när skivorna har krympt och fått lite färg.
Under tiden som auberginen är i ugnen kan du göra peston genom att mixa basilika, nötter, vitlök och soltorkade tomater med oljan. Smaka av och tillsätt salt efter egen smak.Gör rullar genom att breda ett jämnt lager av röran på aubergineskivorna, som gärna får svalna något först. Försegla rullarna med en tandpetare. Servera rullarna direkt eller kalla – de håller i kylen någon dag.
Souvlakispett
8-12 bufféportioner
600 g vegoprotein, exempelvis oumph
1 citron, saften + skalet
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
2 msk torkad oregano
2 msk soja
½ dl olivolja
½ tsk paprikakrydda eller smoked paprika
färskmalen svartpeppar
Riv av det yttersta skalet på citronen och pressa ur saften i en skål. Blanda det tillsammans med resten av ingredienserna förutom vegoproteinet. Blanda marinad och proteinet i en plastpåse. Låt det stå i kylen i minst en timme, gärna längre.
För att steka (det går även att grilla): Häll av och spara marinaden. Stek i rikligt med olja tills oumphen får en ordentlig stekyta – det tar runt 10 minuter. Rör runt hela tiden så att oumphen inte bränner fast. När den är klar kan du lägga den på ett serveringsfat och sen hälla i marinaden i stekpannan, som du tar av värmen. Det tar någon minut för den att bli varm och sen kan du hälla den över din oumph, för extra mycket smak.
Fuskig gazpacho
räcker till 15-20 bufféportioner
1 l färdig gazpacho
färska örter att dekorera med
1 påse färdiga krutonger
1 gurka
Häll upp gazpachon i små glas – exempelvis snapsglas, som du dekorerar med hackade gurkstavar och färska örter strax innan gästerna anländer. Servera med en skål krutonger.
Crostini med två olika toppings
Tapenade
Räcker till ungefär ½ påse crostini.
½ burk kalamataoliver
7 stora gröna oliver
1 liten klyfta vitlök
1/3 röd chili
1 msk olivolja
Mixa alla ingredienserna i en stavmixer eller matberedare. Smaka av och justera hettan. Hit kan du förbereda – det håller i kylen i runt en vecka. Klicka ut på crostinin med en liten sked max en timme innan servering.
Bruschetta
Räcker till ungefär ½ påse crostini.
250 g smakrika tomater, exempelvis babyplommon
½ kruka basilika
1 vitlöksklyfta
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
salt, peppar och en nypa socker
Halvera tomaterna och kläm/gröp ur kärnorna. Finhacka sen tillsammans med basilika. Blanda i en skål tillsammans med pressad vitlök och resten av ingredienserna. Smaka av och justera saltmängden. Hit kan du förbereda och förvara i kylen i några timmar innan tomaterna börjar vattna ur sig. Klicka ut röran på crostinin max en timme innan servering.
Crostini går att byta ut mot valfria salta kex eller skivat lantbröd som steks i olivolja och salt.
Smördegssnurror med pesto
räcker till runt 20 st snurror
200 g smördegsplattor
2 krukor basilika
75 g pinjenötter eller skållade mandlar
2 klyftor vitlök
runt 1-2 dl olivolja
eventuellt 3 msk bjäst (det hittar du i den lokala hälsokostaffären)
salt och färskmalen svartpeppar
tillsätt en burk soltorkade tomater för röd pesto
Tina degplattorna enligt instruktionen på paketet. Kombinera alla ingredienserna i en mixer, börja med 1 dl olivolja och tillsätt sen mer beroende på vilken konsistens du vill ha. Smaka av och justera mängden salt. Bred ut ett millimetertjockt leger pesto på de tinade smördegsplattorna som du först kavlar ut lätt. Gör rullar som du sen skär i ungefär 2 cm tjocka skivor (ungefär samma princip som när du gör kanelsnäckor). Om du förbereder kan du göra rullarna, pensla utsidan med lite olja, vänta med att skära skivorna och förvara rullarna i kylskåp över natten.
För över rullarna till en plåt med bakplåtspapper, med “virveln” uppåt. Pensla eventuellt utsidan med mer pesto. Kör in i en kall ugn på 225 grader i 15-20 minuter, eller tills snurrorna har fått fin färg. Du spar energi om du skippar att förvärma ugnen. De är allra godast varma, men fungerar även kalla.
Lyxig citronpasta med belugalinser och kronärtskocka
Det går utmärkt att göra en stor, kall pastasallad av det här receptet. Använd någon kort pastasort (typ) penne och skölj den i kallt vatten när den är klar och följ annars receptet i övrigt. Den håller någon dag i kylen.
Mammas focaccia
Det här brödet är helt fantastiskt gott. Det fungerar kanonbra att frysa in, även om det så klart blir lite extra gott när det är rykande färskt ur ugnen.
Röror till brödet
- Vegansk majonnäs (René Voltaires är den enda som jag kan gå i god för) som du blandar med en massa vitlök.
- Olika röror på baljväxter, exempelvis edamamebönor och mynta eller örthummus.
Grattis alla som tog sig igenom den här megaposten! Nästa gång bjussar jag på en meze-buffé. Ses då!
-Annie
Följ mig på bloglovin, instagram, pinterest och facebook
20 kommentarer
Fanimej vad gott det ser ut!! Tips: testa tofucrostini någon gång. Röran består av silkestofu som man mixar med typ olja och färsk basilika har jag för mig. Ska kolla upp det nån dag. Finns i Bonniers Vegetariska!
Åhh det låter supergott! Tack! Har du lagat det någon gång på bloggen?
Åh nej, dessvärre. Det kan ordnas i framtiden!
Wow allt ser så himla gott ut!!! Vilket toppeninlägg!
Mina läsare är proffs, vad mer kan man säga? <3
[…] midsommar kan jag även rekommendera: Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav (Lakto-ovo) Vegetarisk midsommarmat – […]
[…] Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav Vegetarisk midsommarmat – gubbröra […]
[…] Tis – vattenmelonsallad Ons – augusts skidgoda korvstroganoff Tor – grillat Fre – midsommarmat: västerbottenpaj, gubbröra och […]
[…] till dessa kommer från min veganska studentbuffé där jag istället toppade örtpolentan med karamelliserad rödlök och marinerade champinjoner. […]
[…] Med flera olika smårätter får dina gäster testa på så många olika saker som möjligt – och alla får en chans att hitta nya favoriter. Några tips: påskbuffé, falafelsallad med tre såser, tacobuffé, svensk sommarbuffé, medelhavsbuffé. […]
[…] – grekisk bulgursallad med souvlakidressing Tis – lyxig citronpasta Ons – korvstroganoff Tor – pasta med min bästa […]
[…] påskrecept, till våffeldagen gjorde jag fyra matiga våfflor och nu till studenten skapade jag två studentbuffér och tipsade om […]
[…] FLER VEGANSKA BUFFÈRÄTTER: snittar med medelhavstema […]
[…] när vi är i slutet av maj känns det passande med studenttema här på bloggen. Jag har tre vegetariska/veganska bufféer coming up och idag inleder jag med tips på bra studentpresenter att ge till veggisar. Tipsen har […]
[…] stora guiden: 19 recept, klappar och tips Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav (Lakto-ovo) Vegetarisk midsommarmat – […]
[…] Smördegssnurror med pesto […]
[…] råvaror – vilket jag ju gillar. En storfavorit av rätterna var den värmande och ostiga polentan, som jag bara måste ge mig på här […]
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: medelhavssnittar […]
Vilka fantastiska recept! En liten fråga bara, hur många polentasnittar/bufféportioner räcker receptet polenta, karamelliserad rödlök och inlagda champinjoner till?
Hej! Tack för din kommentar!
Bra påpekande 🙂 Det blir runt 10 snittar. Lycka till!