Jag har en livslång kärleksrelation med kalamataoliver som jag vårdar ömt genom att slänga in oliver i alla möjliga rätter. Så även i denna lättlagade lasagne som är en ny favorit hemma hos oss. Jag älskar att den känns fräsch och rejäl på samma gång!
Förutom oliverna innehåller den en rund, söt och örtig tomatsås, salt feta, lätt krispig zucchini och ostsås istället för béchamel (tråkigaste såsen?). Jag har använt mig av en färdig variant pga lat, men det går också fint att ta 4 dl vispgrädde och blanda med ett några dl riven smakrik ost.
Följ mig på Instagram för daglig matinspiration.
Lasagne
4 portioner
200-300 g lasagneplattor
1 burk kalamataoliver
2 pkt fetaost
0,5 zucchini
1 paket Keldas ostsås, eller 4 dl av någon annan ostsås
Tomatsås
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 morot
2 msk smör
2 krm örtsalt
1 tsk socker
1 tsk vardera av oregano, basilika och timjan
olja att steka i
Gör så här
Sätt på ugnen på 200 grader. Finhacka lök och riv morot. Stek i olja i en stor stekpanna. Tillsätt tomatpuré och pressad vitlök efter 2-3 minuter. Rör runt så att purén tunnar ut sig. Häll över krossade tomater. Strö över socker, örtsalt, oreganom timjan och basilika. Låt såsen stå och reducera på medelhög värme i 10 minuter. Tillsätt smör och ställ såsen åt sidan.
Halvera oliver om du pallar. Skiva zucchini i tunna skivor. Ta fram en stor ugnsfast form och täck botten mest ostsås. Varva sen lasagneplattor, ostsås, tomatsås, feta, oliver och zucchini.
Jag brukar göra tre lager: ostsås och tomatsås har jag på alla. Sen fyller jag det understa lagret med 75% av oliverna och 1,5 paket feta. På mittenlagret har jag på zucchini och på det översta har zucchini, resten av fetan och oliverna.
Kör in i ugnen i 20 minuter, eller efter anvisningarna på paketet. Servera med en sallad!
Monteringsförslag:
– Annie
2 kommentarer
Åh vad gott! Förutom oliver, som jag till skillnad från dig inte har fattat tycke för alls. Och moroten som jag är allergisk mot, men det är ju lätt att utesluta. Fetaost och zucchini! <3
Åh, haha, kommer aldrig att förstå detta 😉
Men jaa! Men det är säkert kanongott utan också! 🙂