Uppdatering! För dig som letar efter recept till högtider och festliga tillställningar:
Mina 17 bästa vegetariska och veganska påskrecept
Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar och tips
Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk
Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav
(Lakto-ovo) Vegetarisk midsommarmat – gubbröra
Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.
Vegansk påskbuffé, del 1
Vegansk påskbuffé, del 3
Idag blir det alternativ till köttbullar, morotsbröd och gratinerade potatishalvor.
Svamp- och nötpuckar med smak av timjan
Jag kan inte lovprisa dessa puckar nog! Dom bjuder på en underbart skogig svampsmak och härliga konsistensbrytningar – mjuka och knapriga på insidan tillsammans med en spröd utsida. Inspirationen kommer från ett recept på svampbollar från VEGO-magasin.
Jag har bytt ut en del av svampen mot shiitake för mer umami, adderat några soltorkade tomater för mer djup, bytt ut salvia mot timjan och lagt till pankoströbröd för ett frasigt slutresultat. Alla som gillar svamp kommer att älska dessa!
Ingredienser
500 g svamp, gärna hälften champinjoner och shiitake
100 g valnötter
5 st soltorkade tomater
1 dl pankoströbröd (brukar finnas på asiatiska hyllan)
3 msk majsstärkelse/maizena
2 tsk torkad timjan
0,5 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk soja
ev en liten droppe liquid smoke
vegetabilisk olja att steka i
salt och peppar
Finhacka lök och svamp. Fräs pressad vitlök, lök och svamp i olja tills svampen har släppt ifrån sig det mesta av sin vätska.
Krydda med timjan, soja, liquid smoke, salt och peppar och kör i en matberedare tillsammans med dom soltorkade tomaterna, tills det nästan blir som en smet. Skrapa ur och häll i en skål.
Kör sedan valnötterna snabbt i matberedaren. Du vill gärna ha kvar mycket av det knapriga från nötterna, så se till att dom inte blir för finmixade.
Blanda i nötterna i nötsmeten och pudra över maizena. Blanda med händerna och forma små puckar. Häll upp panko på ett fat doppa båda sidorna på alla puckarna i ströbrödet. Så här långt kan du förbereda. Puckarna håller sig i några dagar i kylen.
Stek sen på hög värme i rikliga mängder olja, några minuter på varje sida eller tills dom får fin färg. Se till att inte överfylla stekpannan, utan kör hellre i några omgångar.
Saftigt morotsbröd
Det finns endast två olika sorters bröd som kan få mig att baka: morsans focaccia och Underbaraclaras morotsbröd. Morotsbrödet är saftigt och lite sött och det passar väldigt bra med påskmaten med sin fina färg.
I orginalutförandet är det både honung och mjölk i receptet, men det kan du utan problem byta ut mot havremjölk och sirap.
Ingredienser
5 dl havremjölk
9-10 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl (kan ersättas med annat valfritt mjöl)
1 dl havregryn
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
3 normalstora finrivna morötter
0,5 dl sirap
1,5 tsk salt
flingsalt
Värm havremjölk till fingervarmt i en kastrull. Tänk på att det går fort och att du dödar jästen om mjölken blir för varm. Smula jästen i en stor bunke och häll i mjölken och blanda tills all jäst har löst upp sig.
Blanda i finrivna morötter, olja, salt, sirap och havregryn. Häll i mjöl och blanda med träslev och sen med händerna när det blir för segt. Arbeta ihop en deg som är lätt klibbig. Du kan behöva tillsätta mer mjöl än vad som är angivet i receptet.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
Häll sedan i det i en långpanna och låt degen jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt under tiden på ugnen på 220 C.
När degen har jäst klart kan du försiktigt skära ett rutnät av ytliga skåror och nagga den med en gaffel. Pensla med olja och strö över flingsalt och kör in i ugnen runt 15 minuter eller tills brödet har fått fin färg och det är torrt när du sticker i provsticka i mitten.
Gratinerade potatishalvor med ostsmak
Allt med potatis + fett + salt blir som bekant jävligt gott, och dessa fyllda potatishalvor är givetvis inget undantag. Skalet är knaprigt och moset är fluffigt, smörigt och ostigt.
Hemligheten för att få till ostsmak i vegansk matlagning är bjäst. Det hittar du i hälsokostaffärer (jag köpte min på life i Hornstull) och på vissa apotek.
Troligtvis är du redan bekant med bjäst utan att veta om det – då det tillsätts i många färdiga produkter. Chips och kex med ostsmak innehåller ofta näringsjäst, som det också kallas.
Potatishalvorna är även riktigt goda utan ostsmak om det skulle vara så att du inte får tag på produkten.
Ingredienser
Minst 1 normalstor potatis/person
1 dl rumsvarm havremjölk/ca 8 potatisar
1 msk carlshamns flytande mjölkfria margarin/potatis
b-jäst, tillsätt en msk i taget
olivolja
salt
Skölj av potatisarna och halvera samtliga. Ringla olja över en plåt med bakplåtspapper och sprid ut oljan i ett jämnt lager med händerna.
Lägg potatisarna i oljan med den platta sidan nedåt och kör in i mitten av ugnen på 220 C. Du behöver inte förvärma ugnen.
Efter 30-35 minuter borde insidan vara mjuk och du kan du ta ut plåten. Låt den stå och svalna runt 10 min, eftersom du sen ska ta i potatisarna med händerna.
När potatisarna är hanterbara, men fortfarande varma ska du ta en dessertsked och skopa ur innanmätet. Var försiktig och se till att skalen behålls intakta. Du behöver inte renskrapa “väggarna”.
Mosa sen innanmätet, exempelvis med hjälp av en potatispress. Blanda med havremjölk, smör, salt och b-jäst tills du får en härligt luftig konsistens och smörig smak. Smaka av och justera – och var inte rädd för saltet.
Klicka i det färdiga moset i dom urgröpta potatisskalen. Släng eventuellt bort några av skalen (eller ät upp), för att få till välfyllda potatishalvor. Kör in i ugnen igen på samma temperatur runt 15 minuter, eller tills moset har fått en fin färg.
– Annie
Vegansk påskbuffé, del 1
Vegansk påskbuffé, del 3
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook.
15 kommentarer
shit så grymma tips, du är en queen på detta alltså. och kan liksom inte fatta att jag efter 10+ år av ickeköttätande fortfarande aldrig ätit bjäst? sjukt.
Tack <3 <3
Nä, det tog sin lilla tid för mig med! Har varit vego sen år 2000, men köpte mitt första paket förra månaden. Stor win på den!
Jag har inte heller gjort det! Har aldrig ätit kött ngn gång men köpte mitt första packet idag på hälsokosten. Köpte bjöstflingor så jag hoppas verkligen det är rätt!
[…] Läs vidare för alla recept 🙂 Resten av påskbuffén hittar du här: -Vegansk påskmat del 1 -Vegansk påskmat del 2 […]
Tänkte göra allt som står i dina recept i påsk. Så himla smarrigt. Jag undrar över mototsbrödet som ska vara i en långpanna. Vad är en långpanna? 😳
Jag tänker typ en plåt men det känns fel…
Tack, vad roligt 😀 En långpanna är mindre än en ugnsplåt (kanske hälften) och har höga kanter. Så ugnsform kanske är mer korrekt? En sån du gör lasagne i exempelvis 🙂
Åh kom på en annan sak… Vegansk Smördeg, var hittade du det?
Nästan all smördeg är vegansk! Den är nästan alltid gjord på vegetabiliskt fett, eftersom det är dyrare. Kolla på baksidan för att vara säker 🙂
[…] Veganska gratinerade potatishalvor med ostsmakPotatis + fett + salt är som bekant en ofelbar kombination. […]
[…] Länk till del 2 Länk till del 3 […]
[…] Mina svamp- och nötpuckar smakrika, mustiga och krispiga. Går att forma som bollar, men då förlorar du lite av […]
[…] Receptet på biffarna kommer från min veganska påskbuffé. […]
[…] Svamp- och nötpuckar […]
[…] Vegansk påskmat, Vegokäks lättlagade buffé del 2/3 […]
[…] till julen tänkte jag att det skulle passa perfekt ihop med mitt recept på frasiga svamppuckar – och det gjorde det också. Kanon på första […]