Krämig vegansk tomat- & saffranspasta med belugalinser

Vegansk tomat- och saffranspasta med dill i en turkos skål på ett mörkblått underlag

Improviserade ihop en skitnice pasta i söndags som många på Instagram ville ha recept på (tips: lagar käk på stories typ varje dag), så här är det! 

Pastan är löst inspirerad av min favoritsoppa – vegansk bouillabaisse.

LÄS OCKSÅ: Vegojul – den stora guiden: 23 recept, klappar och tips

tomatsås till vegansk saffranspasta

Med saffran, pasta och en lätt syrlig + krämig tomatsås går det typ inte att göra fel. Tror att ni också kommer att gilla den här!

Vegansk tomat- och saffranspasta med dill i en turkos skål på ett mörkblått underlag

Missa inte mina julrecept genom att prenumerera på min YouTubekanal



Krämig tomat- och saffranspasta med belugalinser

4 portioner

0,5 dl belugalinser
 + 1,5 dl vatten
400-500 g pasta, gärna en kort typ
1 msk olivolja
2 klyftor vitlök
1 liten gul lök
1 tsk chili flakes eller efter hur starkt ni gillar
2 msk tomatpuré
1 dl vitt matlagningsvin
1 burk hela körsbärstomater
1 kuvert saffran
2 dl grädde, exempelvis havrebaserad
0,5 förp frusen dill eller 1 kruka färsk
0,5 liten citron, saft + zest
salt och peppar

Gör så här

Börja med att koka upp en liten kastrull med belugalinser, vatten och 0,5 tsk örtsalt (eller hälften så mycket för er som använder vanligt salt). Linserna ska småkoka i 15-20 minuter. Börja med resten av maten!

Koka upp ordentligt saltat pastavatten. Riktigt mycket ska det vara!

Finriv citronzest, klyfta citronen och ställ åt sidan.

Finhacka sen lök, vitlök och chiliflakes och fräs på medellåg värme i några minuter i olja i en stor stekpanna utan att löken tar färg. Kläm i tomatpuré och rör runt. Slå på vin och låt det mesta av vätskan koka bort.

Ha i pasta i pastavattnet. Kanske ta lite mer salt ändå?

Häll i en burk körsbärstomater i stekpannan tillsammans med saffran. Låt stå och småputtra och ha i grädde när det är några minuter kvar på pastan. Glöm ej att smaka av här!

Häll av pastan (men spara någon dl av vattnet) när den är klar i ett durkslag och ta bort stekpannan från värmen. Blanda i belugalinser, dill, citronzest och sist pastan. Späd eventuellt med lite pastavatten.

Käka med massa färskmalen svartpeppar och pressa över mer citron om ni känner för det!

Saffranspasta

– Annie

Jag finns på YouTubeBloglovin’Instagram och Facebook.  

En reaktion på ”Krämig vegansk tomat- & saffranspasta med belugalinser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s