Vegetarisk medelhavslasagne – min favorit!

Vegetarisk Lasagne

Jag har en livslång kärleksrelation med kalamataoliver som jag vårdar ömt genom att slänga in oliver i alla möjliga rätter. Så även i denna lättlagade lasagne som är en ny favorit hemma hos oss. Jag älskar att den känns fräsch och svullig på samma gång!

Förutom oliverna innehåller den en rund, söt och örtig tomatsås, salt feta, lätt krispig zucchini och ostsås istället för bechamel (hur tråkig sås??). Jag har använt mig av en färdig variant pga lat, men det går också fint att ta 4 dl matlagningsgrädde och blanda med ett par dl riven smakrik ost.

Vegetarisk Lasagne

Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.

Lasagne

4 portioner

200-300 g lasagneplattor
1 burk kalamataoliver
2 pkt fetaost
0,5 zucchini
1 paket Keldas ostsås, eller 4 dl av någon annan ostsås

Tomatsås

2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 morot
2 msk smör
2 krm örtsalt
1 tsk socker
1 tsk vardera av oregano, basilika och timjan
olja att steka i

Sätt på ugnen på 200 grader. Finhacka lök och riv morot. Stek i olja i en stor stekpanna. Tillsätt tomatpuré och pressad vitlök efter 2-3 minuter. Rör runt så att purén tunnar ut sig. Häll över krossade tomater. Strö över socker, örtsalt, oreganom timjan och basilika. Låt såsen stå och reducera på medelhög värme i 10 minuter. Tillsätt smör och ställ såsen åt sidan.

Halvera oliver om du pallar. Skiva zucchini i tunna skivor. Ta fram en stor ugnsfast form och täck botten mest ostsås. Varva sen lasagneplattor, ostsås, tomatsås, feta, oliver och zucchini.

Jag brukar göra tre lager: ostsås och tomatsås har jag på alla. Sen fyller jag det understa lagret med 75% av oliverna och 1,5 paket feta. På mittenlagret har jag på zucchini och på det översta har zucchini, resten av fetan och oliverna.

Kör in i ugnen i 20 minuter, eller efter anvisningarna på paketet. Servera med en sallad!

Monteringsförslag: 

Vegetarisk Lasagne

Vegetarisk Lasagne

Vegetarisk Lasagne

Vegetarisk Lasagne

Vegetarisk Lasagne

– Annie

Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook

2 reaktioner på ”Vegetarisk medelhavslasagne – min favorit!

  1. Åh vad gott! Förutom oliver, som jag till skillnad från dig inte har fattat tycke för alls. Och moroten som jag är allergisk mot, men det är ju lätt att utesluta. Fetaost och zucchini! ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s