Smördegspajer med någon fyllning är en typisk bra grej att servera när man ska bjuda många på mat. Det går att förbereda enkelt och är dessutom svårt att misslyckas med. På det senaste har jag gillat att kombinera feta med med smältig mozzarella och att smaksätta med någon form av chili, lite honung för sötma och sen mynta för friskhet.
Form på pajerna och val av deg
Man kan göra pajerna i precis vilken form man vill. Man kan exempelvis vika trianglar eller göra små paket eller helt enkelt “cigarrer” som jag har gjort. I det här receptet använder jag smördeg, men jag har även testat att göra pajerna med fint resultat med både filodeg och yufkadeg. Det går säkert att använda någon annan variant också.
Man får bara se till att anpassa tiden i ugnen efter anvisningen på paketet.
Förslag på hur man kan veganisera pajerna
Jag har inte själv testat att veganisera dessa pajer, men om jag hade velat göra det hade jag gjort en ganska fast röra på vita bönor eller kikärtor (mixa med olja och en skvätt vatten). Och jag hade sett till att smaksätta röran med mycket citron (både zest och saft från en-två citroner) och rejält med salt för att ersätta den saltsyrliga fetaosten på ett bra sätt.
Sen hade jag lagt till lite hackade nötter (mandlar, valnötter eller hasselnötter) för att få till lite intressanta konsistensbrytningar och sen då mynta, gochugaru och honung/agavesirap precis som i originalreceptet. Pajerna går sen att pensla med lite rapsolja istället för ägg.
Val av örter
Om du kan få tag i mynta på knippe är det att föredra. Det finns på välsorterade butiker, hos torghandlar och mellanösternaffärer. Men det går även bra att använda krukmynta eller att smaksätta med andra örter. Exempelvis timjan, persilja (gärna slätbladig) eller gräslök.
Mozzarella med låg vätskehalt
Om jag gör någon rätt där mozzarella ska gå i ugnen väljer jag alltid mozzarella med låg vätskehalt. Jag undviker alltså sådana klassiska mozzarellabollar och siktar istället på mozzarella cucina från Galbani (jag brukar inte ha svårt att hitta det i vanliga affärer) eller färdigriven mozzarella som brukar finnas bland gratäng- och tacoost.
Vanliga mozzarellabollar innehåller mycket vätska och det gör att det bildas en liten pöl av vatten kring osten när man kör den i ugnen. Genom att välja mozzarella med låg vätskehalt undviker man det problemet. Det blir dessutom nästan alltid billigare att välja en 400 g mozzarella cucina jämfört med en massa paket med vanlig mozzarella.
Får man problem med att det blir ost över så går det jättebra att riva mozzarella med låg vätskehalt och att spara den i frysen.
Att lyckas med tzatziki
Tzatziki är ju en väldigt basic sås, men jag vill ändå ta upp några saker som jag tycker är viktiga för att få till en riktigt god variant. Till att börja med gillar jag att använda mycket gurka. Det ska liksom inte vara yoghurt med lite gurka i, utan snarare gurka med yoghurt. I det här receptet har jag två normalstora gurkor, men man kan absolut lägga till ytterligare en.
Sen vill man verkligen inte glömma att få ur så mycket vätska som möjligt ur gurkan. Ingen blir glad av en vattnig tzatziki!
Och till sist så tycker jag att man ska ta det lite lugnt med den råa vitlöken och inte hoppa över att ha i vinäger, eftersom det lyfter alla smaker. En liten skvätt honung är inte klassiskt att ha i, men jag tycker att det rundar av såsen på ett fint sätt.
Sen ett litet obs: det går jättebra att servera pajerna med någon annan sås eller helt enkelt som dom är.
Fetacigarrer
12 bufféportioner
400 g mozzarella cucina eller färdigriven mozzarella på påse
300 g fetaost
1 bunt mynta eller 1 kruka
1 dl créme fraiche
1 msk gochugaru (koreanska milda chili flakes) eller 1 tsk chili flakes
2-3 msk honung
2 kylda smördegsark á 250 g
1 ägg
valfritt: sesamfrön att toppa med
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Finriv mozzarella och lägg i en stor skål. Smula ner fetaost i skålen. Finhacka mynta och blanda med osten, créme fraiche, gochugaru och honung. Se till att alla ingredienser fördelas jämnt.
Skär varje smördegsark i 6 lika stora rektanglar (eller någon annan form du gillar). Lägg på en sträng med fyllning på ena långsidan, men lämna någon cm marginal i kanten. Vik över den andra långsidan över fyllningen och försegla kanterna ordentligt, exempelvis med en gaffel. Jag hade själva lite problem med att fyllningen flöt ut för att jag hade slarvat med förslutningen.
Nagga toppen av pajerna med en gaffel så att luft kan smita ut. Pensla pajerna med ett uppvispat ägg och toppa eventuellt med lite sesamfrön.
Kör in ugnen i 20-25 minuter eller tills pajerna får fin färg på toppen.
För att förbereda
Själva fyllningen till cigarrerna går att förbereda flera dagar i förväg och förvara i en försluten behållare i kylen. Sen vill man gärna vika pajerna samma dag så att smördegen håller sig frasig. Själva pajerna går både att äta direkt från ugnen eller vid rumstemperatur.
Får man pajer över går dom absolut att kyla och sen att värma upp 5 minuter i en varm ugn, men då kommer dom inte vara riktigt lika frasiga helt enkelt.
Tzatziki
12-14 bufféportioner eller 6 middagsportioner
500 g gurka (två normalstora)
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
500 g grekisk yoghurt
Gör så här
Dela gurka på längden och skär bort eller skrapa bort kärnorna eftersom det bara innehåller vatten i princip. Grovriv gurka, krama ur gurkan på vätska och lägg sen i en sil. Strö över salt. Låt saltet dra ur mer vätska i minst 10 minuter. Krama sen ut så mycket vätska som möjligt ur gurkan.
Finriv en vitlöksklyfta och blanda med olivolja, vinäger och honung. Vitlöken blir lenare i smaken av att först blandas med olja och vinäger.
Ha i grekisk yoghurt i en stor skål och rör ner den urkramade gurkan. Häll sen i blandningen med vitlök, olja, vinäger och honung. Rör runt och smaka av. Tillsätt mer salt och vinäger vid behov.
2 kommentarer
äääääälskar fetapiroger på smördeg. Dessa fetacigarrer kommer bli en hit! 🙂 Tack!
Vad kul! Hoppas verkligen att du kommer tycka om dom!