Mitt livs godaste taco åt jag på en restaurang i Christchurch, Nya Zeeland för ganska exakt ett år sen. Den bestod av rökig chipotlesvamp och den bästa guacamolen som jag har smakat någonsin: perfekt mogen och mild avokado, löjligt saftig och söt mango och syrlig lime.
Så enkelt och så fulländat! Efter den måltiden visste jag att jag var tvungen att försöka återskapa restaurangens mästerverk. Det här är mitt försök.
Lyxtacos med chipotlesvamp och mangoguacamole
4 portioner
1 full papperspåse svamp
4 st avocados (viktigt att inte snåla här eftersom det är ditt huvdnummer)
1 stor mjuk mango/1 frp frusen mango som du tinar
500 g goda tomater, typ babyplommon
2 normalstora sötpotatisar
1 tetra svarta bönor
4 st limefrukter
nachos eller tortillabröd
2-4 vitlöksklyftor
raps- eller jordnötsolja att steka i + olivolja till sötpotatisen
salt + peppar
ev havre fraiche + holidaydipp
Kryddor/såser
sriracha (den stora röda flaskan)
chipotle (övriga)
smoked paprika (för extra rökighet, men utan hetta)
Chipotle är en slags rökig chili. Du kan köpa den torkad, konserverad hel i en sås eller som här: i en pasta, i en sås eller som en mald krydda. Till den här rätten använder jag oftast kryddan längst till höger, eftersom det blir billigast. Du behöver använda relativt lite för att få väldigt mycket hetta. För ett mildare resultatet rekommenderar jag såsen, men då får du också använda ganska mycket för att att få rejält med smak.
Varning: chipotlekryddan är stark som fan, se därför till att smaka av regelbundet – annars riskerar du att bajsa eld dagen efter. Byt ut helt mot smoked paprika om du är känslig.
1. Svamp: ta den största stekpannan du hittar och finhacka svamp och stek den sen i olja. När nästan all överflödig vätska har stekts bort och svampen har krympt ordentligt kan du gå loss med kryddorna: chipotlekrydda, smoked paprika och sen vitlök (akta dig för att bränna den) och givetvis salt och peppar. Smaka av och justera kryddningen. Om svampen blir klar först av allt kan du låta den stå kvar på 1:an på spisen.
2. Sötpotatis: skala och hacka sötpotatisen och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över flingsalt/vanligt salt och blanda runt med händerna så att alla potatisarna täcks. 200 C i 20 minuter brukar räcka (du behöver inte förvärma ugnen, det är energislöseri).
3. Röra på svarta bönor: Skölj av en burk svarta bönor i kallt vatten, mixa i stavmixer tillsammans med saften från en lime, ett varv sriracha (ca 1 msk), salt och en pressad vitlöksklyfta.
4. Blanda till holidaydippen.
5. Hacka tomaterna.
6. Guacamole: Mosa avocado, häll i tinade mangobitar, pressa i 1-2 limefrukter, salta efter behag och tillsätt runt 1 msk sriracha. Har du ett favoritrecept på guacamole kan du givetvis utgå från det och bara addera mango, men jag är personligen starkt emot utspädning med gräddfil och liknande galenskaper.
7. Bygg din tacos och servera med resterande limeklyftor!
-Annie
Du kanske också gillar det här receptet:
Frasiga halloumi- eller tofutacos men jalapenomajonnäs, ananassalsa och picklad kål
Följ mig på bloglovin, facebook och instagram
17 kommentarer
nej nu dog jag
Haha, testa receptet innan du dör. Sen kan du dö lycklig!
älskar understrykandet av goda tomater, men rätt ska vara rätt! mango PLUS avokado låter ju som ett jävla genidrag!!
Alltså once you go avocado + mango you never go back!
Asså, sluta så gott!!
Haha, jaa ellerhur!
[…] ÄVEN: Veganska lyxtacos med mangoguacamole och chipotlesvamp Öl- och pankofriterad tofu med jalapenomajonnäs, ananassalsa och picklad […]
[…] Några andra goa veganrecept: -Frasiga veganska raggmunkar med rökig och knaperstekt tofu -Veganska lyctaxos med mangoguacamole och chipotlesvamp […]
[…] Snabb vegansk bouillabaisse med olivfocaccia Veganska lyxtaxos med mangoguacamole och chipotlesvamp […]
[…] exempelvis med: tomater kikärtor feta machésallad pumpafrön feferoni ugnsrostad sötpotatis (klicka för […]
[…] ”svenne-tacos” till förmån för tacos med ölfriterad halloumi, pulled oumph eller chipotlesvamp. Det låter kanske lite snofsigt och svårt, men det är det inte! Viktigast av allt är i alla […]
[…] FLER VEGANSKA RECEPT: Paella Snabb bouillabaisse med olivfocaccia Lyxtacos med mangoguacamole och chipotlesvamp […]
[…] FLER VEGANSKA TACOSRECEPT: Frasiga tofutacos med ananassalsa, inlagd kål och jalapeñomajonnäs Tacos med pulled oumph och creamed corn Lyxtacos med mangoguacamole och chipotlesvamp […]
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: lyxtacos med chipotlesvamp och mangoguacamole […]
[…] Mån – Vietnamesisk nudelskål Tis – Pasta med den bästa tomatsåsen Ons – Seitanstek med pepparsås och ostig potatisgratäng Tor – Asiatisk korv med bröd & den bästa tofun Fre – Lyxtacos […]
[…] Min lokala keramikbutik har så mycket fina färgglada köksvaror i sitt sortiment! Jag har kommit till den mycket vuxna insikten att det faktiskt blir lite roligare att käka och bjuda andra på mat, när jag har snygga grejer att duka med. Recept: veganska lyxtacos med mangoguacamole och chipotlesvamp […]
[…] tofu/halloumi i ölsmet mangoguacamole (passa på att köpa gul mango nu när det är säsong!) picklad rödlök jalapeñomajonnäs machésallad babyplommontomater nachos sriracha koriander för […]