Vegansk julskinka! Går det? Ja, jag har i alla fall gett det ett försök. Och det blev ej dåligt. Jag kan redan nu se hur det kommer ett gäng följdfrågor, så jag går rakt på sak!
Uppdatering! Se också: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar & tips
FAQ seitanskinka
Vad är seitan?
Seitan är en vegansk köttersättning som tillverkas av glutenmjöl (rent veteprotein). Du gör en deg av seitanmjöl, vätska och någon valfri smaksättning som du sen ugnssteker eller kokar för att den ska få en fast konsistens.
Är det verkligen bra att trycka i sig så mycket gluten?
Det är 0 % bra att äta seitan om du är intolerant. Potentiellt livsfarligt. Håll dig snälla undan från det här receptet om du inte tål gluten! Alla andra kan vara helt lugna. Det finns inga vetenskapliga belägg för att gluten skulle vara särskilt farligt. Det är bara ännu en tröttsam hälsotrend som några företagare tjänar storkovan på.
Var kan jag köpa seitanmjöl?
Jag köpte mitt på Goodstore i Hornstull, men det finns även i deras webshop. Det går också att beställa en bautasäck (som väger 25 pannor) från Seitanfoods. Eller så kan du kolla om ditt lokala bageri säljer glutenmjöl/veteprotein på lösvikt.
Jag vill laga seitan, har du några tips?
Allt som jag har lärt mig kommer från fb-gruppen “Seitan” och från Elias som står bakom det svenska YouTube-kontot Awesome Vegan Dad. Det här receptet är en variant på på Elias julskinka. Kolla gärna in hans video!
Smakar din seitanskinka som julskinka?
Så här är det: bara julskinka smakar julskinka. Om du tror något annat kommer du att bli besviken (särskilt om du ger dig på att griljera en kålrot). Men! Min seitanskinka är salt, lätt rökig och packad med umami. Och så har den en tuggig konsistens – som jag tycker att vegetarisk mat kan sakna annars. SÅ BRA ändå. Allt detta goda till priset av minimalt med lidande och resursslöseri.
Är det svårt/jobbigt att göra seitan?
Svårt: nej. Jobbigt: ja. Totala tillagningstiden är flera timmar, men du behöver inte lägga mycket aktiv tid i köket.
Kan jag ändra på något i receptet?
Självklart! Se mitt recept mer som en utgångspunkt. Du behöver bara tänka på att använda ungefär lika mycket vätska + mjöl, och att den första buljongen ska ha rejält med smak. Seitanskinkan är nämligen svår att krydda upp när du väl har knådat till en deg.
Går det att frysa in seitan?
Jag tror att det går om du fryser i någon vätska, som buljongen från ugnsformen. Någon som läser som har testat?
Vad ska jag laga om jag inte vill slösa bort dyrbar tid på en vegoskinka?
Grattis till att du har viktigare saker för dig! Mitt råd är att skippa skinkan helt om du inte har tid. Eller så kan du marinera oumph i någon julig marinad och sen steka på. Spana också in min julkategori (som kommer att fyllas på under december) och mina påskrecept för inspiration.
Missa inga julrecept genom att följa mig på bloglovin’! Där kan du dessutom spara mina inlägg. Jag postar också mycket innehåll på instagram och facebook.
Seitanskinka
5-6 dl seitanmjöl
två olika buljonger
några matskedar skånsk senap och ströbröd
eventuellt hela, torkade nejlikor
steksnöre
Buljong i degen
1 liten gul lök
1/2 – 1 kokt rödbeta (råriven funkar nog också)
2 dl vatten
2 dl växtgrädde
1 dl japansk soja
4 lagerblad
2 msk misopasta
1/2 msk liquid smoke
2 msk sirap
1 msk rapsolja
1 msk marmite (går att utesluta)
1 msk tomatpuré
1/2 tsk var av kryddpeppar, mald ingefära och vitpeppar
1 tsk vitlökspulver
Buljong till ugnsformen
1 lök
1 stor morot
2 små stjälkar selleri
12 dl vatten
1/2 dl japansk soja
2,5 tärningar grönsaksbuljong
2 msk misopasta
2 msk konc svartvinbärssaft
2 msk rödvin
2 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 tsk liquid smoke
1 tsk torkad timjan
1 msk marmite (går att utesluta)
4 lagerblad
1/2 tsk ingefära, kryddpeppar
1 tsk vitlökspulver
2 tsk liquid smoke
Bildinstruktioner längre ned
Buljongen till degen: stek lök mjuk i olja några minuter och mixa sen grovt med rödbeta. Koka upp alla ingredienser (använd samma kastrull/stekpanna för mindre disk) till den första buljongen förutom växtgrädde.
Ställ av värmen och häll i växtgrädden i stekpannan. Häll i lite av buljongen i mixern och mixa slätt. Blanda ihop de båda vätskorna. Ställ åt sidan och låt svalna.
Degen: häll i 4 dl veteprotein i en bunke och rör i deg-buljongen med en slev. Ha på mer mjöl, tills det är tillräckligt torrt för att kunna använda händerna. Pudra över mer mjöl och knåda in tills degen är fuktig, men inte klibbig. Knåda kraftigt i 2-3 minuter och låt sen degen vila i minst en kvart.
Buljong till ugnsformen: ta fram en stor kastrull och hacka morötter, selleri och lök grovt. Stek på låg-medelvärme i runt 10 minuter och tillsätt sen saft och rödvin. Låt det mesta av vätskan koka bort.
Ha i tomatpuré, vinäger, misopasta och marmite och rör runt. Tillsätt sen vatten, smulade buljongtärningar, timjan, lagerblad, vitlökspulver, kryddpeppar, ingefära, soja och liquid smoke. Låt buljongen koka kraftigt i runt 10 minuter och ställ den sen åt sidan.
Skinkan: bind upp seitansteken som på bilderna och häll i buljong i botten av en ugnsform. Lägg i skinkan och fyll på med resten av vätskan. Kör i ugnen på 175 grader i 1,5 h. När den är klar ska den vara fast (men inte stenhård) när du känner på den med en slev eller liknande.
Låt svalna av och förvara helst i kylen under natten. Buljongen kan du spara i kylen eller frysen och göra en god sås på genom att sila bort grönsakerna och tillsätta växtgrädde.
Ta ut skinkan ur kylen. Smeta på senap, strö över ströbröd, dekorera eventuellt med nejlikor och kör i ugnen på 225 grader i 15 minuter – eller tills griljeringen börjar få lite färg. Låt skinkan svalna av och servera den på något gott bröd, gärna med senap och min ostiga cashewröra.
Laga seitan, bildinstruktion
Stek lök mjuk.
Mixa lök med rödbeta (och senare lite av buljongen). Ju mer rödbeta, desto mer rosa färg på skinkan.
Gör en kraftig buljong att smaksätta degen med.
Blanda buljong och glutenmjöl (ta bort lagerblad obvi).
Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt vila i en kvart.
Gör en till buljong.
Koka den kraftigt i några minuter.
Häll lite av buljongen i botten av en ugnsform. Bind upp degen och lägg den i formen. Beundra din veganska hjärna.
Häll på resten av buljongen.
Kör i ugnen på 175 grader i runt 1,5 h. Ös buljong över steken några gånger. Den är klar när den är fast när du känner på den.
Låt formen svalna och ställ sen in den i kylen/på en kall balkong (övertäckt) i några timmar, eller över natten. Bred sen på griljering. Jag körde på senap och..
.. ströbröd + pankoströbröd.
Dekorera med nejlikor om du pallar. Ett V för vego exempelvis 😎
Låt skinkan svalna. Det tar kanske en timme?
Ge dig själv en fet jävla klapp på axeln för att du har tagit dig hela vägen fram! Och bygg en maxad julmacka. Kanske med min ostiga cashewröra som bonus?
Nu vill jag veta: vad brukar du laga för vegetarisk julmat? Finns det något som du saknar på ditt julbord?
-Annie
Jag finns på bloglovin’, instagram och facebook
21 kommentarer
nej V står för vicky dvs den e min, så, mata mig nu!!! <3 (ps du e bäst, e så besviken över att vi inte är typ grannar)
Åh tack <3 <3 Lovar att laga mat åt dig om v ses någon gång!
alltså så jäkla grym(t)! och så får vi ha kvar det rediga grisgrymet från levande varelser också. älskar’t. älskar också faq:en i början!! tack för du också hatar glutenhatet <3
Haha ordvitsar <3 <3
Jaa hata glutenhat! <3
Haha älskar rytet om gluten. Gillar julskinka, men tänker att det ena behöver inte utesluta det andra. Såå kanske får testa. 🙂
Blir så ledsen över att så många kvinnor går runt med glutenrädsla när gluten fan är lajf!
Fint att höra <3
Åh det här är ju perfekt, jag har tänkt göra seitanskinka men inte hittat något bra recept. Den här ser så god ut, ska helt klart testa den snart! 🙂
Åh hoppas du kommer att gilla det!
är så nyfiken på denna seitanskinka!!! Helst skulle jag väl dock ha någon som lagar den åt mig, haha!
Haha, samma här <3
Alltså Annie, är så impad över att du gjort det här. Blir sjukt sugen på att testa <3
Tack Sandra! <3 <3 <3
superrecept! har du provat att tvätta mjölet själv någon gång? alltså köpt vetemjöl och tvättat det?? det gjorde min vän när han gjorde seitanskinka. mer ekonomiskt på så vis tänker jag. ✨
Tack Amanda! Det har jag inte testat, men har hört om det. Tycker att det låter på tok för jobbigt, haha. Är ju redan ganska så tidskrävande som det är. Och så himla dyrt tycker jag inte att det blev ändå, men jag lägger också rätt så mycket pengar på mat 🙂
<3
[…] MER VEGANSK JULMAT: Seitanskinka steg-för-steg i bilder […]
[…] Det är rejält med tuggmotstånd och en härlig smak på min griljerad seitanstek. Se till att få tag på glutenmjöl i god tid innan jul om du ger dig på det här […]
[…] Seitanstek med potatisgratäng […]
[…] Ons – vegansk korvstroganoff Tor – utemiddag på Mosebacke Etablissement Fre – seitanstek med mäktig […]
Hej
Tack för bra intressant recept. Jag är själv inte vegetarian men då min pappa är det experimenterar jag alltid inför högtider och kalas. Än så länge har jag inte gjort något som inte passar massorna. Jag har gjort en saitanskinka tidigare men med ett annat recept. Den blev yttepytteliten men god men jag ska absolut testa detta receptet nu till julfesten. Tack för en trevlig blogg.
Vad roligt att höra! Hoppas att du kommer att gilla det! Om jag hinner i år kommer jag försöka göra en förenklad version av detta recept eftersom det innehåller ganska många inredienser. Särskilt buljongen som skinkan ligger i kan man nog utesluta en del produkter ur, eftersom den inte tar jättemycket smak av det. Lycka till och hör av dig om du har några frågor eller funderingar!
[…] krukväxterna och en chipsskål. Mitt emot mig sitter Hampus och omkring mig far Andreas som lagar seitanstek. Vi pratar fallskärmshoppning, bergsklättring och hur man blir känd på internet och jag får […]