Vietnamesiska vårrullar i vintertappning! Najs som en förrätt, middag i mellandagarna eller som en del i plockmatsbuffé.
Uppdatering! Se också:
9 vegetariska och veganska varmrätter till nyår
8 vegetariska och veganska snittar till nyår
ANNORLUNDA TILL JULBORDET: Saffransbulgursallad med granatäppelkärnor
Lägg till marinerad tofu om du vill göra en matigare rullar. Du kan också göra en extra dipp av jordnötssmör (ta inte lika mycket sesamolja som i receptet – max några droppar). Variera med ingredienser som är i säsong på vintern, exempelvis grönkål och granatäppelkärnor.
TRADITIONELLT TILL JULBORDET: Helvegetarisk Janssons frestelse
Om du vill förbereda dagen före: lägg rullarna på ett platt fat med lite mellanrum mellan varje, med en fuktig, ren kökshandduk i botten och en över toppen. Tänk på att det tar sin lilla tid att vika ihop rullarna.
MER RÖDKÅL: friterade halloumi- eller tofutacos
Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook. De närmaste veckorna kommer jag att bomba med vegetarisk julinspiration!
Veganska vinterrullar
ca 8 st medelstora
rispapper
100 g bön- eller risnudlar
2 st avokados
2 små syrliga äpple, exempelvis granny smith
1 kruka mynta (viktigt!)
1/4 litet rödkålshuvud (eller 2-3 dl strimlad)
0,5 msk ljus soja
0,5 msk neutral rapsolja
0,5 msk vitvinsvinäger
1 tsk sirap
eventuellt en halv citron som pressas över äppelbitarna och avokadoskivorna så att de inte blir bruna
Sås
0,5 dl sweet chili-sås
2 st pressade limefrukter
2 msk japansk soja
2 msk vatten
Strimla rödkål så fint som möjligt, exempelvis med en mandolin eller en supervass kniv. Lägg i en skål och blanda med soja, rapsolja, vinäger och sirap. Krama in dressingen.
Finhacka myntan (spara eventuellt några blad till dekoration). Blanda till såsen.
Koka nudlarna och häll av i ett durkslag och lägg i en skål. Blanda genast med minst hälften av såsen. Jag brukar använda en sax och klippa små nudelbitar för att undvika att det blir en stor nudelklump.
Skiva äpple och avokado. Pressa eventuellt över lite citron.
Fyll en pajform eller en stor stekpanna med några cm ljummet vatten. Doppa ett ark i taget, lägg på fyllning och vik rullar enligt Ordfrons video (från 2:05). Tänk på att det som du lägger underst i rullen är det som syns bäst sen – om du nu bryr dig om utseendet.
Dippa i det som är kvar av såsen!
-Annie
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook
3 kommentarer
[…] Vinterrullar. Friska och vintriga på samma gång. […]
[…] Vinterrullar […]
[…] – Rispappersrullar – Bánh mí – vietnamesiska mackor – Ramen med svamp- och ingefärsbuljong med 4 sorters lök […]