Ok, ballade ur lite med rekvisitan till den här plåtningen. Men är det tema höstmys i Månadens gröna så är det. Obligatoriskt att vara övertydlig med höstiga löv då tror jag 🙂
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: banh mí – vietnamesiska mackor
Höst för mig är: tv-seriemaraton, frostiga löprundor, Guinness (numera veganskt!!), sena kvällar med tentaplugg och så klart – värmande och mustiga maträtter.
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: bouillabaisse – tomat- och saffranssoppa
Värmande och mustig är precis vad den här bolognesen är. Och helt vegansk! Och lyxig! Jag ville göra ett recept som är enkelt, men som du ändå kan briljera med. Som du exempelvis kan servera till den där dejten som du vill hångla med.
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: lyxig citronpasta med kronärtskocka och belugalinser
Jag ville att råvarorna skulle stå i centrum (herre vilken klyscha, men sant), och att det inte skulle bli en imitation av köttfärssås. I huvudrollen: svamp, fasta belugalinser och en kraftig tomatsås med smak av rödvin, smör och färska örter.
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: det bästa receptet på vegansk korvstroganoff
Ja, det här är ju också mitt bidrag till den vegetariska matlagningsutmaningen Månadens gröna, som jag och ett gäng bloggkollegor står bakom.
Och vet du vad!? Vi har blivit nominerade till Matbloggsprisets Hedersutmärkelse!!!! Så fantastiskt att vårt arbete uppmärksammas!!
Den här nominering ger oss en ännu större möjlighet att lyckas med vårt mål: att sprida vegetarisk matglädje <3
Men tillbaka till saken = bolognesen. Jag har gjort ett avskalat basrecept som du kan variera i all oändlighet. Tillsätt kryddor som du tycker om (timjan, oregano och rosmarin är gott), lägg till hetta och lek runt med andra ingredienser! Längst ner ger jag några tips på hur du kan anpassa rätten till olika tillfällen.
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: lyxtacos med chipotlesvamp och mangoguacamole
Följ mig på bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på instagram och facebook.
Vegansk bolognese med belugalinser och svamp
4 portioner pasta
1 dl belugalinser
400 g svamp (gärna skogschampinjoner och shiitake)
2 dl rödvin
2*400 g krossade tomater av så bra kvalité som du har råd med
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk socker
1 tsk örtsalt (mindre om du använder vanligt)
1- 2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
3 msk veganskt smör (Carlshamns eller ICA:s mjölkfria)
skitmycket färsk basilika, timjan eller/och persilja (viktigt!)
Till servering: färskmalen svartpeppar och massor av valfri ost/ostersättning, exempelvis cashewparmesan eller pankoströssel (se punkt 3).
Ta fram alla ingredienser och hacka lök. Stek ner svampen tills den har vätskat ur sig tillsammans med lite olja i en stor non-stickpanna. Tillsätt lök och pressad vitlök och stek i några minuter. Kläm i tomatpuré och stek i extra fett i några minuter till.
Häll på vin och låt det nästan helt koka bort. Häll på tomater, belugalinser, salt och socker. Fyll en av tomatburkarna med vatten och häll på. Låt såsen koka runt 20 minuter på medellåg värme, eller tills linserna är mjuka, men med tuggmotståndet kvar. Koka under tiden upp pasta (enligt instruktionerna i punkt 7) och hacka örter.
Smaka av såsen, justera kryddningen och tillsätt smör när du stänger av plattan. Blanda med pastan när den är al dente och strö över skitmycket färska örter och blanda.
För att göra en snabbare och billigare variant: skippa svampen och ha i 1/2 dl extra belugalinser och använd torkade kryddor.
För extra lyx: blötlägg torkad Karl-Johansvamp och ha i svampen samt buljongen som bildas, servera med rostade pinjenötter och extra mycket ost/ostersättning.
För enkla fredagstacos: kör den snabba varianten, ta bort en burk krossade tomater och krydda med tacokrydda
För en mildare och mer barnvänlig variant: ha i 1-2,5 dl växtgrädde
För mer grönsaker: hacka en stjälk selleri, riv en morot och stek tillsammans med löken.
För en stark sås: kör på med chili flakes, chilifrukter och/eller chipotle.
Hur brukar du göra din bolognese? Finns ju sjukt många spexiga varianter på den här klassikern.
-Annie
Jag finns på bloglovin’, instagram och facebook
12 kommentarer
SÅ kul med nomineringen, grattis!
Tack <3 Vi är sååå glada!!
du är bäst! önskade vi bodde i samma stad så vi kunde äta ihop. samt att du verkar strålande irl också.
Mitt hjärta smälter <3 <3 OCH JA, önskar också att vi bodde i samma stad och att vi kunde käka ihop!
[…] – umamibomben Tis – sötpotatiswraps med feta och kryddig bönröra Ons – lyxig vegansk bolognese Tor – gnocchi med tomat, mozzarella, basilika och tomater Fre – hamburgare med pulled […]
Annie, det ser så himla gott ut och den här bolognesen måste jag prova. Tack för ditt bidrag!
<3
[…] halloumi och rabarberchutney 4. S’mores sushi – marshmallows och hemgjord nutella 5. Lyxig dejtbolognese utan köttsubstitut 6. […]
[…] i den här rätten går förresten att byta ut till valfri vego-bolognese så länge den inte innehåller allt för mycket vätska – förutsatt att du ej är sugen på […]
[…] Hångel-bolognese […]
[…] soltorkad tomat-carbonara Hångel-bolognese Lyxig citronpasta med kronärtskocka och […]
[…] Soltorkad tomat-carbonara Syrlig pasta med edamame, mynta och feta Vegansk bolognese utan fuskkött […]