Julig sötpotatis- och grönkålssallad – Månadens gröna

SÖTPOTATISSALLAD

Visst är det legitimt att fyllas av julpepp redan nu? Jag har i alla fall kommit igång med mina julrecept, och idag är det dags att bjuda på det första. En vintersallad som passar perfekt som tillbehör på julbordet. Och till adventsfesten!

Uppdatering! Se också: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar & tips

SPANA OCKSÅ IN: Vegansk påskbuffé del 1

Sötpotatissallad

Julbord kan som bekant vara sjukt köttiga, och oavsett om en äter vego eller ej kan det vara skönt att ge magen en brejk med något grönt.

Sötpotatis är något som jag tror att vi kommer att se mer som en julråvara i Sverige de kommande åren. Här har jag kryddat den med kanel och muskot för extra julkänsla. Det går också att lägga till mald ingefära, nejlika och kryddpeppar  för den som vill.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: sötpotatisvåfflor med pulled oumph 

Sötpotatissallad

Potatisen går att servera separat, men jag gillar att  förhöja den söta smaken med torkade tranbär (eller granatäppelkärnor!) och att sen bryta av med salta, knapriga mandlar och kärv grönkål.

Det här är också mitt bidrag till Månadens gröna, som har kål som tema i november. Lämna in ditt kål-bidrag hos månadsvärden Tina (som bloggar på Grönt varje dag) innan den 25:e november för att vara med du också!

FLER VEGANSKA BUFFÉRÄTTER: snittar med medelhavstema 

Sötpotatissallad

Följ mig på bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på instagram och facebook. De närmaste veckorna kommer jag att bomba med vegetarisk julinspiration!

Ugnsrostad sötpotatis med smak av kanel och muskot

2-3 port om det är ensamt tillbehör, eller 6-8 bufféportioner

500 g sötpotatis
1 msk olivolja
1,5 tsk kanel
0,25 riven muskotnöt
salt efter smak
1 msk sirap/lönnsirap

Grönkål med dressing

0,5 påse/150 g strimlad grönkål
2 msk olivolja, gärna någon finare sort*
1 msk röd- eller vitvinsvinäger
1 msk sirap
1 krm salt

*Tips: Zetas Novello som jag fick möjlighet att testa på en pressfrukost förra veckan var kanon! Rund och härlig.

Topping

100 g salta mandlar
100 g torkade tranbär (eller kärnorna från ett granatäpple)

Blanda olja, vinäger sirap och salt och häll över grönkålen. Massera in med händerna för att mjuka upp bladen. Den dressade grönkålen håller sig någon dag i kylen (men förlorar då lite krisp).

Skala sötpotatisen. Skär den sen i mindre delar. Jag tycker att 3X3X1 cm tjocka är en bra storlek. Lägg potatisen i ett kallt vattenbad i minst 5 minuter för att dra ut stärkelse. Häll ut potatisen i en ren kökshandduk och torka den. Om den inte är torr blir den ångad snarare än rostad.

Ta fram en plåt med bakplåtspapper och häll ut potatisen. Blanda olja med sirap, kanel och riven muskotnöt. Häll över sötpotatisen och blanda med händerna. Sprid ut bitarna så att de inte ligger på varandra. Kör in i ugnen på 225 grader i runt 30 minuter (du behöver inte förvärma ugnen). Vänd efter halva tiden.

Strö över en massa salt (gärna havssalt) och smaka av och justera kryddningen. Blanda med dressad grönkål och strö över mandlar och tranbär. Servera helst ljummen.

Om du vill förbereda: gör sötpotatis och grönkål separat enligt receptet. Värm på potatisen i ugnen precis innan servering – runt 5 minuter på 200 grader borde räcka.

Nu vill jag veta, vad brukar du äta på ditt vegetariska julbord?

-Annie

Jag finns på bloglovin’, instagram och facebook

9 reaktioner på ”Julig sötpotatis- och grönkålssallad – Månadens gröna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s