Min vegojul är inte komplett utan den här salladen. Älskar kombinationen av saftig och saffransdoftande bulgur med friska granatäppelkärnor, saltsyrlig feta och mild avokado. Stort plus att den är enkel att förbereda. Perfa att lätta upp den stabbiga julmaten med!
Uppdatering! Se också: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar & tips
MER JULMAT: julkryddad sötpotatissallad med nötter och torkade tranbär
Några tankar kring hur du ska tänka kring val av granatäpple och bulgur:
Hur ser ett moget granatäpple ut?
Vad jag har hört så finns det inget bergssäkert sätt att avgöra det på. Kärnorna kan vara mogna och intensivt rosa-röda oavsett om skalet är mörkrött eller ljust. Och motsatsen gäller också. Det enda som går att säga är att du ska undvika skal som ser skrumpna ut eller som har gröna partier kvar.
Jag köper oftast två-tre granatäpplen för att vara säker på att det blir bra. Sen brukar jag halvera frukten någon dag innan jag ska använda den, för att se om den ser schysst ut på insidan. Då finns det marginal att hinna köpa ny. Den öppnade frukten håller sig i kylen i runt en vecka.
Att välja bulgur
Ta gärna en sort med lite större korn för maximal saftighet. Jag brukar köpa Garants hela bulgur eller Sevans grova. Druvans hela bulgur brukar bli lite väl hårdtuggad tycker jag.
TIPS FÖRRÄTT: vegansk bouillabaisse – saffranssoppa
Den här salladen är också mitt bidrag till Månadens gröna, som har julkryddor som tema i december. Lämna in ditt bidrag med julkryddor hos månadsvärden Nellie (som bloggar på Min vardagshälsa) innan den 25:e december för att vara med du också!
INSPIRATION, SAFFRAN: vegansk paella
Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept.
Julig saffranssallad
4 rejäla portioner
3 dl bulgur + dubbla mängden vatten
1 paket saffran
1-2 granatäpplen (ju mer desto godare så klart!)
2 stycken avokado
1-2 paket feta (uteslut för vegan och lägg gärna till pistagenötter)
1 tetra kikärtor
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk olivolja
Valfritt: finhacka en kruka mynta, blanda med 0,5 citron och ytterliga 1 msk olivolja för en dressing.
1. Koka upp bulgur med vatten,saffran och grönsaksbuljongtärning under lock. Ta av locket och dra ner värmen till medel. Din bulgur är klar efter runt tio minuter eller när vätskan har kokat bort. Dra upp värmen om det är vatten kvar när det närmar sig tio minuter. Häll i olivolja, blanda runt och ställ åt sidan. Låt svalna utan lock.
2. Skär granatäpple i fyra klyftor och pilla ut kärnorna i en stor salladsskål.
(Ja, det är fett jobbigt! Tyvärr har inte hittat något fungerande knep för att komma runt det. Ett kanontips är iaf att hålla dina ljusa kläder undan från den här aktiviteten.)
3. Blanda ner den avsvalnade saffransbulgurn i salladsskålen tillsammans med avsköljda kikärtor och smulad feta. Hit kan du förbereda. Förvara salladen övertäckt i kylen – den håller flera dagar.
4. Tärna avokado, blanda eventuell till en dressing och servera.
-Annie
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook
7 kommentarer
Låter gott! Jag äter visserligen kött, men blandar gärna vegetariskt på julbordet. Hälsningar från Warszawa!
Tack! Ja, visst är det härligt att blanda upp lite? 🙂
[…] ANNORLUNDA TILL JULBORDET: Saffransbulgursallad med granatäppelkärnor […]
[…] Saffranssallad. Granatäppelkärnor + saffran =❤ […]
[…] Saffranssallad med granatäpple […]
[…] gymnasiet tror jag inte att det har gått en jul utan att jag har lagat den här salladen? Det är för att jag älskar allt som är i den: saffran, saftig hel bulgur, massa sötsyrliga […]
[…] Saffransbulgursallad. Granatäppelkärnor + saffran = ❤ […]