Avokadosoppa är en typisk rätt som delar människor i två läger. Vissa tycker att det verkar helt jävla förfärligt, och resten fattar att avokado = gott.
Själv brukade jag önska mig den här soppan när jag bodde hemma och fyllde år. Alltid tillsammans med morsans ljuv-e-liga focaccia.
På den tiden gjordes soppan med creme fraiche, men jag har kommit fram till att det är helt onödigt. Det blir ju exaaakt lika gott med havregrädde. Kan tänka mig att havre fraiche och Oatlys färskostpålägg påMackan funkar kanon det med.
Jag brukar servera soppan som en förrätt eftersom den inte innehåller några rimliga mängder protein. Men lägg till rostade kikärtor eller hummusmackor så är det problemet löst!
Ni följer väl mig på Bloglovin’? Där kan ni spara mina recept + slippa missa mina andra inlägg.
Kall avokadosoppa med kryddig rostad majs
4 förrättsportioner
3 mogna avokados
1 lime
1 tärning grönsaksbuljong + 5 dl vatten
2 dl havregrädde
2 tsk chilisås, jag använde sambal oelek
2 klyftor vitlök
(ört)salt och peppar
+ gott bröd att doppa!
Rostad majs
200 g frusna majskorn
1-2 msk olivolja
chipotlekrydda
smoked paprikakrydda
salt
Gör så här
Börja med att koka upp buljong. Låt den stå och svalna. Den måste inte bli iskall, ljummen räcker fint.
Tillsätt havregrädde och pressa ner lime i kastrullen.
Mosa avokado, häll ner i kastrullen och mixa slätt med stavmixer.
Pressa över vitlök och smaka sen av med chilisås, salt och peppar. Bränn för all del på med mer chili om ni känner för det!
Majs:
Sen är det dags för den rostade majsen. Värm upp olja och häll i majs när pannan är riktigt varm. Fördela kornen jämnt. Låt pannan stå i 3 min och vänd sen på majskornen och upprepa. Alla korn ska få göttiga mörkbruna fläckar.
Avsluta med att krydda med salt, chipotle och smoked paprika. Mer chipotle om du gillar starkt och mer smoked paprika om du inte gör det.
Servera soppan ljummen med dom varma kryddiga majskornen och bröd. Och en god sommarbärs om ni är på det humöret!
Jag gjorde också en film på receptet, men den blev både skakig och sjukt osexig så jag besparar er dom värsta klippen och bjuder på det som gick att räddas:
– Annie
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook.
8 kommentarer
LÄGG AV VAD GOTT! Avokadosoppa är ju något av min bästa rätt och med rostad majs blir det ju som pricken över i:et!! Tack för så himla bra recept jämt Annie! Bäst är du!
Åh tack själv Wilda för att du alltid kommenterar så genomtänkt och troget. Kram <3
Jag har ALDRIG smakat avokadosoppa men blev sjukt sugen när du säger att det är en antingen för eller emot grej… Ska fråga “kocken” här hemma om han vill laga det i veckan 😉
Åh alltså ja! Ge det helt klart ett försök tycker jag, jag älskar det verkligen 😀 Haha, helt rätt att outsourca ut det 😉
rostad majs verkar så himla gott, men sjukt svårt att göra?
Haha du skojar va? Det är svinenkelt. Tar 6-7 minuter och bara att steka på hög värme och låta den vara som jag skriver i receptet <3
Oj så spännande! Har aldrig ätit kall soppa (eller avocadosoppa för den delen haha), måste vara väldigt bra nu på sommaren 🙂 Superrecept!
Det är verkligen kanon på sommaren! Precis som gazpacho <3