Krämig polenta m rostade kikärtor, gremolata & tomater

Vegansk polenta

Så bra rätt! Den känns lyxig och avancerad, trots att den inte alls är svår att svänga ihop. En len, ostig polenta tillsammans med supersyrlig persilje- och citronröra, krispiga kikärtor och olivoljebakade tomater.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: Ugnsrostade kikärtor, 3 såser och falafeltillbehör

Vegansk polenta

Vill du göra den vegansk är det bara att skippa osten. Visst, du förlorar lite umami, men det går att leva med eftersom du har så många andra smaker att jobba med. Inspirationen till den här rätten kommer från den härliga vegoinriktade restaurangen Grow i Åre.

 MER INSPIRATION: Megakrämig soltorkad tomat-carbonara

Krämig polenta

Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.

Krämig polenta med ugnsrostade kikärtor, gremolata och confiterade tomater

Börja med tomater, fortsätt med kikärtor, sen gremolata och avsluta med att göra polenta. Tomaterna och gremolatan kan du förbereda och förvara i lufttäta brukar över en natt i kylen. Receptet är för 4 personer. 

Confiterade tomater

Recept från VEGO

400 g romanticotomater
0,75 dl olivolja
flingsalt och färskmalen peppar

Koka upp en liten kastrull med vatten och sätt ugnen på 175 grader. Skär små kryss i varje tomat och lägg i 4-5 åt gången i kokande vattnet. Plocka ur efter en halv minut och dra bort skalet med fingrarna när de har svalnat något.

Lägg tomaterna tätt ihop i en liten ugnsfast form (jag använde en matlåda i glas) och häll över olivolja. Sprinkla över så mycket salt och peppar som du gillar. Kör i mitten i ugnen 50 minuter. Servera ljumna.

Vegansk polenta

Ugnsrostade kikärtor

2 burkar kikärtor
2 msk olivolja
1 msk sirap
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 tsk timjan
örtsalt

Skölj av kikärtorna, häll ut dem på en ugnsplåts som täcks med bakplåtspapper och en ren kökshandduk/hushållspapper. Torka dem lätt. Blanda olja, sirap och kryddorna och häll över kikärtorna. Blanda med händerna och strö över örtsalt.

Kör in i den högre delen av ugnen när det är 30 min kvar på tomaterna. Testa en kikärta när tomaterna är klara och höj eventuellt värmen till 250 grader och kör några minuter till. De ska vara krispiga på utsidan och mjuka på insidan.

Krämig polenta

Gremolata

3 dl bladpersilja
2 små citroner, gärna ekologiska
2 små klyftor vitlök
2-3 msk olivolja

Finriv det yttersta skalet på citronerna. Finhacka bladpersilja och lägg i en skål med höga kanter. Pressa över citronsaft från båda citronerna, häll i olivolja, ha i pressade vitlöksklyftor och citronskal.

Kör med stavmixer tills det blir en hyfsat slät röra. Detta kanske är helt ”fel”, men jag hade i någon matsked vatten för ett såsigare resultat. Smaka av.

Krämig polenta

Polenta

2 dl polenta
1 l vatten
100-150 g skotsk/engelsk cheddar, ex Allerums eller Garants (skippa för vegan)
2 msk  smör, exempelvis ICA:s eller Carlshamns mjölkfria
0,5 tsk salt

Koka upp vatten med salt. Riv under tiden ost. Häll i polenta, sänk värmen och låt stå och puttra under omrörning i ungefär 7 minuter. Ha i smör och ost. Rör runt och smaka av med salt. Servera genast.

– Annie

Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook 

7 reaktioner på ”Krämig polenta m rostade kikärtor, gremolata & tomater

  1. Jäklar vad gott det här låter och ser ut?! Har aldrig ätit polenta men kanske får ta och testa, du fick mig ju att älska gnocchi så måste nog ge detta en chans med!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s